S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Boeing obnovuje Dreamlinery: Ultra bullish zpráva pro investory?

Vedení Boeingu se v posledním roce asi pěkně zapotilo. Sledovat několik problému a tragickou nehodu jednoho z jejich strojů rozhodně nebylo lehké. Situace se ale výrazně zlepšila a letecká společnost si může odškrtnout jeden obrovský bod ze seznamu úkolů. Po nekonečně dlouhém zákazu jim totiž úřady opět povolily poslat Dreamlinery do nebes.

Dreamlinery mohou znovu putovat do nebes

Společnost měla zákaz od poloviny loňského roku z důvodu nekvalitních titanových dílů. Boeing $BA+0.6%  uvedl, že problémy nepředstavovaly bezpečnostní riziko, ale nebyly v souladu s certifikačními požadavky regulačních orgánů a potenciálně zkracovaly životnost letadel, pokud nebyly odstraněny.

Zákazníci si během pauzy nadále objednávali jiná, zejména širokotrupá letadla, ale zelená od FAA znamená, že se peněžní toky Boeingu v nadcházejících měsících výrazně zlepší. Dodávky jsou okamžikem, kdy výrobce letadel vykazuje většinu svých příjmů z nových prodejů.

V návaznosti na zprávu cena akcií drobně poskočilo. Ne ale nijak výrazně

Společnost American Airlines uvedla, že očekává, že do konce roku převezme devět letadel, z toho první dvě do konce srpna, aby mohla začít létat v listopadu. Tento termín se zdá být stále pravděpodobnější, protože Boeing v pátek obdržel zprávu, že certifikační plán, který v dubnu předložil FAA, byl schválen. Společnost Lufthansa také na začátku tohoto roku předpověděla, že první z 32 letadel 787-9, která má objednaná, převezme do konce léta. Po schválení začne FAA posuzovat a certifikovat každé letadlo zvlášť, jakmile sjede z linky.

https://www.youtube.com/watch?v=Ivn9_4jZZ9k

Od zákazu Boeing omezil výrobu na přibližně dvě letadla měsíčně a vytvořil zásoby 120 nedodaných Dreamlinerů. 

Množství celkově vyrobených Dreamlinerů se do roku 2020 zastavilo na čísle 1006. Docházelo ale ke značným výkyvům. Zdroj

Závady na těchto letadlech byly odstraněny, uvedl Boeing, a společnost plánuje postupně zvýšit výrobu v průběhu roku 2023 na pět letadel měsíčně. Na základě účetních pravidel, která vyřazují zakázky, u nichž existují pochybnosti o bonitě zákazníků, má na svém kontě něco přes 400 letadel.

Kompletní obnova dodávek by měla trvat víc než rok a půl. Mezitím budou dodávky prý pomalu a trvale stoupat, přičemž většina stávajících letadel bude předána v roce 2023 uvedla společnost. Většina letadel je určena svým původním zákazníkům, a tak bude společnost pravděpodobně schopna likvidovat své zásoby stabilním tempem.

https://www.youtube.com/watch?v=dyJBNz1V094

Finanční ředitel Boeingu Brian West v hovoru k výsledkům společnosti za druhé čtvrtletí 26. července odhadl, že abnormální náklady spojené s přepracováním, nižším tempem výroby a kompenzacemi zákazníkům budou činit přibližně 2 miliardy dolarů, které by měly být z velké části uhrazeny do konce roku 2023.

Výpadek bude tedy stát společnost dost peněz. Na druhou stranu se konečně mohou znovu pustit do toho co umí nejlépe - dodávat letadla. Čeká Boeing obrat k lepšímu, nebo bude za tento problém platit ještě dlouhé roky?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

S příchodem covidu a všech možných restrikcích bych si upřímně investováním do letecké dopravy nebyl až tak jistý

Nemyslím si, že podobná omezení opět přijdou

Pro Boeing samozřejmě dobrá zpráva. Ten výpadek byl ale hodně bolavý. Myslím si ale, že takhle velká společnost s kvalitním managementem nemůže moc zavrávorat ani tímto.

A co třeba nějaká politická regulace dopravního letectví celkově? Green deal by s tím mohl hodně zahoupat

Omg nestraš. Na letectví stojí doslova celá světová ekonomika. Dovedeš si představit, co by se stalo kdyby někdo řekl, že se musí snížit počet letů třeba o 30 %

nezačínej, jo? :dd