S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Coinbase: Velmi výhodná akcie v době poklesu kryptoměn

Osobně považuji kryptoměny za velmi komplikovaný sektor. Sice držím několik různých kryptoměn, ale musím přiznat, že je to hlavně pro zábavu a netuším, jestli jsem je koupil levně nebo draze. Proto je pro mě zajímavé, když se na burze objeví taková společnost, jako je Coinbase, protože se mohu dostat do určité expozice vůči kryptoměnám a přitom mám představu, zda jsou akcie levné nebo drahé. To se pokusíme zjistit i v dnešní analýze...


Než začnu s analýzou, měl bych zmínit, že v současné době nevlastním akcie společnosti Coinbase. Jsem však spokojeným zákazníkem této společnosti.  Rozhraní Coinbase mi ve srovnání s jinými kryptoměnovými burzami přijde velmi jednoduché, a protože jsem do kryptoměn investoval jen málo a jedná se pro mě o pozici buy and hold, nevadí mi zaplatit si trochu poplatků navíc, abych si to usnadnil

Kromě toho si myslím, že jejich funkce "learn & earn", kdy si můžete sledováním některých videí vydělat kryptoměny zdarma, je dostatečným důvodem, proč se na Coinbase zaregistrovat, bez ohledu na to, jestli chcete kryptoměny nakupovat, nebo ne. 

Coinbase je americká společnost, která byla založena v roce 2012 a provozuje platformu pro výměnu kryptoměn. Obsluhuje jak retailové, tak institucionální zákazníky. Téměř veškerý příjem generují účtováním poplatků, když jejich zákazníci ukládají finanční prostředky nebo buď nakupují, nebo prodávají kryptoměny. 

Ve třetím čtvrtletí roku 2021 činily jejich čisté příjmy 1,2 miliardy dolarů a 1,1 miliardy dolarů tvořily transakční poplatky. Přestože je Coinbase důvěryhodná společnost, která nikdy nepřišla o žádné prostředky kvůli narušení bezpečnosti, a že má více než 73 milionů ověřených zákazníků ve více než 100 zemích po celém světě, nemyslím si, že Coinbase v současném stavu má dostatečný náskok nad konkurencí. 

Ve své prosperitě však zmínili několik věcí, které je odlišují od konkurence, jako je vedoucí značka na trhu, důvěryhodná platforma, snadno použitelná platforma a značný rozsah

Jejím generálním ředitelem je Brian Armstrong. Je také spoluzakladatelem společnosti Coinbase, což se mi líbí, protože zakladatelé jsou obvykle rozhodní v růstu firmy. Má dvojí bakalářský titul z ekonomie a informatiky a magisterský titul z informatiky na Rice University. 

Brian Armstrong

Před založením Coinbase pracoval jako vývojář ve společnosti IBM, konzultant ve společnosti Deloitte a jako softwarový inženýr ve společnosti Airbnb. Když pracoval v Airbnb, na vlastní kůži zažil, jak obtížné je posílat peníze do Jižní Ameriky, což ho přivedlo ke kryptoměnám. 

Jako generální ředitel by rád vybudoval určitou kulturu v celé společnosti a docela zajímavé mi přišlo přečíst si "The Coinbase Culture Doc", který poskytuje určitý vhled do jeho způsobu myšlení. Dokument o kultuře se zaměřuje na šest principů jejich kultury a jsou následující: 

  • Na každém místě je špičkový talent
  • hrajeme jako mistrovský tým
  • jsme upřímní a laskaví
  • zaměřujeme se na zákazníka
  • podporujeme opakovatelné inovace


I když v aktuálním dokumentu uvedl mnohem více slov o těchto zásadách, myslím, že tyto body velmi dobře vysvětlují, jakým směrem by chtěl Coinbase vést. I když jsou některé z nich zřejmější než jiné, osobně se mi líbí, že zaměření na zákazníky dostává tak vysokou prioritu a zároveň podporuje inovace a odpovědnost

Osobně se domnívám, že mít velmi jasně vymezenou firemní kulturu pomůže nejen růstu společnosti, ale také povede ke spokojenosti zaměstnanců. Při pohledu na skóre v Comparably dostává Brian Armstrong a jeho manažerský tým vysoké skóre a skóre generálního ředitele je v top 5 %, pokud jde o podobně velké společnosti.

Finanční ukazatele

Níže vidíme několik klíčových finančních ukazatelů. Čísla z roku 2019 nemůžeme použít k ničemu jinému než k určitému kontextu. Společnost Coinbase ve velmi velkém měřítku zvýšila své tržby jak v letech 2019 až 2020, tak v letech 2020 až 2021, ale ještě zajímavější je, že jí roste i provozní marže

základní finanční ukazatele společnosti Coinbase

Jakmile má společnost provozní marži 39 %, domnívám se, že by měla být pozorně sledována. Ohromně jim také roste zisk na akcii, což znamená, že skutečně vydělávají peníze. Musím říct, že na mě čísla Coinbase udělala velký dojem a je těžké najít něco negativního. Otázkou je, jestli se jim podaří takto vykonávat činnost i nadále.  

Rizika investice 🔴

Jedno velké riziko, že jejich příjmy jsou závislé na ceně kryptoaktiv.  Příkladem může být třetí čtvrtletí roku 2021, kdy jsme byli svědky poklesu ceny kryptoměn. V důsledku toho se objem obchodování u společnosti Coinbase snížil o 29 %, a protože téměř všechny své příjmy mají z poplatků za obchodování, samozřejmě to společnost Coinbase ovlivnilo. 

Stále si však vedla lépe než celý trh, protože objem obchodování s kryptoaktivy se ve třetím čtvrtletí na celém trhu snížil o 37 %. Dalším rizikem jsou možné kybernetické útoky a narušení bezpečnosti jejich platformy. Naštěstí k tomu zatím nedošlo, ale pokud bychom se dočkali kybernetických útoků nebo narušení bezpečnosti, značně by to poškodilo jejich značku, a pokud by jejich platforma byla nějakou dobu nedostupná, poškodilo by to jejich příjmy, protože by nebylo možné obchodovat.

Působí na vysoce konkurenčním trhu: 

Společnost Coinbase očekává, že konkurence bude v budoucnu dále sílit, a pokud si během dlouhé doby nevybudují náskok, mohli by ztratit zákazníky ve prospěch stávajících nebo nových konkurentů

Regulace trhu:

V neposlední řadě by jejich podnikání mohly poškodit regulace v krypto průmyslu. Kryptoměny jsou stále nové a je třeba počítat s tím, že se ve většině zemí dočkáme dalších regulací, které se budou posouvat kupředu. Je příliš brzy na to říci, jaké tyto regulace budou, ale pokud více zemí zaujme stejný postoj jako Čína, mohlo by to poškodit celé odvětví.

Potenciál investice 🟢

Pro Coinbase se také otevírá spousta možností, jak se posunout vpřed. Krypto trh je stále v rané fázi. Ve třetím čtvrtletí roku 2021 činila celková tržní kapitalizace kryptoměn 2 biliony dolarů oproti 800 miliardám dolarů ve třetím čtvrtletí roku 2020. 

Růst trhu:

Jak již bylo napsáno dříve, způsoby obchodování velmi silně korelují s cenou kryptoměn. Podle Světové banky se navíc počet uživatelů kryptoměn v první polovině roku 2021 celosvětově zdvojnásobil na více než 200 milionů a očekává se, že tato čísla se budou dále zrychlovat. 

Coinbase NFT:

Coinbase spustí Coinbase NFT. Osobně příliš nerozumím povyku kolem NFT, ale jedná se o odvětví, které je stále ve velmi rané fázi. Coinbase spustí Coinbase NFT, kde mohou uživatelé na jednom místě razit, sbírat, objevovat a prezentovat své NFT tokeny. Pro Coinbase je to další způsob, jak generovat příjmy v budoucnu. 

Výhodná koupě? 

Po prozkoumání Coinbase považuji společnost za zajímavý způsob, jak se vystavit trhu s kryptoměnami, protože máte k dispozici nějaká čísla, o která můžete opřít některé výpočty, a zároveň je společnost velmi silně korelována s cenou kryptoměn. 

Nemyslím si, že by Coinbase v současné době měla nějaký výrazný náskok, což mě od investice do společnosti trochu odrazuje. Nicméně vedení se mi opravdu líbí a jsem velmi přesvědčen, že Brian Armstrong dokáže Coinbase rozvíjet i nadále

Coinbase má velký potenciál, protože jsem si docela jistý, že stále více lidí bude používat kryptoměny a mnoho z nich začne svou cestu právě u Coinbase. Aby si je tam Coinbase udržela, má podle mě správnou strategii, protože se zaměřuje spíše na zákaznickou zkušenost než na nejnižší poplatky. 


Nicméně si také myslím, že existují určitá rizika, která směřují vpřed, je těžké uvěřit, že se v určitém okamžiku nedočkáme nějakých regulací, a je těžké vědět, jaký vliv budou mít na společnost, jako je Coinbase. Stále nejsem rozhodnutý, zda pozici otevřu, ale myslím si, že Coinbase je skvělý způsob, jak se vystavit kryptoměnám, protože společnost je vysoce zisková.  

Tato analýza je od eToro investora Glenna Jorgensena.

Chcete začít investovat nebo nejste momentálně spokojeni se svým brokerem? Pak byste měli definitivně vyzkoušet platformu 👉 eToro, kde se můžete inspirovat u zkušených investorů, jako je právě Glenn Jorgensen a to navíc 100% bez poplatků.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

U coin mi vadí ta korelace s kryptem. Krypto jde prudce dolů-COIN jde prudce dolů. Vadí mi to i přes fakt, že je společnost zisková a v určitém smyslu se jí i daří (mimo aktuální období, což zase prokazuje tu korelaci).

Pro mě víceméně podobně. Mám v kryptu cca 10 % portfolia. Když už zvětšuji expozici, tak přímo "fyzickým" kryptem. Ne deriváty, nebo touhle sázkou na krypto sektor skrz akcie burzy. Přijde mi to už tak dost rizikové. Natož si tam přidávat ještě tolik neznámých

mám to stejně, tohle mi přijde jako taková oklika

Ta nová NFT funkce bude podle mě úžasná, je to i hlavní důvod, proč jsem do akcie v první řadě zainvestovala 😉

Dip úspěšně dokoupen, skvělá akcie 😁

za poslední měsíc +60 % a více, to je super obrat 👍