S&P 500 ^GSPC
4,962.74
-0.97%
Nvidia NVDA
$768.58
-9.23%
Meta META
$480.52
-4.24%
Amazon AMZN
$173.92
-2.96%
Tesla TSLA
$147.25
-1.79%
Microsoft MSFT
$399.23
-1.25%
Alphabet GOOG
$155.54
-1.22%
Apple AAPL
$165.07
-1.18%

Nový Small-Cap ETF zameraný na inovácie s veľkou perspektívou

Tento ETF je pomerne nový a špecializovaný na inovatívne technológie, ktorého cieľom je dlhodobý rast kapitálu. ETF je pod tickerom TIME a investuje do spoločností, ktoré disponujú výraznými výhodami umožnenými rozširovaním 5G siete. Taktiež sa tento fond zameriava na investície do cloudu, umelej inteligencie, strojového učenia, robotiky a inteligentnej výroby. 

Nový small cap innovation ETF fond.

Ako som už spomínal vyššie tento fond ma zaujal z dôvodu, že je nový, čo samozrejme môže byť aj jeho nevýhodou. Ďalším faktorom, že ma malú kapitalizáciou a v neposlednom rade, jeho úzka špecializácia na inovácie, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tejto doby. 

Definícia TIME

Nový ETF bol spustený 28. januára s použitím tickeru „CWC“. S účinnosťou od 1. apríla však Clockwise Capital Innovation ETF zmenil svoj ticker na „TIME“. Poradca TIME sa snaží investovať do 10-20 vysoko presvedčivých podnikov, pričom každý cenný papier váži medzi 5% a 20% z celkového portfólia. Keď ETF prevezme podiel na novej akcii, zvyčajne začne s nižšou váhou a časom sa podiel navyšuje. Manažéri fondov Ryan Guttridge a James Cakmak používajú prístup „zhora nadol“ pri hľadaní akcií, ktoré zodpovedajú téme fondu a kombinujú to so stratégiou „zdola nahor“ na filtrovanie zoznamu na základe základných metrík, ako je rast spoločnosti, vyhliadky alebo maržová príležitosť. Zameriavajú sa na spoločnosti s minimálnou trhovou kapitalizáciou 1 miliarda USD. 

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme z grafu vidieť, aktuálna cena je približne 20,5 USD (pri listingu bola cena okolo 24-25 USD), teda môžeme to považovať za výhodný vstup, v prípade zváženia investície do tohto fondu. 

Benchmark - Clockwise Capital Innovation ETF 

Dátum vzniku - 27.01.2022

Prevádzkové náklady fondu - 0,95%

Dividendový výnos - N/A

Správca - Ultimus Fund Solutions, LLC

Poradca - Clockwise Capital LLC

Top 10 Holdingov 

 

TIME používa prísnu disciplínu oceňovania a vlastnú metodiku bodovania na pozície a váhy. Ich analytici veria, že táto investičná stratégia môže priniesť nadrozmerné výnosy upravené o riziko a zároveň zmierniť relatívnu volatilitu v priebehu času.

Sektorové členenie

Z grafu môžeme vidieť jasné prevládanie investície do sektoru technológii (40%), nasleduje spotrebiteľský sektor (35%), komunikácie (15%) a priemysel okolo (11%).

Užšia špecializácia fondu je zameraná na Softwer a služby, média a zábava, maloobchod, logistiku...

Čo sa týka orinetácie fondu z hľadiska geografie, je jasne zameraný na USA, čo potvrdzuje aj prvý graf Top 10 holdingov, kde sú spoločnosti, ako napríklad: Amazon, Airbnb. Tesla, Uber, Spotify...

V závere by som povedal, že je to ešte pomerne nový ETF a preto by som neriešil nejaké cenové predpovede vývoja tohto fondu. Pokiaľ veríte vývoju a inováciam, ktoré sú pretavené v spoločnostiach, ako napríklad: Tesla, Amazon, Uber alebo Spotify a nechcete investovať separátne do každej jednej spoločnosti, tak máte takúto možnosť. Mne osobne sa čoraz viac začínajú pozdávať tieto formy investovania pomocou ETF, kde celý proces analytiky a rôznych researchov robia za Vás správcovia za poplatok pod 1%. Taktiež pre investorov, ktorí nemajú radi volatilitu alebo sú v investovaní noví, tak môžu vložiť peniaze radšej do rúk skúsenejších. Rozhodnutie je na každom investorovi a toto je len analýza zaujímavého ETF a nie investičná rada.

Investujete do ETF?

Vote to see the results! 5 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Poplatek 0,95 % je celkem dost 😅nebo ne? 🤔

Hej to mi pride viac ako by malo, čo som pozeral štandardne je tak 0.3-0.5

že jo? to mi už přijde trochu blíže k podílovým fondům, tam to je od 1 % většinou

Jediné etf, které je pro mne zajímavé, tak je to kopírující sp500

Taká “istota” no

určitě, moc se tím zkazit nedá :)

Etf sú taká leniva forma investovania 😀

Každému vyhovuje niečo iné ja som tiež niekedy išiel solo akcie a teraz premýšľam už nad etf

zmena je zivot :D

Pokial človek nechce investovať separátne dobrá voľba a technológicke firmy majú určite budúcnosť aj keď je tam dosť veľká volatilita

Ano je pravda že sú náchylnejšie ale na druhej strane dokazu spraviť väčšie %

Čiže investori do týchto oblasti vedia o tomto riziku, resp mali by vedieť