S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

DISKUSIA: Kedy sa zlomí v CZ/SR strach z investovania?

Rozmýšľal som, či riešiť túto otázku, ktorú máme asi viacerí v hlave a zase sa mi to potvrdilo po nedávnej otázke od členky komunity @verunkam99. Vidím to aj na svojom okolí, všetci riešia infláciu a vnímajú ju. K tomu sú ďalšie negatívne fundamenty vo svete ako konflikt na Ukrajine, Čína-Taiwan...

Túto otázku si pokladá určite veľa ľudí.

Jednému nerozumiem...Máme tu udalosti ako:

  • Konflikt Ukrajina-Rusko
  • Čína-Taiwan-USA
  • Euro : Dolár / 1:1
  • Inflácia na 40 ročnom maxime

Určite je toho ešte viac, toto ma napadlo z hlavy... Prečo keď takmer každý človek tieto udalosti vníma alebo minimálne o tom počul nerieši? Keď poviem kamarátovi ak máš na účte 10 000€ a o rok máš ako keby 9 000€ to nestačí? :D Tak načo ľudia pracujú a "zarábajú" peniaze, keď to potom má takto dopadnúť?

Častá odpoveď bývala: Investovanie je len pre tých, ktorí majú peniaze. Ale ak neinvestuješ, resp nezhodnocuješ svoje ťažko zarobené peniaze, ako chceš napredovať?

Môžno sú teraz neisté časy a trh môže ešte padnúť ale z dlhodobého horizontu sa už teraz nachádzame podľa mňa v dobrých hodnotách a nebál by som sa. Však štatistika S&P 500 ukazuje, že za posledných 50 rokov rástol v priemere myslím o 10% p.a., čo je podľa mňa krásne číšlo. 

Vie mi niekto z komunity vysvetliť, ako my, ktorí investujeme vieme "dať rozum" okoliu, aby sa správali rozumne k svojim peniazom? Pretože ozaj to vidím na svojom okolí niekoľko krát sa ma kamaráti pýtali na temu investovanie ale nikdy k samotnej investícii nedošlo.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Je to tak ako tú mnohí píšete, bohužiaľ sme stále mladá demokracia, 30 rokov je ešte málo na vybudovanie nejakej tej investičnej tradície, ktorá je na západe úplne prirodzenou vecou. Portfóliá a s tým súvisiace "know how" sa bežne dedia z jednej generácie na druhú, čím to má nastupujúca generácia aj značne uľahčené.

tak hadam sa nam to aj tu podari vybudovať postupom času...

doufejme že jo a nezkazí nám to něco 😅

Tak ono se to naštěstí zlepšuje, mladší ročníky se o tohle téma více zajímají a (i když příliš pomalu) začíná se i s určitou osvětou stran finanční gramotnosti na školách. U starších ročníků je to horší a to ze dvou důvodů. 

Prvním jsou samozřejmě komouši. Když celé generace vyrůstají ve světě, kde soukromé investice neexistují a kde je jedinou formou zhodnocení vkladní knížka, těžko budou takové (poměrně složité) problematice rozumět.

 No a k tomu se pak přidal důvod druhý - divoké devadesátky. Tehdy se spousta lidí, jež třeba i měli chuť a ochotu do světa investic proniknout, nehezky „spálila“. Viděli (a mnohdy i na vlastní kůži pocítili) jak padají banky, tunelují se fondy či krachují podniky. 

No a následky (nulové znalosti o investování, resp. i fungování ekonomiky obecně a strach z podvodů a krachu investic) si mnozí nesou dodnes.

S týmto úplne súhlasím a neviem či sa začína s osvetou na školách 😀 to by musel povedať nejaký student ZŠ ale minimálne čo ja viem a som rocnik 1997 že ja som sa s ničím takým nestretol na základnej skole alebo gymnaziu…

Jojo, přesně tak. Bohužel ale ta osvěta na školách je porad naprosto marginální oproti tunám ostatního balastu, který se učí. Ale to říkám pořád, že nechápu proč by měl člověk v 18 vědět víc o řekách v Africe než o tom, jak v budoucnu nemít finanční potíže. 

Asi je to lepší než to nic předtím, ale pořád si myslím, že v tomhle směru udělají influenceři a internet daleko větší službu než 50 učitelek na základce

hej uplne sa zhodneme asi preto, že sme studenti alebo absolventi a vieme ako to chodi v tych skolach...

Dobrá otázka, ale osobně si myslím, že je to lepší než před lety. Hodně tomu pomohl i covid, kdy se o to lidé ve volném čase začali více zajímat (včetně mě). Stále se ale jedná spíše o mladší generace, ty starší nejspíše k investovaní nikdo nepřesvědčí :/

Ano ako sa tu už písalo nejaký post komunisticky syndróm😀 my mladší mame menej peňazí a aj tak investujeme

Dokud si lidi budou myslet, ze se o ne stat postara a ze maji z podstaty byti na neco narok, tak je nic nenuti, aby se nejak omezovali a mysleli na zajisteni ve stari. Ja bohuzel nevidim na 20-30 let dopredu, tak se radeji pripravim na nejhorsi a nebudu spolehat na to, ze ta ponziekonomika do meho stari vydrzi;)

Ja taktiež tomuto nášmu systému neverím absolútne, čiže radšej sa spolahnem na seba /dufam/

lepší se postarat se o sebe a nespoléhat, že to udělá někdo za mě

svata pravda

nejhorší je se v něčem spoléhat na stát

Mám to naprosto stejně. A nejenom co se týče investic. Samozřejmě považuju za blbost se držet při zemi. Go Big or Go Home, ale nemít zadní vrátka je sebevražda. Vždycky je lepší počítat s horší variantou a být pak překvapenej, než zaskočenej

Asi je to hodně o tom, v jaké sociální bublině se kdo pohybuje. Já třeba ze svých vrstevníků (ročník cca 1993) neznám nikoho, kdo by věřil, že pokud se dožije důchodového věku, že od státu vůbec něco dostane.

to mam dost podobne :D tiež si myslim, že moc ludi v mojom okoli tomu neveri /1997/

Za mě je to teda naprosto jasný a viděl jsem to i u sebe - finanční gramotnost. Nejsem z rodiny, kde by mi někdo nějak tvrdě tloukl do hlavy finanční základy. Ale nemůžu to mít rodičům za zlé, nejsou jediní a je to prostě dozvuk komunismu, ve kterém vyrůstali. Naštěstí jsem vždy ale vyrůstal v tom, že si nemám kupovat něco na co nemám, nemám si zbytečně půjčovat a mám mít rezervu. To je řekl bych ještě ta lepší možnost. Ale to, že drahý auta se nekupují tak, že někdo akorát dlouho šetří jsem zjistil asi až tak ve 20, když jsem se o to začal sám zajímat. A ač to říkám nerad, tak i přes mou snahu je hrozně těžké dostat svoje blízké z toho "Krysího závodu", protože jsou tak prostě zvyklí a nemůžu jim mít za zlé, že se po 40 letech budování něčeho nechtějí vydávat do neznáma... :/ Dřív za to mohl komunismus, proč by měl koneckonců někdo vědět, jak vydělat peníze žejo. Proč je ta fin. gramotnost tak nízká i dneska ale vážně nechápu..

No a chtěl jsem tím říct, že obecně pak takovým lidem prostě nevysvětlíš, že není good idea nechávat peníze na účtu. Prostě oni přemýšlí takovým tím rychlým, instinktivním, neracionálním způsobem. Nebudou počítat, nebudou přemýšlet o přesných číslech. Prostě si řeknou "hm, ono to přece nebude tak hrozný... a stejně s tím nic nenadělám, lepší než abych to při investování ztratil všechno" a jdou od toho pryč...

Myslím, že odpoveď nie je veľmi zložitá. V provom rade veľmi slabá finančná gramotnosť obyvateľstva. Ale keď sa pozrieme na ekonomické ukazovatele, tak sa tomu ani nemôžme čudovať. Slováci majú druhý najvyšší priemerný dlh v strednej a východnej Európe. Každý 8 Slovák žije v pásme chudoby. Priemerná mzda na Slovensku je 5. najnižšia v EU. Takto by som mohol pokračovať a s touto vládou čo tu máme odhaduje URSO, citujem: „Nárast nákladov na energie pre domácnosti v roku 2023 môže byť v rozmedzí od 121 – 244 eur za mesiac, čo výrazne zaťaží najmä sociálne zraniteľné skupiny domácností,“ uvádza regulátor. MESAČNE!

Akože plne súhlasím ale ta druha časť sa chytá tej spodnej skupiny obyvateľstva ale podľa mna mame veľké % obyvateľstva ktoré by dokázalo 50-100e mesacne investovať

Nemyslím si že veľké % obyvateľstva by dokázalo investovať 100e mesačne, ale súhlasím, že aj tí, ktorí by mohli, to nerobia. V tomto sme ešte stále konzervatívni a nedôverčiví.

a co tato vlada moze za to ze mame v Europe agresora v 21st. kt. si mysli ze ovladne koho chce a kedy chce? a tato vlda je tu  2roky ? A  nevadilo Ti ze 12 rokov ta denne okradala ficova mafia- totalna zumpa a stoka mafianska?  .a co ta prineisla pre ludi za 1 2 rokov? zila z reformeim kt.urobil Miklos? ked sa mafianov opytali ake urobili ta 12 rokov reformy...tak nevedeli ani jednu povedat....tak ti odporucam dostuduj co to dobreee..... ....mnohi ludia ako aj institucie a snazia pomahat zvysovat gramotnost ....avsak chce to cas...

K investování bych řekl jediné-Čím dřív, tím líp.Neříkám že je investování pro každého - málokdo umí krotit emoce, sem tam uznat chybu a vidět i možné ztráty. No a někdy je i verze taková, že tomu lidi prostě nechtějí věnovat čas a své peníze (a to platí i pro studium, které je základem).

Okey keby bola ekonomíka globálna v norme tak chapem ale táto situácia čo je to mi príde hriech neinvestovať

Já to chápu, ale běžným lidem a rodinám s výdaji to horko těžko někdo vysvětlí. Do toho je část lidí neochotná ''odebrat si od pusy'' aby investovala. Já i ty jsme mladí, takže finance pro nás nejsou až takový problém, ale pak jsou tu starší lidi, kteří mají zase jiné priority a jak jsem už psal - nechtějí si odebrat od pusy, aby jednou měsíčně poslali alespoň 1000 Kč na svůj účet k brokerovi.

No čo sa týka západnej Europy sme strašne pozadu alebo oproti USA… neviem čím to je spôsobené, ci nedostatocnou informovanosťou alebo konzervatívnym postojom 😅

Ja by som sa skôr priklonil k tomu strachu dat niekde peniaze radšej na účte nech ležia a nemenia sa im číslice eur =spokojnosť, aj keď hodnota klesá

Komunisty. Hold 50 let je 50 let...

Ale už by ozaj mohlo dojst z uvedomeniu aspoň pre tých, ktorí maju nejaké penize bokom

Souhlasím, kapitalismus má v usa mnohem delšího trvání než u nás, to se odráží pak mimojiné i v investování

Ako to vidíte vy? Lebo mne to naozaj nejde do hlavy @pb2205 @spritely22 @ptrk_drzn @petervalik22 @adamven12

Asi strach spraviť niečo neiste, lepšie je držať s okolím a nic nerobiť 😀

A prečo USA alebo západná Európa to má inak? 😀 nemyslím si že sme horší 😂