S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Může být Lockheed Martin nejlepší investicí v období válečného napětí a konfliktů?

Navzdory silnému výkonu v roce 2022 zůstávají akcie Lockheed Martin $LMT-0.4% rozumnou volbou pro konzervativní dividendově růstové investory. Faktem zůstává, že svět se dostává do větších a větších problémů. Ve zkratce - Válka na Ukrajině, nepokoje mezi Kosovem a Srbskem a na závěr Čína s Taiwanem. Jakožto investor se snažím vyhledávat a analyzovat investiční příležitosti, které mi budou dávat smysl a především mi vynesou nějaké peníze, což se v tomto případě zdá jako reálné. Někdo mi možná bude oponovat cenou akcií $LMT-0.4%, ale i to jsem bral při této analýze v potaz.

$LMT-0.4% 

Lockheed Martin je jedna z vedoucích mezinárodních společností s pokročilou technologií, globální bezpečnostní a letecká společnost, která se zabývá především výzkumem, designem, vývojem, výrobou, integrací a udržováním pokročilých technologických systémů, produktů a služeb.

Akcie společnosti Lockheed Martin pravděpodobně zůstanou solidní investicí pro dlouhodobé investory, kteří hledají jak rostoucí příjmy, tak zhodnocení kapitálu. Podnik je dobře řízen, vlastní silnou franšízu, má zdravou rozvahu, vydělává své zisky v hotovosti a je přátelský k akcionářům.

Ostatně výkonnost v letošním roce mluví sama za sebe👇

Během uplynulého desetiletí Lockheed v průměru zvyšoval provozní zisk a provozní cash flow o nízké dvouciferné hodnoty ročně. Historicky tak má podnik tendenci být odolný vůči recesi.

  • Investoři LMT se těší ze zvyšování dividend již 20 po sobě jdoucích let. A z dividendového výnosu, který činí 2,6 %. V posledních letech se výplata zvýšila o více než 9% ročně a současný výnos je vyšší než u jiných velkých akcií v oblasti letectví a obrany.

Podíváme se na čísla společnosti

1. Výnos

Za poslední čtyři čtvrtletí činily tržby v průměru asi 16 miliard dolarů. Navíc management naznačuje, že očekává nejvyšší zrychlení během druhé poloviny letošního roku - není se čemu divit. S narůstajícím napětím budou jednotlivé země navyšovat výdaje na zbrojení a na vojenské letouny, což může výrazně pomáhat společnosti i v dalších čtvrtletích.

Mimo válečné konflikty a všemožné katastrofy - Je tohle pozitivní zpráva (alespoň pro společnost a investory $LMT-0.4%). Nicméně za předpokladu, že management splní svou prognózu, tržby za celý rok 2022 budou ve srovnání s rokem 2021 mírně nižší.

Během hovoru o zisku za 2Q management vysvětlil, že nižší příjmy jsou výsledkem narušení dodavatelského řetězce, inflace a zpoždění zákazníků.

2. Provozní marže segmentu

Lockheed Martin hlásí provozní marže segmentu pro každý ze svých čtyř segmentů: letecký průmysl, rakety /řízení palby, rotační a misijní systémy a vesmír. V posledních několika letech byly konsolidované provozní marže segmentu společnosti Lockheed vykázány následovně:

2019: 10,6%

2020: 10,8%

2021: 11,0%

Navzdory výhledu na meziroční pokles tržeb o 2,6% management stále odhaduje marže segmentu na rok 2022 na 11%.

3. Volný peněžní tok

Za celý rok 2021 zaznamenal Lockheed volný peněžní tok ve výši 6,03 miliardy dolarů: nebo také 22 dolarů na akcii. Současné pokyny FCF pro rok 2022 uvádějí přibližně 6 miliard dolarů, což je v podstatě srovnatelné s loňským rokem.

4. Návratnost investovaného kapitálu

Návratnost investovaného kapitálu může být užitečným nástrojem, který pomůže vyhodnotit efektivitu řízení, přičemž se očekává, že $LMT-0.4% zaznamená 28% návratnost investovaného kapitálu. To je poměrně dobré ve srovnání s RoIC z minulých let. Myslím si, že je to velice dobrá hodnota, které může z konkurentů obstát maximálně tak Northrop Grumman.

Vysoká návratnost naznačuje, že management vytváří hodnoty pro akcionáře. Průměrná návratnost investovaného kapitálu pro letecký a obranný průmysl je asi 7%. Výnosy LMT tak patří mezi špičkové výkony v oboru. 

5. Nevyřízené objednávky

Ve spojení se zveřejněním zisku za 2Q management oznámil, že Lockheed má nevyřízené položky ve výši 135 miliard dolarů. To je srovnatelné s nevyřízenými žádostmi v polovině roku 2021. To také činilo 135 miliard dolarů. 

  • Vedení očekává, že se do konce letošního roku ještě zvýší počet nevyřízených žádostí.

Ocenění zásob

Mnoho investorů vidí reálnou cenu akcií $LMT-0.4% pod 400$ za akcii - s tím musím na jednu stranu souhlasit, ale na druhou stranu vnímám příznivé zprávy a zvýšenou poptávku po zbrojení, která může akcie vytlačit ještě mnohem výš.

  • Největší riziko vnímám v natahování zakázek ze strany vlád a v různých poplatcích s tím spojené. Ceny na trhu velice kolísají a ceny materiálů pro výrobu taktéž = LMT musí zvedat někde své základní ceny, aby si vykompenzoval tyto nepříznivé faktory.

V současné době se zdá, že akcie již nejsou ve výhodném koši. Nedávná nabídka se blíží mému současnému odhadu reálné hodnoty 430 až 440 USD.

  • Při pohledu do budoucna a na prognózy Wall Street 👉 Do roku 2023 může dle odhadů vzrůst cena akcií $LMT-0.4% na 460 až 470 USD za akcii (současná cena se pohybuje pod 430$).

Ceny akcií mohou být podpořeny manažerským týmem přátelským k akcionářům. Aktuální dividendový výnos je 2,6%. Výplata dividendy byla zvýšena již 20 po sobě jdoucích let, což by mělo pokračovat i v roce 2022. Kromě toho představenstvo nadále schvaluje zpětné odkupy akcií. Za poslední rok se celkový počet nesplacených zředěných akcií $LMT-0.4% snížil o 4%.

Největší problémy společnosti

  • Krátkodobé ztráty výdělku, které jsou způsobeny bezhotovostním poplatkem za nákup zaměstnanecké penzijní smlouvy. Provozní zisk na akcii (EPS) za 2Q a celoroční výhled zůstávají beze změny.
  • Navíc byla v jednu chvíli ohrožena i zakázka US vlády na dodání stíhaček F-35. Společnost zde pocítila inflaci, zdražení výroby a nákladů s tím spojené, což způsobilo jednu věc - výdělek by z této zakázky byl víceméně o ničem, což vedlo k řešení tohoto problému a s tím spojeným další placení poplatků. Původní nabídka zněla - 400 stíhaček F-35 za 30 miliard dolarů. 
  • Nejnovější aktualizace: Podrobnosti dohody o dodání stíhaček F-35, u nichž se očekává, že budou vypracovány v příštích několika měsících, by mohly být ovlivněny změnami v rozpočtu Pentagonu, ale Lockheed poznamenal, že by byl schopen dosáhnout nižších nákladů na letadlo i přes vysoké náklady skrz makroekonomické protivětry.

Závěr

Akcie společnosti Lockheed Martin zůstávají solidní dlouhodobou investicí s dlouhou historií, tučným dividendovým výnosem a především konzistentním růstem i v dobách recese. Fundamenty společnosti zažívají krátkodobou hrbolatost v důsledku problémů s dodavatelským řetězcem, inflačních tlaků a zpoždění zákazníků. Navzdory současným okolnostem zůstávají marže, výnosy a očekávání volných peněžních toků pro rok 2022 robustní.

Současné ceny kmenových akcií již neodrážejí výraznou slevu, ale přesto si myslím, že mohou sloužit jako dobrý vstupní bod - investoři, kteří se snaží akumulovat akcie, však mohou zvážit otevření malé pozice a poté sledovat akcie, aby získali šanci koupit více akcií na krátkodobé slabosti.

S vyhrocenými světovými konflikty očekávám, že poptávka po zbraních, stíhačkách a letounech může a bude vzrůstat s tím, jak budou chtít být jednotlivé státy připravené na veškeré hrozby a rizika. Navíc nikdo z nás neví, jak dlouho bude válka trvat a jaké ''dárkové balíčky'' mohou bránící se země obdržet.

  • Investujete do $LMT? Nebo máte jiného favorita v oboru?
  • Jaký máte názor na společnost $LMT? 
  • Může Lockheed dosáhnout odhadů a přiblížit se k 470$ za akcii?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

A co Česká zbrojovka, nad tou nikdo nepřemýšlí?

nemusí za zbrojařema hodit nikam daleko :)

O ní bych upřímně ocenil někdy analýzu nebo nějaký zajímavý článek 👍

Všichni ji vychvaluji až do nebes. Skoro mě až mrzí, že české akcie jdou úplně mimo mě 😅

Co se týká našich domácích akcií, tak ty jdou také mimo mě😄 Jediný ČEZ jsem držel jednu dobu, ale ani ten už teď není atraktivní skrz nejistoty ohledně zdanění a blbosti vlády..

Nejspíš to nebude akcie, která v příštích letech udělá sto procent, ale nějaké desítky by mohla. $LMT-0.4% bere zakázky od vlád, které nyní ve velké nakupují vojenskou techniku. Do dalších let by tedy měla být solidně zajištěna.

ta válka jim opravdově nahrála, o poptávku nouze nebude v příštích několika letech

Zbrojní průmysl má něco do sebe, asi někdy nějakou menší pozici u nějaké z firem otevřu

Lidi byli, jsou a budou pitomci, takže zbrojní průmysl bude mít potenciál vždycky...

Bohužel je to tak. Téměř nesmrtelný průmysl.

No, to je vlastně docela dobrej slovní joke. Zbrojní průmysl je téměř nesmrtelnej. Jedinej, kdo ho může zničit je Zbrojní průmysl 😅😅

pak se ale musíme zabývat otázkou, jakou společnost do portfolia vybrat. Co se týká mě, mám $SWBI-1.5%. :))

zajímavý tip, díkyy

Optimální by bylo dostat se k hranici 400$. I kdyby tam byl nějaký krátkodobý problém v podobě těch poplatků ohledně Pentagonu a toho pojištění, tak v dlouhodobém měřítku to bude jako jehla v kupce sena. Země budou víc a víc posilovat svou techniku a možnosti obrany, denně k nám chodí x zpráv z nepokojů, které jedou jako domino jeden za druhým. LMT držím dlouhodobě a je to vážně top společnost (chápu ale i sympatie investorů k NOC) z pohledu růstu, divi i odkupu akcií.

Tak nedávno byla šance nakoupit na nějakých 387$ myslím. Kdo tak učinil tak už je nyní v plusu o víc jak 10% za pouhé 2-3týdny.

Já zkoušel čekat a čekat a čekat až mi ujela příležitost, takže ted mužu tak brečet nad svou blbostí 😅

Už dlouho přemýšlím a ve výběru mi zůstávají dvě jména $NOC+0.4% x $LMT-0.4%, ale jsem stále nerozhodný😥

U $NOC+0.4% vidím atraktivitu z pohledu dronů, kde ale vázne legislativa pro pořádný rozvoj.

Drony, to je kapitola sama pro sebe :d