S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Може ли Lockheed Martin да бъде най-добрата инвестиция по време на война и конфликт?

Въпреки силното представяне през 2022 г., акциите на Lockheed Martin $LMT+0.4% остават разумен избор за консервативните инвеститори, които се стремят към растеж на дивидентите. Факт е, че светът се сблъсква с все по-големи проблеми. Накратко - войната в Украйна, размириците между Косово и Сърбия и накрая Китай и Тайван. Като инвеститор се опитвам да търся и анализирам инвестиционни възможности, които ще имат смисъл за мен и най-вече ще ми донесат пари, което в този случай изглежда реалистично. Някои може да ми противоречат с цената на акциите на $LMT+0.4%, но аз съм взел предвид и нея в този анализ.

$LMT+0.4%

Локхийд Мартин е водеща международна компания в областта на модерните технологии, глобалната сигурност и аерокосмическата индустрия, която се занимава основно с проучване, проектиране, разработване, производство, интегриране и поддръжка на модерни технологични системи, продукти и услуги.

Акциите на Lockheed Martin вероятно ще останат стабилна инвестиция за дългосрочни инвеститори, които търсят както нарастващ доход, така и увеличение на капитала. Компанията е добре управлявана, притежава силен франчайз, има стабилен баланс, печели приходите си в брой и е приятелски настроена към акционерите.

Всъщност резултатите от тази година говорят сами за себе си👇

През последното десетилетие Lockheed отбелязва средни двуцифрени годишни увеличения на оперативната печалба и оперативния паричен поток. По този начин в исторически план компанията е склонна да бъде устойчива на рецесия.

  • Инвеститорите в LMT се радват на увеличение на дивидентите в продължение на 20 последователни години. И от дивидентна доходност от 2,6%. През последните години изплащането се е увеличило с повече от 9% годишно, а текущата доходност е по-висока от тази на други големи акции в областта на аерокосмическата и отбранителната промишленост.

Нека разгледаме данните на компанията

1. доходност

През последните четири тримесечия средният размер на приходите е около 16 млрд. долара. Освен това ръководството посочва, че очаква най-голямо ускорение през втората половина на тази година - нищо чудно. С нарастването на напрежението отделните държави ще увеличат разходите си за оръжия и военни самолети, което може да помогне значително на компанията през следващите тримесечия.

Извън войните и бедствията от всякакъв вид - това положителна новина ли е (поне за компанията и инвеститорите на $LMT+0.4%). Въпреки това, ако приемем, че ръководството изпълни прогнозата си, приходите за цялата 2022 г. ще бъдат малко по-ниски в сравнение с 2021 г.

По време на разговора за приходите за второто тримесечие ръководството обясни, че по-ниските приходи са резултат от прекъсване на веригата за доставки, инфлация и забавяния от страна на клиентите.

2. Сегментна оперативна печалба

Локхийд Мартин отчита сегментни оперативни маржове за всеки от четирите си сегмента: аерокосмически, ракети/контрол на огъня, ротационни системи и мисии и космически. През последните няколко години консолидираните оперативни маржове на сегментите на Локхийд се отчитат, както следва:

2019: 10,6%

2020: 10,8%

2021: 11,0%

Въпреки прогнозата за спад на приходите с 2,6% на годишна база, ръководството все още оценява маржовете в сегмента за 2022 г. на 11%.

3. Свободен паричен поток

За цялата 2021 г. Lockheed регистрира свободен паричен поток в размер на 6,03 млрд. долара: или също 22 долара на акция. Настоящата прогноза за FCF за 2022 г. е приблизително 6 млрд. долара, което е сравнимо с миналата година.

4. Възвръщаемост на инвестирания капитал

Възвръщаемостта на инвестирания капитал може да бъде полезен инструмент за оценка на ефективността на управлението, като се очаква $LMT+0.4% да отчете 28% възвръщаемост на инвестирания капитал. Това е доста добър резултат в сравнение с RoIC от предишни години. Мисля, че това е много добра стойност, която може да бъде сравнена само с Northrop Grumman сред конкурентите.

Високата възвръщаемост предполага, че ръководството създава стойност за акционерите. Средната възвръщаемост на инвестирания капитал в аерокосмическата и отбранителната индустрия е около 7%. По този начин възвръщаемостта на LMT е сред най-добре представящите се в индустрията.

5. Натрупани поръчки

Във връзка с обявяването на приходите за второто тримесечие ръководството обяви, че Lockheed има неизпълнени поръчки на стойност 135 млрд. долара. За сравнение, в средата на 2021 г. изоставането също възлизаше на 135 млрд. долара.

  • Ръководството очаква до края на тази година обемът на неизпълнените поръчки да се увеличи допълнително.

Оценка на запасите

Много инвеститори смятат, че справедливата цена на акциите на $LMT+0.4% е под 400 долара за акция - от една страна, трябва да се съглася с това, но от друга страна, виждам благоприятни новини и повишено търсене на оръжия, които биха могли да изтласкат акциите много по-високо.

  • Най-големият риск виждам в това, че правителствата разтеглят договорите и различните такси, свързани с това. Пазарните цени се колебаят много, както и цените на материалите за производство = LMT трябва да повиши базовите си цени, за да компенсира тези неблагоприятни фактори.

В момента изглежда, че акциите вече не са в пазарната кошница. Неотдавнашното предлагане е близо до моята текуща оценка за справедлива стойност от 430-440 USD.

  • Поглед към бъдещето и прогнозите на Уолстрийт 👉 До 2023 г. се очаква цената на акциите на $LMT+0.4% да се повиши до 460-470 USD за акция (текущата цена е под 430 USD).

Цените на акциите могат да бъдат подкрепени от благосклонен към акционерите управленски екип. Текущата дивидентна доходност е 2,6%. Изплащането на дивиденти се увеличава в продължение на 20 последователни години, като се очаква това да продължи и през 2022 г. Освен това Съветът на директорите продължава да разрешава обратно изкупуване на акции. През изминалата година общият брой на издадените акции с намалена стойност на $LMT+0.4% е намалял с 4%.

Най-големите предизвикателства пред компанията

  • Краткосрочни загуби на доходи, дължащи се на непарични разходи за закупуване на пенсионен договор на служител. Оперативната печалба на акция (EPS) за второто тримесечие и прогнозата за цялата година остават непроменени.
  • Освен това в един момент беше застрашен и договорът на правителството на САЩ за доставка на изтребители F-35. В този случай компанията е почувствала инфлация, увеличение на производството и свързаните с него разходи, което е довело до едно - приходите от този договор ще бъдат повече или по-малко нищожни, което е довело до решаването на този въпрос и свързаните с него допълнителни плащания на такси. Първоначалната оферта беше - 400 изтребителя F-35 за 30 милиарда долара.
  • Последна актуализация: Детайлите по сделката за доставка на изтребителите F-35, които се очаква да бъдат уточнени през следващите няколко месеца, могат да бъдат повлияни от промените в бюджета на Пентагона, но Lockheed отбеляза, че ще успее да постигне по-ниска цена за самолетите въпреки високите разходи чрез макроикономически насрещни ветрове.

Заключение

Акциите на Lockheed Martin остават стабилна дългосрочна инвестиция с дълга история, висока дивидентна доходност и, най-важното, постоянен растеж дори във времена на рецесия. Фундаменталните показатели на компанията преживяват краткосрочен спад поради проблеми с веригата за доставки, инфлационен натиск и забавяния от страна на клиентите. Въпреки настоящите обстоятелства, очакванията за маржовете, печалбите и свободните парични потоци за 2022 г. остават стабилни.

Текущите цени на обикновените акции вече не отразяват значителна отстъпка, но все още смятам, че те могат да послужат като добра входна точка - инвеститорите, които искат да натрупат акции, могат да обмислят откриването на малка позиция и след това да наблюдават акциите, за да имат възможност да купят повече акции при краткосрочна слабост.

Очаквам, че с изострянето на световните конфликти търсенето на оръжия, изтребители и самолети може да се увеличи и ще се увеличи, тъй като отделните държави искат да бъдат подготвени за всички заплахи и рискове. Освен това никой от нас не знае колко дълго ще продължи войната и какви "подаръчни пакети" могат да получат защитаващите се страни.

  • Инвестирате ли в $LMT? Или имате друг фаворит в бранша?
  • Какво мислите за $LMT?
  • Може ли Lockheed да достигне прогнозите и да се доближи до 470 долара за акция?

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet