S&P 500 ^GSPC
5,253.61
+0.10%
Tesla TSLA
$176.62
-1.78%
Meta META
$487.31
-1.33%
Apple AAPL
$171.08
-1.29%
Nvidia NVDA
$906.81
+0.48%
Amazon AMZN
$180.32
+0.28%
Microsoft MSFT
$420.59
-0.20%
Alphabet GOOG
$151.73
-0.14%

Ali je družba Lockheed Martin lahko najboljša naložba v času vojne in spopadov?

Kljub dobrim rezultatom v letu 2022 ostajajo delnice Lockheed Martin $LMT-0.4% primerna izbira za konservativne vlagatelje z rastjo dividend. Dejstvo je, da se svet sooča z vedno večjimi težavami. Na kratko: vojna v Ukrajini, nemiri med Kosovom in Srbijo ter Kitajska in Tajvan. Kot vlagatelj poskušam iskati in analizirati naložbene priložnosti, ki bodo zame smiselne, predvsem pa mi bodo prinesle nekaj denarja, kar se v tem primeru zdi realno. Nekateri mi bodo morda oporekali s ceno delnice $LMT-0.4%, vendar sem v tej analizi upošteval tudi to.

$LMT-0.4%

Lockheed Martin je vodilno mednarodno podjetje na področju napredne tehnologije, globalne varnosti in letalstva, ki se ukvarja predvsem z raziskavami, načrtovanjem, razvojem, proizvodnjo, integracijo in vzdrževanjem naprednih tehnoloških sistemov, izdelkov in storitev.

Delnice Lockheed Martin bodo verjetno ostale dobra naložba za dolgoročne vlagatelje, ki iščejo rastoči dohodek in povečanje vrednosti kapitala. Podjetje je dobro vodeno, ima močno franšizo, zdravo bilanco stanja, zaslužek v gotovini in je prijazno do delničarjev.

Letošnja uspešnost govori sama zase👇

V zadnjem desetletju je Lockheed v povprečju dosegal nizko dvomestno letno povečanje dobička iz poslovanja in denarnega toka iz poslovanja. Zato je bilo podjetje v preteklosti običajno odporno na recesijo.

  • Vlagatelji v LMT so bili deležni povečanja dividend že 20 let zapored. In 2,6-odstotni dividendni donos. V zadnjih letih se je izplačilo povečalo za več kot 9 % letno, trenutni donos pa je višji od drugih velikih delnic na področju letalstva in obrambe.

Oglejmo si številke podjetja

1. Donos

V zadnjih štirih četrtletjih so prihodki v povprečju znašali približno 16 milijard dolarjev. Poleg tega uprava navaja, da pričakuje največji pospešek v drugi polovici letošnjega leta - kar ni čudno. Zaradi naraščajočih napetosti bodo posamezne države povečale izdatke za orožje in vojaška letala, kar lahko podjetju v prihodnjih četrtletjih znatno pomaga.

Izven vojn in nesreč vseh vrst - Ali je to pozitivna novica (vsaj za podjetje in vlagatelje $LMT-0.4%). Vendar pa bodo ob predpostavki, da bo vodstvo izpolnilo svoje napovedi, prihodki za celotno leto 2022 v primerjavi z letom 2021 nekoliko nižji.

Vodstvo je med pogovorom o prihodkih za drugo četrtletje pojasnilo, da so nižji prihodki posledica motenj v dobavni verigi, inflacije in zamud strank.

2. Segmentna marža iz poslovanja

Družba Lockheed Martin poroča o maržah iz poslovanja po segmentih za vsakega od svojih štirih segmentov: letalski in vesoljski sektor, rakete/vodenje ognja, rotacijski in misijski sistemi ter vesolje. V zadnjih letih so bile konsolidirane marže poslovanja Lockheedovih segmentov prikazane na naslednji način:

2019: 10,6%

2020: 10,8%

2021: 11,0%

Kljub napovedanemu 2,6-odstotnemu zmanjšanju prihodkov na letni ravni vodstvo še vedno ocenjuje, da bodo marže segmenta za leto 2022 znašale 11 %.

3. Prosti denarni tok

V celotnem letu 2021 je Lockheed zabeležil prosti denarni tok v višini 6,03 milijarde dolarjev, kar pomeni 22 dolarjev na delnico. Trenutna napoved FCF za leto 2022 znaša približno 6 milijard USD, kar je v bistvu primerljivo z lanskim letom.

4. Donosnost vloženega kapitala

Donosnost vloženega kapitala je lahko koristno orodje za ocenjevanje učinkovitosti upravljanja, pri čemer se pričakuje, da bo družba $LMT-0.4% zabeležila 28-odstotno donosnost vloženega kapitala. To je v primerjavi z RoIC iz prejšnjih let precej dobro. Menim, da je to zelo dobra vrednost, ki ji med konkurenti lahko sledi le Northrop Grumman.

Visoka donosnost kaže, da uprava ustvarja vrednost za delničarje. Povprečna donosnost vloženega kapitala v letalski in obrambni industriji znaša približno 7 %. Tako so donosi LMT med najuspešnejšimi v panogi.

5. Neizpolnjena naročila

Ob objavi rezultatov za drugo četrtletje je vodstvo objavilo, da ima Lockheed za 135 milijard dolarjev zaostankov. V primerjavi z zaostankom sredi leta 2021 je ta prav tako znašal 135 milijard dolarjev.

  • Vodstvo pričakuje, da se bo število neizpolnjenih naročil do konca tega leta še povečalo.

Vrednotenje zalog

Mnogi vlagatelji menijo, da je poštena cena za delnico družbe LMT-0.4% pod 400 USD na delnico - po eni strani se s tem strinjam, po drugi strani pa vidim ugodne novice in povečano povpraševanje po orožju, ki bi lahko delnico potisnili precej višje.

  • Največje tveganje vidim v tem, da vlade podaljšujejo pogodbe in s tem povezane različne pristojbine. Tržne cene zelo nihajo, prav tako cene materialov za proizvodnjo = LMT mora nekje dvigniti svoje osnovne cene, da bi izravnal te neugodne dejavnike.

Trenutno se zdi, da zaloge niso več v cenovno ugodnem zabojniku. Nedavna ponudba je blizu moje trenutne ocene poštene vrednosti 430 do 440 USD.

  • Pogled v prihodnost in napovedi Wall Streeta 👉 Ocenjuje se, da se bo do leta 2023 cena delnice podjetja $LMT-0.4% zvišala na 460 do 470 USD na delnico (trenutna cena je pod 430 USD).

Cene delnic lahko podpira delničarjem prijazna uprava. Trenutni dividendni donos je 2,6 %. Dividende se izplačujejo že 20 let zapored, kar se bo predvidoma nadaljevalo tudi v letu 2022. Poleg tega upravni odbor še naprej odobrava odkupe delnic. V zadnjem letu se je skupno število izdanih razredčenih delnic družbe $LMT-0.4% zmanjšalo za 4 %.

Največji izzivi podjetja

  • Kratkoročne izgube iz dobička zaradi nedenarnega stroška za nakup pokojninske pogodbe zaposlenih. Dobiček iz poslovanja na delnico (EPS) za drugo četrtletje in celoletne smernice ostajajo nespremenjene.
  • Poleg tega je bila v nekem trenutku ogrožena tudi pogodba ameriške vlade za dobavo bojnih letal F-35. V tem primeru je podjetje občutilo inflacijo, povečanje proizvodnje in s tem povezanih stroškov, kar je povzročilo eno - zaslužek iz te pogodbe bi bil bolj ali manj ničen, kar je privedlo do rešitve tega vprašanja in s tem povezanih dodatnih plačil pristojbin. Prvotna ponudba je bila - 400 lovcev F-35 za 30 milijard dolarjev.
  • Zadnja posodobitev: Na podrobnosti dogovora o dobavi lovcev F-35, ki naj bi bile pripravljene v naslednjih nekaj mesecih, bi lahko vplivale spremembe v proračunu Pentagona, vendar je Lockheed opozoril, da bo kljub visokim stroškom zaradi makroekonomskih dejavnikov lahko dosegel nižje stroške za letala.

Zaključek

Delnice družbe Lockheed Martin ostajajo trdna dolgoročna naložba z dolgo zgodovino, visokim dividendnim donosom in, kar je najpomembneje, stalno rastjo tudi v času recesije. Osnovni kazalniki podjetja doživljajo kratkoročni padec zaradi težav v dobavni verigi, inflacijskih pritiskov in zamud strank. Kljub trenutnim okoliščinam ostajajo pričakovanja glede marž, dobička in prostega denarnega toka za leto 2022 visoka.

Trenutne cene navadnih delnic ne odražajo več znatnega popusta, vendar še vedno menim, da lahko služijo kot dobra vstopna točka - vendar lahko vlagatelji, ki želijo kopičiti delnice, razmislijo o odprtju majhnega položaja in nato spremljajo delnice, da bi ob kratkoročni oslabitvi lahko kupili več delnic.

Pričakujem, da se bo povpraševanje po orožju, bojnih letalih in letalih zaradi zaostrovanja svetovnih spopadov povečalo, saj bodo posamezne države želele biti pripravljene na vse grožnje in tveganja. Poleg tega nihče od nas ne ve, kako dolgo bo vojna trajala in kakšne "darilne pakete" bodo prejele države, ki se bodo branile.

  • Ali vlagate v $LMT? Ali pa imate še kakšnega favorita v industriji?
  • Kaj menite o $LMT?
  • Ali lahko Lockheed doseže ocene in se približa 470 dolarjem na delnico?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet