S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Boeing obnavlja letala Dreamliner: zelo spodbudna novica za vlagatelje?

Boeingovo vodstvo se je v zadnjem letu gotovo precej znojilo. Spremljanje številnih težav in tragične nesreče enega od njihovih strojev zagotovo ni bilo enostavno. Vendar so se razmere bistveno izboljšale in letalski prevoznik lahko s seznama opravil izbriše eno pomembno točko. Po dolgotrajni prepovedi so jim namreč oblasti ponovno dovolile, da v nebo pošljejo Dreamlinerje.

Dreamlinerji se lahko znova dvignejo v nebo

Podjetje je od sredine lanskega leta prepovedano zaradi slabe kakovosti delov iz titana. Boeing $BA-0.2% je dejal, da težave niso predstavljale varnostnega tveganja, vendar niso bile v skladu z regulativnimi certifikacijskimi zahtevami in bi lahko skrajšale življenjsko dobo letal, če ne bi bile odpravljene.

Kupci so med pavzo še naprej naročali druga, večinoma širokotrupna letala, vendar zelena luč FAA pomeni, da se bo Boeingov denarni tok v prihodnjih mesecih znatno izboljšal. Dobave so čas, ko proizvajalec letal poroča o večini prihodkov od nove prodaje.

Cena delnice je po novici rahlo poskočila. Vendar ne bistveno

Družba American Airlines je sporočila, da pričakuje dobavo devetih letal do konca leta, prva dva do konca avgusta, leteti pa naj bi začela novembra. Ta rok se zdi vse bolj verjeten, saj je Boeing v petek prejel sporočilo, da je bil certifikacijski načrt, ki ga je aprila predložil FAA, odobren. Lufthansa je v začetku leta napovedala tudi, da bo do konca poletja prevzela prvo od 32 naročenih letal 787-9. Po odobritvi bo FAA začela ocenjevati in certificirati vsak zrakoplov posebej, ko bo prišel s proizvodne linije.

https://www.youtube.com/watch?v=Ivn9_4jZZ9k

Od prepovedi je Boeing zmanjšal proizvodnjo na približno dve letali na mesec in ustvaril zaostanek 120 nedobavljenih Dreamlinerjev.

Število vseh izdelanih Dreamlinerjev se je do leta 2020 ustavilo pri 1 006. Vendar so bila nihanja precejšnja. Vir:

Po Boeingovih besedah so napake na teh letalih odpravljene, zato namerava podjetje do leta 2023 postopoma povečati proizvodnjo na pet letal na mesec. V skladu z računovodskimi pravili, ki izključujejo naročila, pri katerih obstaja dvom o kreditni sposobnosti strank, ima naročenih nekaj več kot 400 letal.

Popolno nadaljevanje dobave naj bi trajalo več kot leto in pol. V tem času se bo dobava letal počasi in vztrajno povečevala, večina obstoječih letal pa bo predana leta 2023, so sporočili iz družbe. Večina letal je namenjena svojim prvotnim kupcem, zato bo podjetje verjetno lahko sproti odpravljalo zaloge.

https://www.youtube.com/watch?v=dyJBNz1V094

Glavni finančni direktor družbe Boeing Brian West je 26. julija na telefonskem pogovoru o prihodkih družbe v drugem četrtletju ocenil, da bodo neobičajni stroški, povezani s predelavo, nižjimi stopnjami proizvodnje in odškodninami strankam, znašali približno 2 milijardi USD, ki naj bi se v veliki meri povrnili do konca leta 2023.

Izpad bo zato podjetje stal veliko denarja. Po drugi strani pa se lahko končno vrnejo k svojemu najboljšemu delu - dostavi letal. Ali bo Boeing doživel preobrat ali pa bo za to težavo plačeval še leta?

Če uživate v mojih člankih in objavah, vas prosimo, da mečete follow. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih z interneta in nekaterih drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Such a cute baby boy you have!