S&P 500 ^GSPC
5,250.92
+0.05%
Meta META
$485.74
-1.64%
Tesla TSLA
$177.42
-1.34%
Apple AAPL
$171.11
-1.27%
Nvidia NVDA
$905.69
+0.35%
Microsoft MSFT
$420.00
-0.34%
Alphabet GOOG
$151.92
+0.01%
Amazon AMZN
$179.84
+0.01%

Je Starbucks pri aktuálnej cene zaujímavá investičná príležitosť?

Spoločnosť Starbucks $SBUX+0.0% nemusím asi nikomu predstavovať nejak rozsiahlo. Čím ale prekvapili, sú ich výsledky za 3Q 2022, ktoré dopadli nad očakávania a preto by sme sa mohli bližšie pozrieť na túto spoločnosť z hľadiska možného investovania pri aktuálnej cene.

Pohľad na spoločnosť Starbucks.

Krátky opis spoločnosti $SBUX+0.0% 

Starbucks Corporation spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami pôsobí ako pražiareň, obchodník a maloobchodný predajca špeciálnej kávy po celom svete. To nie je všetko, nakoľko využili svoj brand a tiež licencuje svoje ochranné známky prostredníctvom licencovaných obchodov a účtov s potravinami a potravinami. Čo sa týka množstva predajní po svete, majú pod sebou už naozaj zaujímavé číslo pobočiek, v Severnej Amerike prevádzkujú vyše 16 000 predajní (prevádzkovaných a licencovaných) a vrámci medzinárodného prostredia zastrešujú vyše 17 000 predajní (prevádzkovaných a licencovaných). 

3Q/2022

Posledný kvartál bol pre túto spoločnosť zaujímavý nakoľko výsledky dopadli nad očakávania, či už čo sa týka tržieb alebo otvorených nových predajní. 

  • Tento globálne známy kaviarenský reťazec otvoril 318 nových pobočiek s dokopy už takmer 35 000 pobočkami vo svete.
  • Utorok oznámené výsledky boli taktiež potešujúce, celkové výnosy sa medziročne zvýšili o 8,7 % na 8,15 miliardy USD.
  • Celosvetové porovnateľné predaje v obchodoch vzrástli počas tretieho štvrťroka o 3 %.
  • Porovnateľné tržby v Severnej Amerike vzrástli o 9 %.
  • Aktívne členstvo v Starbucks Rewards v USA sa v priebehu štvrťroka zvýšilo o 13 % na 27,4 milióna členov. 
  • Avšak očakávania na 4Q sú pesimistickejšie a vedenie spoločnosti očakáva miernejší pokles tržieb, čo je pochopiteľné, nakoľko končí leto a tým pádom sa bude aj menej cestovať. 
  • Čína je taktiež pre nich otáznikom, nakoľko porovnateľné tržby v obchodoch v Číne sa v treťom štvrťroku prepadli o 44 %, najmä v dôsledku poklesu transakcií s obmedzeniami COVID-19. 

Aj napriek poslednému bodu v spojistosti s Čínou je spoločnosť optimistická v spojistosti s pohľadom do budúcnosti a finančná riaditeľka Rachel Ruggeriová vyslovila takéto stanovisko:

Zostávame vysoko presvedčení o odolnosti a dynamike čínskej spotrebiteľskej ekonomiky. Čínsky trh s kávou je stále vo veľmi ranom štádiu a pred nami je dlhá dráha rastu.

Čínsky trh sa už považuje za kľúčový katalyzátor dlhodobého rastu a podľa analytika Jefferies Andy Barisha zostanú akcie Starbucks v blízkej budúcnosti pravdepodobne utlmené, pretože spoločnosť pripravuje pôdu pre prijatie nového generálneho riaditeľa neskôr v roku 2022.

Otáznikmi pre túto pomerne stabilnú spoločnosť sú globálne problémy, ako napríklad rastúcia inflácia, rastúce mzdové náklady a pretrvávajúce obavy z pandémie COVID-19. Pomer riziko/odmena nie je v súčasnosti pre „hodnotových“ investorov dosť dobrý a ak americký akciový trh vstúpi do výraznejšej korekčnej fázy, cena akcií by mohla byť na oveľa nižších úrovniach. 

Zdroj: TradingView

Ako môžeme vidieť z grafu, aktuálne sa nachádzame na úrovni okolo 85-6 dolárov. Support je na hranici 80 USD, ak by sa cena prepadla pod 80 USD ďalšia zastávka by bola pravdepodobne až na 70 USD. Na druhej strane rezistenciu máme na úrovni 90 USD, ak by cena prešla cez túto hodnotu ďalšia zastávka je až na hodnote 100 USD. 

Čo sa týka 17 analytikov z TipRanks, tí vidia priemernú cenu za akciu na cene 92 USD, Low na hodnote 84 USD, čo je v podstate aktuálna úroveň a High až na úrovni 110 USD s 12 mesačným časovým horizontom.

Ich sila spočíva aj v ich vernostnom programe, kde ako som už spomínal majú viac ako 27 miliónov členov a nepochybujem, že toto číslo bude narastať. Toto publikum sa čoraz viac adaptuje na digitálne objednávanie. Prognózy rastu počítajú s priemerným ročným rastom v rozmedzí 9-12% do roku 2030, čo je naozaj pekné číslo. 

Financie

Ako môžeme vidieť čísla sa už dostávajú na hodnotu pred COVID-om. Taktiež zisk v hodnote vyše 4 miliardy je už na úrovni pred COVID-om. 

Zdroj: Stockanalysis

Čo sa týka pohľadu na túto spoločnosť, ich business model je podľa mňa ťažko spochybniteľný a aj to licencovanie im krásne pomáha k silnejšiemu brandu, taktiež ich vernostný program a členovia, ktorí sa učia na digitálne objednávanie a tvoria viac ako polovicu objednávok je naozaj potešujúce pre Starbucks. Z hľadiska predikcie ceny sa viacero analytikov zhodne, že cena by sa mala pohybovať na úrovni okolo 92-95% USD, čo sú pekné percentá oproti aktuálnej cene, avšak na druhú stranu nachádzame sa v období neistoty a nie je vylúčený pád a ak by to neudržala hodnota 80 USD, tak je dosť reálny pád až na ďalší support v cenovej relácii okolo 70 USD. Ja sa pozerám na spoločnosti skôr fundamentálne a pre mňa je Starbucks určite zaujímavý, aj keď im COVID zase môže pekne narušiť podnikanie, preto to treba brať v úvahu a spraviť si možno ešte širší prieskum pred tým ako investujete, nakoľko toto nie je investičné odporučenie, iba pohľad retail investora.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Je pravda to co tu píšou ostatní - je to silný brand jako $MCD+0.2% $KO atd. Ale pořád je to prostě kavárna. To je za mě hrozně malý moat. Samozřejmě jim do karet hraje ta obrovská velikost, celosvětová síť a super silné jméno, ale není to žádné knowhow a vstupní bariéra jako mají třeba big techy nebo zbrojaři

áno je to skôr taka stabilita :D ale tak kavarna už idu aj licencovanie sa mi zda ze aj potraviny atd určite im nebude stacit toto a budu diverzifikovat

za mne trochu dražší, ale jako dividendovka proč ne, stabilní firma

Áno čo sa týka nejakeho veľkého rizika volatility za mna fajn

No, dejme tomu, ale žádnou velkou expozici bych zrovna tady mít nechtěl...

já taky ne, pro mne je to relativně hodně peněz za málo muziky

$SBUX+0.0% má výbornou značku, to se musí nechat

avšak pro mě je akcie zajímavá až o nějakých 50USD za akcii :))

silná značka je základ úspěšné investice :d

definitivně je to jedna z věcí, kterou bych u společností hledal

Silná značka jo. Ještě by mohli začít dělat dobrý kafe :dddd

Jako tohle vážně obdivuju. Tu sílu marketingu některých firem. Tam je prostě vidět, že to dělali lidi, kteří tomu rozumí. Oni vkastne nejsou v ničem nijak nejlepší, nemají bezkonkurenční produkt, zákaznický servis, cenu... ale tak nějak dokupy to funguje a dokážou ty lidi přemluvit k tomu, aby si to kafe dali zrovna u nich. A zná je každý. To je prostě vostrý!

Těžko říct jaký bude další kvartál. Nynější výsledky jsou zasaženy covidem v Číně a i přesto jsou v celku dobré. Jenomže riziko další vlny covidu roste s příchodem podzimu, navíc je dost velký otazník nad vztahy USA a Číny skrz napjatou situaci u Taiwanu. Prozatím bych si netroufnul otevřít pozici.

Ano ten covid je veľké riziko ale tak to pre veľké množstvo odvetvi no… a jasne tie vzťahy medzi USA Čínou a Taiwanom sú taktiež problém Ale to zase pre veľa odvetvi čiže to su skôr take globalne

Rozhodně je to globální problém a vše je nějakým způsobem provázané. Následující roky budou rozhodně zajímavé pro světové velmoci a US společnosti.

lepší mít vetší margin of safety :)

to rozhodně

Opravdu si ale nemyslím, že by tyto vyhrocené vztahy měli až takové důsledky aby byly v ohrožení kavárny $SBUX+0.0%, můj názor...

Toto nie ale covid, teraz sa vraví o kiahňach😀 toto už dokáže ohroziť

To už je niečo ako $MCD+0.2% silny ťažko nalomitelny brand

přesně, lidé to milují

jako další mě napadá $KO treba 👍

Len keď situácia zaveli letíme dole aj keď sú dobre výsledky

No to pravdepodobne áno ale tak ich môže ohrozit najviac covid a to bude problém pre veľa odvetvi

Uvidí sa september október tak ako sa hovori 😅

s tím covidem by to tak horké už být nemělo...

nic není bez rizika, že? :d