@nilslundkvist

Jag behöver nog inte presentera Starbucks $SBUX för någon i detalj. Vad som däremot överraskade är deras resultat för det tredje kvartalet 2022, som kom in över förväntan och därför kan vi titta närmare på detta företag när det gäller en möjlig investering till det nuvarande priset.

En titt på Starbucks.

En kort beskrivning av $SBUX

Starbucks Corporation, tillsammans med sina dotterbolag, är verksamt som rosteri, marknadsförare och återförsäljare av specialkaffe över hela världen. Det är inte allt, eftersom de har utnyttjat sitt varumärke och även licensierat sina varumärken genom licensierade butiker och livsmedelsbutiker. När det gäller antalet butiker runt om i världen har de redan ett mycket intressant antal platser, med över 16 000 butiker (med drift och licens) i Nordamerika och över 17 000 butiker (med drift och licens) internationellt.

3Q/2022

Det senaste kvartalet var intressant för företaget eftersom resultaten var över förväntan, både när det gäller försäljning och öppnande av nya butiker.

  • Denna globalt kända kaffekedja öppnade 318 nya butiker med totalt nästan 35 000 platser världen över.
  • Tisdagens rapporterade resultat var också glädjande, med totala intäkter som ökade med 8,7 % på årsbasis till 8,15 miljarder dollar.
  • Den globala försäljningen i jämförbara butiker ökade med 3 % under tredje kvartalet.
  • Försäljningen i jämförbara butiker i Nordamerika ökade med 9 %.
  • Antalet aktiva Starbucks Rewards-medlemmar i USA ökade med 13 % under kvartalet till 27,4 miljoner medlemmar.
  • Förväntningarna för fjärde kvartalet är dock mer pessimistiska och ledningen räknar med en mer blygsam försäljningsminskning, vilket är förståeligt eftersom sommaren är på väg mot sitt slut och resandet därmed minskar.
  • Kina är också ett frågetecken för dem eftersom försäljningen i jämförbara butiker i Kina sjönk med 44 % under det tredje kvartalet, främst på grund av en minskning av COVID-19-begränsade transaktioner.

Trots den sista punkten i Kina-sammanhanget är företaget optimistiskt när det gäller utsikterna, vilket finansdirektör Rachel Ruggeri uttryckte:

Vi är fortfarande mycket övertygade om att den kinesiska konsumentekonomin är motståndskraftig och dynamisk. Den kinesiska kaffemarknaden befinner sig fortfarande i ett mycket tidigt skede och det finns en lång tillväxtbana framför oss.

Den kinesiska marknaden ses redan som en viktig katalysator för långsiktig tillväxt, och enligt Andy Barish, analytiker på Jefferies, kommer Starbucks-aktien troligen att förbli dämpad på kort sikt när företaget förbereder sig för att anställa en ny vd senare under 2022.

Frågetecken för detta relativt stabila företag är globala frågor som stigande inflation, stigande lönekostnader och kvardröjande oro för COVID-19-pandemin. Risk/avkastningsförhållandet är inte tillräckligt bra för "värde"-investerare för tillfället, och om den amerikanska aktiemarknaden går in i en mer betydande korrigeringsfas kan aktiekursen hamna på mycket lägre nivåer.

Källa.

Som vi kan se på diagrammet befinner vi oss för närvarande runt 85-6 dollar. Stödet ligger på $80-nivån, om priset faller under $80 är nästa stopp troligen vid $70. Å andra sidan ligger motståndet vid 90 dollar, och om priset går över denna nivå är nästa stopp så högt som 100 dollar.

De 17 analytikerna på TipRanks ser ett genomsnittligt pris per aktie på 92 USD, ett lågt pris på 84 USD, vilket i princip är den nuvarande nivån, och ett högt pris på 110 USD på 12 månaders sikt.

Deras styrka ligger också i deras lojalitetsprogram där de som jag nämnde har över 27 miljoner medlemmar och jag tvivlar inte på att den siffran kommer att öka. Denna målgrupp anpassar sig alltmer till digitala beställningar. Tillväxtprognoserna visar på en genomsnittlig årlig tillväxt på 9-12 procent fram till 2030, vilket är en riktigt bra siffra.

Ekonomi

Som vi kan se närmar sig siffrorna redan de värden som gällde före COVID. Dessutom är vinsten på över 4 miljarder redan på samma nivå som före COVID.

Källa.

När jag ser på detta företag är deras affärsmodell svår att ifrågasätta enligt min mening, och licensieringarna hjälper dem att vackert bli ett starkare varumärke, och deras lojalitetsprogram och medlemmar som lär sig att beställa digitalt och som utgör mer än hälften av beställningarna är verkligen glädjande för Starbucks. När det gäller prisprognoser är flera analytiker överens om att priset bör ligga runt 92-95 % av USD, vilket är fina procenttal från det nuvarande priset, men å andra sidan befinner vi oss i en period av osäkerhet och ett fall är inte uteslutet och om värdet på 80 USD inte håller är ett fall till nästa stöd i prisintervallet runt 70 USD ganska realistiskt. Jag tenderar att titta på företag mer fundamentalt och för mig är Starbucks verkligen intressant, även om COVID återigen skulle kunna störa deras verksamhet på ett bra sätt, så du måste ta hänsyn till det och kanske göra lite mer forskning innan du investerar eftersom detta inte är en investeringsrekommendation, bara en privat investerares åsikt.

Vill du läsa hela artikeln gratis? Fortsätt 👇

Har du ett konto? Logga sedan in . Eller skapa en ny .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇