@mladenrudonja

Verjetno mi ni treba na dolgo in široko predstavljati družbe Starbucks $SBUX . Presenetili pa so rezultati za 3. četrtletje leta 2022, ki so presegli pričakovanja, zato si lahko to podjetje podrobneje ogledamo kot možno naložbo po trenutni ceni.

Pogled na Starbucks.

Kratek opis $SBUX

Starbucks Corporation skupaj s svojimi hčerinskimi družbami deluje kot pražarna, tržnica in prodajalna posebne kave po vsem svetu. To še ni vse, saj so izkoristili svojo blagovno znamko in licencirali svoje blagovne znamke prek licenčnih trgovin ter trgovin z živili in hrano. Kar zadeva število trgovin po vsem svetu, imajo že zelo zanimivo število lokacij, saj imajo v Severni Ameriki več kot 16.000 trgovin (z lastništvom in licenco), na mednarodni ravni pa več kot 17.000 trgovin (z lastništvom in licenco).

3Q/2022

Zadnje četrtletje je bilo za podjetje zanimivo, saj so bili rezultati nad pričakovanji, tako glede prodaje kot glede odprtja novih trgovin.

  • Svetovno znana veriga kavarn je odprla 318 novih trgovin, skupaj pa ima skoraj 35.000 lokacij po vsem svetu.
  • Tudi rezultati, o katerih so poročali v torek, so bili zadovoljivi, saj so se skupni prihodki na letni ravni povečali za 8,7 % na 8,15 milijarde dolarjev.
  • V tretjem četrtletju se je svetovna primerljiva prodaja v trgovinah povečala za 3 %.
  • Primerljiva prodaja v trgovinah v Severni Ameriki se je povečala za 9 %.
  • Število aktivnih članov programa Starbucks Rewards v ZDA se je v tem četrtletju povečalo za 13 % na 27,4 milijona članov.
  • Vendar so pričakovanja za četrto četrtletje bolj pesimistična in vodstvo pričakuje skromnejši upad prodaje, kar je razumljivo, saj se končuje poletje in bo zato manj potovanj.
  • Vprašljiva je tudi Kitajska, saj je prodaja v primerljivih trgovinah na Kitajskem v tretjem četrtletju padla za 44 %, predvsem zaradi upada transakcij z omejitvami COVID-19.

Kljub zadnji točki v povezavi s Kitajsko je podjetje optimistično glede obetov, kar je izrazila tudi finančna direktorica Rachel Ruggeri:

Še vedno smo prepričani v odpornost in dinamičnost kitajskega potrošniškega gospodarstva. Kitajski trg kave je še vedno v zelo zgodnji fazi in čaka ga dolga pot rasti.

Kitajski trg že zdaj velja za ključni katalizator dolgoročne rasti, po mnenju analitika družbe Jefferies Andyja Barisha pa bodo delnice družbe Starbucks v bližnji prihodnosti verjetno ostale umirjene, saj podjetje pripravlja teren za zaposlitev novega izvršnega direktorja kasneje leta 2022.

Vprašljiva za to razmeroma stabilno podjetje so globalna vprašanja, kot so naraščajoča inflacija, naraščajoči stroški plač in še vedno prisotna zaskrbljenost zaradi pandemije COVID-19. Razmerje med tveganjem in donosom trenutno ni dovolj dobro za "vrednostne" vlagatelje, in če bo ameriški delniški trg vstopil v fazo večjega popravka, bi se cena delnice lahko znašla na veliko nižjih ravneh.

Vir.

Kot je razvidno iz grafa, se trenutno nahajamo okoli ravni 85-6 USD. Podpora je na ravni 80 dolarjev, če cena pade pod 80 dolarjev, bo naslednji postanek verjetno pri 70 dolarjih. Po drugi strani je odpor pri 90 USD, če cena preseže to raven, je naslednji postanek do 100 USD.

17 analitikov iz TipRanks meni, da je povprečna cena delnice 92 USD, najnižja cena 84 USD, kar je v bistvu trenutna raven, najvišja pa 110 USD v 12-mesečnem časovnem obdobju.

Njihova moč je tudi v programu zvestobe, kjer imajo, kot sem že omenil, več kot 27 milijonov članov in ne dvomim, da se bo ta številka še povečala. To občinstvo se vse bolj prilagaja digitalnemu naročanju. Napovedi rasti predvidevajo, da bo povprečna letna rast do leta 2030 znašala od 9 do 12 %, kar je zelo dobra številka.

Finance

Kot lahko vidimo, se številke že približujejo vrednostim pred uvedbo programa COVID. Tudi dobiček v višini več kot 4 milijarde je že na ravni pred uvedbo COVID-a.

Vir.

Kolikor gledam na to podjetje, je po mojem mnenju težko dvomiti o njihovem poslovnem modelu in tudi licenciranje jim pomaga, da postanejo močnejša blagovna znamka, tudi njihov program zvestobe in člani, ki se učijo naročati digitalno in predstavljajo več kot polovico naročil, so za Starbucks zelo prijetni. Glede napovedi cene se več analitikov strinja, da bi se morala cena gibati okoli 92-95 % USD, kar so lepi odstotki od trenutne cene, vendar smo po drugi strani v obdobju negotovosti in padec ni izključen, če se vrednost 80 USD ne bo obdržala, pa je padec do naslednje podpore v cenovnem območju okoli 70 USD povsem realen. Podjetja gledam bolj temeljno in zame je Starbucks vsekakor zanimiv, čeprav bi lahko COVID spet močno zmotil njihovo poslovanje, zato morate to upoštevati in morda pred naložbo opraviti nekaj več raziskav, saj to ni naložbeno priporočilo, temveč le mnenje malega vlagatelja.

Preberite celoten članek brezplačno? Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇