S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Jsou akcie Occidental Petroleum při dnešních cenách stále atraktivní z pohledu investice?

Jedna z největších sázek Warrena Buffetta pro rok 2022 svými nejnovějšími výsledky strhla mnoho pozornosti. Společnost Occidental Petroleum $OXY-1.0% nám nabídla poměrně dobré zprávy, které jsou podpořeny ještě lepším výhledem pro rok 2022. Proč teda akcie poslední dny klesají? Je aktuální propad pod 60$ za akcii skvělou investiční příležitostí? 

Aktuálně se cena akcií $OXY-1.0% pohybuje okolo 59$ za akcii. Je to ale dobrá cena pro investici?

Podívejme se na čtvrtletní výsledky $OXY-1.0%, které nám napoví 👇

Společnost Occidental Petroleum $OXY-1.0% vykázala za druhé čtvrtletí zisk ve výši 3,16$ na akcii, čímž překonala odhady analytiků o 13 centů a mnohem lépe si pak vedla ve srovnání se ziskem v Q2FY21 ve výši 2,12 USD na akcii. Kromě toho společnost dokonce splatila dluh ve výši 4,8 miliardy dolarů a ve čtvrtletí aktivovala svůj program zpětného odkupu akcií.

Prezidentka a generální ředitelka Vicki Hollub, spokojená s pokrokem v oblasti snižování dluhu, uvedla: 

"Naše pokračující úsilí o zlepšení rozvahy zůstává na první místě, jsme potěšeni, že náš pokrok v oblasti snižování zadluženosti dosáhl fáze, kdy se naše zaměření může rozšířit na další priority peněžních toků."

Silné čtvrtletní výsledky $OXY-1.0% 

Occidental Petroleum vygenerovala v tomto čtvrtletí masivní více než 4 miliardy dolarů v FCF a podařilo se jí odvézt téměř 5 miliard dolarů v dluzích. Integrovaná aktiva společnosti fungovala na všech úrovních, přičemž Společnost OxyChem dosáhla nejvyšších zisků za posledních 30 let. 

Společnost nadále vyplácí skromnou dividendu ve výši 0,88%. $OXY-1.0% také nedávno zahájila zpětné odkupy akcií ve výši 1,1 miliardy dolarů, což je 2% anualizovaný výnos pouze z těchto zpětných odkupů. Jednalo se pouze o malou část FCF společnosti a když to všechno dáme dohromady, společnost má peněžní tok, který generuje značné výnosy.

Occidental Petroleum pokračuje ve vývoji

  • Occidental Petroleum pracuje na dalším rozvoji svého působivého portfolia aktiv.
  •  Společnost rozšířila své partnerství s Ecopetrol.
  • Příležitost přináší i podmořský projekt Horn Mountain West 👇
  • Společnost nadále pracuje na rozšíření integrované výroby a OxyChem je toho dobrým příkladem 👇

''Očekává se, že konverze membrány na bojišti společnosti bude stát 1,1 miliardy dolarů a přidá 275 milionů dolarů v přírůstkové konverzi EBITDA." 

  • Pokračující kapitálové výdaje a výdaje na průzkum podpoří další budoucí výnosy.

Jak to vypadá s $OXY-1.0% po zbytek roku?

Odhady společnosti Occidental Petroleum pro zbytek roku zůstávají silné. Společnost očekává zhruba 1,155 milionu barelů denně produkce (číslo se může lišit dle poptávky). 

  • Očekává se, že se sníží provozní náklady na výrobu a dopravu - budou na úrovni 12,3 USD za barel. To je podstatně méně než nyní .
  • Společnost dále očekává ještě lepší výsledky od OxyChem a očekává, že se budou postupně snižovat náklady.
  • Ředitelka společnosti také vyzdvihuje své úspěchy a říká, že bude společnost pokračovat v práci na snižování dluhu.
  • Na závěr - Silné finanční výsledky společnosti budou podporovat pokračující růst zisku po zbytek roku.

Výnosy akcionářů společnosti Occidental Petroleum

 

Společnost zvýšila svou čtvrtletní dividendu o 0,13$ na akcii, což je stále skromný dividendový výnos, který postupně roste. Společnosti se podařilo splatit více než 5 miliard dolarů v jistině, aby snížila svůj čistý dluh na 20 miliard dolarů. Společnost plánuje v roce 2022 odkoupit akcie ve výši 3 miliard dolarů, což je téměř 6% akcií v oběhu, s celkovým výnosem akcionářů 7%.

Společnost plánuje vstoupit do roku 2023 s udržitelným růstem dividend na úrovni 40 USD WTI nebo 50% současných cen. Navíc bude FCF společnosti pohodlně podporovat další výnosy.

Dalším potenciálním zdrojem výnosů akcionářů je akvizice Berkshire Hathaway. Společnost vlastní téměř 20% společnosti Occidental Petroleum, nepočítaje preferovaný vlastní kapitál, a má hotovost na pohodlné získání celé společnosti. Co se stane, se teprve uvidí, ale mohlo by to vést k rychlým odměnám pro akcionáře, což moc dobře vnímám.

Analytici zůstávají opatrní ohledně akcií $OXY-1.0% 

Navzdory všem dobrým zprávám zůstávají analytici opatrně optimističtí ohledně akcií a doporučují je koupit. Průměrný cenový cíl pro akcie Occidental Petroleum byl stanoven na 75,44$ za akcii, což naznačuje slušný růstový potenciál ze současné úrovně 59$. Někteří analytici se domnívají, že v nejlepším možném scénáři by mohla cena vyskočit až na 110$ za akcii.

Riziko spojené s investicí do $OXY-1.0% 

Největším rizikem jsou ceny ropy. Přestože je $OXY-1.0% velice diverzifikovaná společnost, tak nějaký prudší výkyv cen ropy směrem dolů by byl zlou zprávou (tohle je takové všeobecné riziko, které platí pro všechny v sektoru). Společnost je samozřejmě silně zisková s Brentem na téměř 100$ za barel, nicméně prozatím cena klesá a nyní se nacházíme pod 100$. Uvidíme, co bude s cenou ropy dál 🤷‍♂️

Závěr

Occidental Petroleum má jedinečné a neuvěřitelně silné portfolio aktiv a FCF. Společnost má dividendu téměř 1% a je odhodlána odkoupit více než 5% akcií jen v roce 2022. To je střední až vysoká jednociferná míra návratnosti pro akcionáře. Co se týká dluhu - Dluh společnosti nyní klesl na méně než 20 miliard dolarů a očekává se, že jej bude společnost i nadále úspěšně snižovat. Společnost se stále zaměřuje na úvěrový rating investičního stupně, ke kterému očekávám, že se brzy dostane. Occidental Petroleum má také schopnost poskytovat silnější krátkodobé výnosy díky akvizici Berkshire Hathaway a již zmiňovaným zpětným odkupům akcií. Závěr však nechám na vás. Můj názor je takový, že $OXY-1.0% je stále výhodná na +- 55$, ale nebál bych se přikupovat ani na nynějších 59$.

Upozorňuji, že se nejedná o investiční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Investujete do akcií Occidental Petroleum?

Vote to see the results! 26 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1353 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

aktuálně je pro mne $OXY-1.0%  trochu dražší, ale pokukuji po ní

Vidím to podobně jako @pk77 - stále je to na hraně...

Já taky, ale říkal jsem si to už když se začalo mluvit o první Buffettove investici. To jsem to zase zaspal

nevadí 😉 toho ještě zaspíš 😃

OXY se mi líbí, ale vážně je škoda, že jsem o ní nevěděl dřív. Ten potenciál už tam je totiž delší dobu a očekávám, že v budoucnu bude oxy prosperovat i za předpokladu nižších cen ropy.

To mě už přijdou tak na hraně při těch 59. Jako není to zlá nákupka pro začátek, ale není to ani žádný zázrak. Dlouhodobě je to ale kvalitní sázka s diverzifikovaným portfoliem a zajímavým managementem.

Možná ano, ale potenciál růstu je tam vysoký s postupem času a nižším dluhem, vysokým FCF a nabitým portfoliem, které oxy má.

To už je na každém zvlášť jak se rozhodne - koupit/nekoupit🙌🏼 Já shrnuju fakta, údaje ze čtvrtletí a přikládám svůj názor😎

Rok zpátky třeba na těch 25$ za akcii😄

Já nevím kam jsem koukal v té době, ale ponětí o nějaké oxy mám až od letošního roku :D

@jiradohnal bohuzel nekdy ani to nestaci, treba v mem pripade kdy jsem je koupil v lednu 2020 jak jsem videl, ze jim v pulce roku 2019 BRK pujcuji penize na akvizici Anadarka. Pak prisel covid, OXY spadlo az o 70-80%, stopla divi a ja je pak 2022 prodal s velmi skromnym ziskem, protoze jsem vubec neodhadl ten potecial a cekal jsem vrchol na rope. Kazdopadne slusna lekce, kdyz jsem videl ze to Buffett vytahl o dalsich 100%, nastesti nejsem uplne mimo, protoze BRK je jedna z mych top pozic;

o $OXY-1.0% nevěděl snad nikdo dokud si v ní Buffett nevzal větší podíl

Je na nich hlavne super to, že myslím na budoucnost, ve které by taky ropa vůbec nemusela být relevantní

*myslí

Přesně v tom je $OXY-1.0% unikátní 👌 Obzvlášť OxyChem se mi líbí.