S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Ali so delnice družbe Occidental Petroleum po današnjih cenah z naložbenega vidika še vedno privlačne?

Ena največjih stav Warrena Buffetta za leto 2022 je z zadnjimi rezultati pritegnila veliko pozornosti. Occidental Petroleum $OXY+0.1% nam je ponudil nekaj zelo dobrih novic, ki jih podpirajo še boljši obeti za leto 2022. Zakaj je torej delnica v zadnjih dneh padala? Je trenutni padec pod 60 dolarjev na delnico odlična naložbena priložnost?

Trenutno se cena delnice družbe $OXY+0.1% giblje okoli 59 dolarjev na delnico. Toda ali je to dobra cena za naložbo?

Poglejmo si četrtletne rezultate družbe $OXY+0.1%, ki nam bodo dali namig 👇

Družba Occidental Petroleum $OXY+0.1% je v drugem četrtletju poročala o dobičku v višini 3,16 USD na delnico, kar je za 13 centov preseglo ocene analitikov in se v primerjavi z dobičkom v drugem četrtletju leta 21, ki je znašal 2,12 USD na delnico, precej izboljšalo. Poleg tega je podjetje v tem četrtletju celo odplačalo 4,8 milijarde dolarjev dolga in aktiviralo program odkupa delnic.

Predsednica in izvršna direktorica Vicki Hollub je zadovoljna z napredkom pri zmanjševanju dolga:

"Naša stalna prizadevanja za izboljšanje bilance stanja ostajajo v ospredju in veseli nas, da je naš napredek pri razdolževanju dosegel stopnjo, na kateri se lahko osredotočimo na druge prednostne naloge denarnega toka."

Močni četrtletni rezultati $OXY+0.1%

Družba Occidental Petroleum je v tem četrtletju ustvarila za več kot 4 milijarde dolarjev finančnih tokov in se zadolžila za skoraj 5 milijard dolarjev. Integrirana sredstva družbe so bila uspešna na vseh ravneh, pri čemer je družba OxyChem dosegla najvišji dobiček v zadnjih 30 letih.

Družba še naprej izplačuje skromno dividendo v višini 0,88 %. $OXY+0.1% je nedavno začel tudi odkup delnic v vrednosti 1,1 milijarde dolarjev, kar pomeni 2-odstotni letni donos samo na ta odkup. To je bil le majhen del FCF podjetja, ko pa se vse skupaj združi, ima podjetje denarni tok, ki ustvarja znatne donose.

Družba Occidental Petroleum še naprej napreduje

  • Družba Occidental Petroleum si prizadeva za nadaljnji razvoj svojega impresivnega portfelja sredstev.
  • Družba je razširila partnerstvo z družbo Ecopetrol.
  • Priložnost predstavlja tudi podmorski projekt Horn Mountain West 👇.
  • Podjetje si še naprej prizadeva za širitev integrirane proizvodnje in OxyChem je dober primer tega 👇.

''Pričakuje se, da bo preoblikovanje membran na bojišču stalo 1,1 milijarde dolarjev in prispevalo 275 milijonov dolarjev k dodatnemu preoblikovanju EBITDA."

  • Nadaljnji kapitalski in raziskovalni izdatki bodo podprli dodatne prihodke v prihodnosti.

Kako je videti $OXY+0.1% do konca leta?

Occidental Petroleum je do konca leta ocenil, da bodo njegove ocene ostale dobre. Družba pričakuje približno 1,155 milijona sodov na dan proizvodnje (število se lahko spreminja glede na povpraševanje).

  • Pričakuje se, da se bodo stroški poslovanja za proizvodnjo in prevoz znižali - znašali bodo 12,3 dolarja na sod. To je precej manj kot zdaj.
  • Družba pričakuje še boljše rezultate družbe OxyChem in pričakuje, da se bodo stroški postopoma zmanjševali.
  • Generalni direktor izpostavlja tudi dosežke podjetja in pravi, da si bo podjetje še naprej prizadevalo za zmanjšanje dolga.
  • Zaključek - dobri finančni rezultati podjetja bodo podpirali nadaljnjo rast dobička do konca leta.

Donosi delničarjev družbe Occidental Petroleum

Podjetje je povečalo četrtletno dividendo za 0,13 USD na delnico, kar je še vedno skromen dividendni donos, ki se postopoma povečuje. Podjetje je lahko odplačalo več kot 5 milijard dolarjev glavnice in tako zmanjšalo neto dolg na 20 milijard dolarjev. Podjetje načrtuje, da bo leta 2022 odkupilo za 3 milijarde dolarjev delnic, kar je skoraj 6 % delnic v obtoku, in tako doseglo 7-odstotni skupni donos za delničarje.

Družba načrtuje, da bo v leto 2023 vstopila s trajnostno rastjo dividend pri 40 USD WTI ali 50 % trenutnih cen. Poleg tega bo družba s svojimi FCF lahko zagotovila dodatne prihodke.

Še en potencialni vir donosov delničarjev je prevzem družbe Berkshire Hathaway. Podjetje ima v lasti skoraj 20 % družbe Occidental Petroleum, brez upoštevanja prednostnega lastniškega kapitala, in razpolaga z gotovino, s katero bi lahko brez težav prevzelo celotno podjetje. Kaj se bo zgodilo, bomo še videli, vendar bi to lahko privedlo do hitrega nagrajevanja delničarjev, kar se mi zdi zelo dobro.

Analitiki ostajajo previdni glede zaloge $OXY+0.1%

Kljub vsem dobrim novicam analitiki ostajajo previdno optimistični glede delnice in priporočajo nakup. Povprečna ciljna cena za delnico družbe Occidental Petroleum je bila določena na 75,44 USD na delnico, kar kaže na spodoben potencial rasti s trenutne ravni 59 USD. Nekateri analitiki menijo, da bi se v najboljšem primeru cena lahko povzpela do 110 dolarjev na delnico.

Tveganje, povezano z naložbo v $OXY+0.1%

Največje tveganje so cene nafte. Čeprav je podjetje $OXY+0.1% zelo razpršeno, bi bilo vsako močno nihanje cen nafte navzdol slaba novica (to je vrsta splošnega tveganja, ki velja za vse v sektorju). Podjetje je očitno zelo dobičkonosno, saj je cena nafte Brent skoraj 100 dolarjev za sod, vendar za zdaj cena pada in zdaj smo pod 100 dolarji. Poglejmo, kaj se bo zgodilo s ceno nafte 🤷♂️

Zaključek

Družba Occidental Petroleum ima edinstven in neverjetno močan portfelj sredstev in FCF. Dividende družbe znašajo skoraj 1 % in je zavezana, da bo samo v letu 2022 odkupila več kot 5 % svojih delnic. To je srednja do visoka enomestna stopnja donosa za delničarje. Glede dolga - dolg podjetja se je zmanjšal na manj kot 20 milijard dolarjev in pričakuje se, da se bo še naprej uspešno zmanjševal. Družba še vedno namerava pridobiti bonitetno oceno naložbenega razreda, ki jo bo po mojem mnenju kmalu dosegla. Družba Occidental Petroleum lahko zaradi prevzema družbe Berkshire Hathaway in prej omenjenih odkupov delnic zagotovi tudi večje kratkoročne donose. Sklep pa prepuščam vam. Moje mnenje je, da je $OXY+0.1% še vedno ugodna cena na +- 55 $, vendar se ne bi bal, da bi prekupili tudi pri trenutni ceni 59 $.

Upoštevajte, da to ni naložbeni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.

Investujete do akcií Occidental Petroleum?

Vote to see the results! 0 answers already!

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet