S&P 500 ^GSPC
5,259.71
+0.21%
Tesla TSLA
$176.05
-2.10%
Meta META
$489.14
-0.96%
Apple AAPL
$171.91
-0.81%
Amazon AMZN
$180.49
+0.37%
Nvidia NVDA
$905.62
+0.35%
Alphabet GOOG
$152.44
+0.33%
Microsoft MSFT
$421.16
-0.06%

Co si slibuje Amazon od své nejnovější akvizice v hodnotě 1,7 miliardy dolarů?

Minulý týden Amazon $AMZN+0.4% podepsal dohodu o koupi výrobce Roomba iRobot $IRBT+0.6% v hodnotě 1,7 miliardy dolarů. V dnešním článku se podíváme především na to, jak by mohl iRobot zapadnout a přispět do portfolia Amazonu k dalšímu růstu. $IRBT+0.6% byl velice populární v období pandemie, kdy lidé opravdu ve velkém nakupovali jejich produkty. V poslední době to však šlo se společností od desíti k pěti. Co na této společnosti Amazon vidí?🤔

Amazon kupuje iRobot za 61$ za akcii v hotovostním obchodě, který oceňuje výrobce na 1,7 miliardy dolarů.

Nejpravděpodobnější důvod této akvizice👇

S ohledem na to, že iRobot provozuje svou robotickou platformu na jednotce cloudových služeb Amazonu AWS po mnoho let, řada analytiků si myslí, že akvizice by mohla vést k větší integraci rozpoznávání řeči Amazonu a dalších schopností pro rozvoj jejich technologie a portfolia produktů, což víceméně vrhá dobré světlo na možný rozvoj Alexy (virtuální asistent založený na umělé inteligenci vyvíjený společností Amazon).

Podívejme se na to, co společnost iRobot vyrábí

Společnost těžila z období v období pandemie, kdy hlásila zvýšenou poptávku po robotických vysavačích.

Roomba iRobot je americká společnost zabývající se robotikou. Hlavní produkty společnosti jsou robotické vysavače, inteligentní mopy Braava Jet a ruční vysavače. V letošním roce však poptávka pokulhávala a pro společnost je to po špatném čtvrtletí takové malé vysvobození (z určitého pohledu). Přístroje společnosti už nějakou dobu pracují se systémem Alexa od Amazonu, takže je to poměrně dobré pro začátek, kdy může Amazon rovnou pracovat na upgradu softwaru.

Akvizice přichází také v době, kdy Amazon pracuje na přesunu svých zařízení s podporou Alexy ze stacionárních objektů, jako jsou inteligentní reproduktory, na mobilní přístroje, které vás mohou sledovat po celém domě a okamžitě reagovat na vaše příkazy.

Je zřejmé, že Amazon chce získat větší podíl na trhu, jelikož je už zainvestován do budoucnosti inteligentních domácností, a přestože robotický vakuový prostor je konkurenceschopný, s touto dohodou Amazon získal a posílil své odborné znalosti, které může využít dál.

Jak to hodnotí analytici?

V sektoru robotiky a robotických vysavačů  existují významní hráči, jako jsou LG, Samsung, Shark a řada dalších, kteří vytvářejí konkurenční trh, který v posledních několika letech zaznamenal pokles cen a marží bez konce v dohledu," napsal.

"Širší ekosystém chytrých domácností má ještě širší konkurenci. Amazon je malý na trhu robotů se svým nedávno uvedeným produktem Astro. Myslíme si, že Amazon vyvíjí dlouhodobější plán pro inteligentní domácnost a připojená data. "

Ale není to jen o vytváření chytřejších zařízení. Akvizice Amazonu je součástí jeho širší strategie, která se snaží zajistit, aby jeho služba Prime byla vždy na vrcholu myslí spotřebitelů, a prodejem více fyzických produktů, které se připojují k platformě, to může udělat.

V čem je $IRBT+0.6% tak výjimečný? 

V průběhu mnoha let tým iRobot prokázal svou schopnost znovu objevit, jak lidé čistí a uklízí pomocí produktů, které jsou neuvěřitelně praktické a vynalézavé - od čištění, kdy a kde zákazníci chtějí, a zároveň se vyhýbají běžným překážkám v domácnosti, až po automatické vyprazdňování sběrného koše.

Pohled na čtvrtletní výsledky iRobot

Amazon kupuje iRobot v době, kdy výrobce robotů čelí širokému protivětru. Společnost v pátek oznámila výsledky za druhé čtvrtletí, které ukázaly 30% pokles tržeb oproti předchozímu roku, především kvůli "neočekávanému snížení objednávek, zpoždění a zrušení" od maloobchodníků v Severní Americe a Evropě, na Středním východě a v Africe.

Tržby za druhé čtvrtletí dosáhly 255,4 milionu dolarů, což je výrazně méně než 303 milionů dolarů očekávaných analytiky. Její ztráty se po očištění rozšířily na 35 centů na akcii. Analytici očekávali ztrátu 1,55 USD na akcii.

Společnost iRobot uvedla, že sníží počet zaměstnanců o 140, což je 10 % její pracovní síly, protože čelí rostoucím nákladům a klesajícím příjmům.

Generální ředitel společnosti iRobot Colin Angle bude i nadále řídit společnost, jakmile bude dohoda uzavřena. Dohoda bude ale vyžadovat souhlas regulátorů a akcionářů společnosti iRobot. Akcie společnosti iRobot v pátek vzrostly o 19% po zprávě o možné dohodě.

Amazonizace v plném proudu

Je takřka nemožné, aby někdo tvrdil o Amazonu, že je pasivní při hledání a práci na budoucím růstu, vývoji a především akvizicích.

Akvizice iRobot rozhodně není první a ani poslední z nákupů giganta. Když se podíváme zpětně dozadu, tak dokonce i zjistíme, že se nejedná ani o tak velkou sumu, kterou se hodlají zaplatit ve srovnání s minulými nákupy.

Podívejme se na pár předchozích akvizic Amazonu:

Whole Foods za 13,7 miliardy dolarů

Amazon vlastní řetězec obchodů s potravinami Whole Foods od roku 2018. Odkup ve výši 13,7 miliardy dolarů byl největším obchodem v historii veterána elektronického obchodování, který přidal 472 fyzických obchodů do dříve plně digitálního prodejního modelu Amazonu.

  • Fyzické obchody představovaly v loňském roce skromných 3,6% celkových tržeb Amazonu.
  • U jednotlivých akvizic Amazonu často vidíme i zásah tohoto velikána do rozvoje. Například u Whole Foods 👉 Obchody slouží už i jako centra pro vrácení zásilek a vyzvednutí zásilek Amazonu. Zároveň zde Amazon představil experimentální model obchodu bez pokladen. Technologie „Just Walk Out“ společnosti Amazon umožňuje zákazníkům vstoupit do obchodu naskenováním aplikace a odejít, aniž by museli stát ve frontě u pokladny. Kamery a senzory sledují, jaké zboží si zákazníci vybrali, a při odchodu jim účtují poplatky.

Ring a Blink za 1,1 miliardy dolarů 

Tyto obchody byly samozřejmě mnohem menší než Whole Foods a nebo aktuální iRobot. Amazon utratil 1 miliardu dolarů za Ring a méně než 100 milionů dolarů za Blink. Sice se nejedná o bůh ví jakou sumu, ale jsou to jedny z top investic Amazonu, které jsou další ukázkou zásahu a upgradu, který $AMZN+0.4% provedl.

Tyto dvě značky nyní tvoří jádro katalogu domácí bezpečnosti Amazonu a jsou považovány za fantastické prodejce v každé prodejní akci Prime Day. Přítomnost plně integrovaného bezpečnostního systému Alexa navíc vyplnila do očí bijící mezeru v produktové řadě inteligentních domácností.

Takový Blink byl představen světu prostřednictvím velmi úspěšné kampaně na Kickstarteru. Blink pokračoval ve škálování s uvedením fotoaparátu Blink XT v lednu 2017 a byl získán společností Amazon v prosinci 2017. Nyní je to jedna z nejrychleji rostoucích značek v řadě domácností! 

Na závěr digitální systém Alexa

Ani v tomto případě se nejedná o žádný unikátní vynález ze strany Amazonu. Platforma digitálního asistenta Alexa, která sedí v jádru podnikání společnosti Amazon v oblasti osobních technologií, nebyla interním vynálezem. Amazon koupil digitální systém Alexa za ''pár drobných'' - kupní cena byla příliš malá na to, aby byla zveřejněna v oznámení - v roce 1999.

V té době Alexa nebyla ničím jiným než užitečným doplňkem pro získávání informací pro přední webové prohlížeče té doby. Nyní je Alexa pokročilý systém umělé inteligence s cloudovým připojením ke všem inteligentním domácím a osobním asistenčním zařízením Amazonu.

  • Tyto nákupy nejsou ani tak o tom, abych ukázal finanční sílu Amazonu, ale jde mi především o princip toho, co Amazon dokáže udělat se společností, kterou pod sebe dostane.
  • Rozhodně už byl při akvizici iRobot vytvořen nějaký plán a nebo program, který prozatím neznáme. Čím si však můžeme být jistí je to, že Amazon dokáže dělat velké věci a posunout to celé o level výš.

Závěr

Na ukvapené závěry a vyhodnocení této akvizice si prozatím netroufnu. Je však jasné, že Amazon má velké plány, které zahrnují i produkty iRobot. Jak moc velkým dílem může iRobot Amazonu přispět? To je velice těžké na zodpovězení, jelikož bude dost velký boj dohánět vysokou poptávku z období pandemie. Je poměrně viditelné, že Amazon dělá velké kroky ke svým cílům, aby protáhl svou dominanci na trhu na další řadu let. 

Navíc tomu není zase tak dávno, co Amazon rozšiřoval své portfolio - O akvizici provozovatele klinik One Medical (zdravotnictví) si můžete přečíst zde - Amazon potvrzuje své rozsáhlé ambice ve zdravotnictví a kupuje provozovatele klinik a primární péče One Medical | Bulios

  • Investujete do Amazonu?
  • Jak hodnotíte aktivitu giganta v letošním roce?
  • Mohou akvizice One Medical a iRobot přispět do portfolia Amazonu?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Poděkujme Čapkovi, že mohl Amazon koupit iRobot 😂

Už aby přišla doba, že půjde celý dům fakt nějak hezky propojit úplně od A do Z. Zatím je to vsechno dost punkový. Každý má svoje systémy, protokoly, zařízení... udělat to nějak inteligentně je otázka strašnýho kvanta času a peněz. Proto pořád čekám až někdo přijde s něčím rozumným.

No právě ten Amazon do toho očividně šlape dost. Reálně tohle je jeden ze sektorů, kde by mohli právě díky akvizicím krásně zavařit třeba Applu

Jenomže Amazon to právě většinou udělá tak polovičatě. On sice treba bude první, bude to nejak fungovat. Ale je potřeba aby to taky mělo hlavu a patu a slo to právě používá. To si myslím, že většinou ve finále prave třeba ten Apple zvládne

Díky těm mašinkám získají data o tom v čem bydlí jejich zákazníci, takže nekupují vysavače, ale malé šmíráky;)

Ale tak..jen ať se podívají 😆

Víceméně je to tak 😅 Ono to vypadá možná jako bizár, ale vážně tě ty mašinky sledují a hlídají tvé potřeby. Čím víc dat pak nashromáždí, tím víc pak posunou další domácí potřeby a nadbytečnosti pro lidi, které začnou vyrábět a prodávat.

mají to holt zmáklý 😅

kdybychom psali o každé akvizici $AMZN+0.4%, tak tu máme takový článek prakticky několikrát do měsíce. Společnost je neskutečnej akviziční stroj.

Přesně tak, ovšem v tomto případě je to zajímavé právě skrz propojení s Alexou a dalším možným využitím.

Propojení s Alexou zní hodně dobře

Co jinýho bys chtěl s takovou hromadou peněz taky dělat žejo... 😂

Pořád je tady možnost share buybacků nebo výplaty dividendy. Avšak $AMZN+0.4% ty peníze pravděpodobně dokáže reinvestovat s vyšší návratností, tak aby vytvořil hodnotu pro akcionáře.

Amazon mi přijde drahý při pohledu na akcie...

Jakou cenu si představujete jako výhodnou?🤨

minimálně poloviční :)

Uvidíme jakým způsobem může tato dohoda Amazonu prospět. Je dobré, že ten jejich systém už disponuje Alexou.

Těžko říct zda uvidíme nějaký značný posun v nejbližší době. Lidé se teď drží základních potřeb, což robotický vysavač za desítky tisíc asi zatím nebude😄 Ale do budoucna jsem zvědav.

Je pravda, že ta cena je trochu přemrštěná 😅 myslel jsem si, že už to je dnes levnější. Pár let zpátky se u nás kupoval a stál taky okolo 10 000

Nezapomeň, že jsou lidi (a nemyslím nesmyslně bohatý lidi, kterých je zlomek), kteří nemají problém si koupit třeba kabelku za 50k... to vysavač pořád ještě aspoň něco udělá 😅