S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Amazon, Tesla a další společnosti, které budou zasaženy zákonem o snížení inflace

Americký Senát včera schválil po dlouhém a náročném jednání zákon, který utratí nebo lépe řečeno využije stovky miliard dolarů na klimatické a zdravotní programy a zároveň zvýší daně velkým společnostem. V článku si rozebereme podrobnosti ''zákonu o snížení inflace'' a podíváme se na dopady na jedny z největších společností. Pokud máte rádi společnosti jako jsou Tesla, Amazon, Nike, FedEx, Eli Lilly a řadu dalších, tak je tento článek právě pro vás, jelikož se jich může tento zákon výrazně dotknout.

Velice významná legislativa byla schválena v neděli.

Zajímavé je to, že tato legislativa byla schválena v naprosto těsném poměru z pohledu na hlasy. Opatření, jehož cílem je snížit vládní deficity a účty za zdravotní péči spotřebitelů a zároveň zvýšit výdaje na klima - prošlo poměrem hlasů 51:50, přičemž viceprezidentka Kamala Harrisová odevzdala rozhodující hlas v rovnoměrně rozděleném Senátu. Návrh zákona nyní putuje do Sněmovny reprezentantů k hlasování, které se pravděpodobně uskuteční tento pátek.

O čem to vlastně celé je?

Citace prohlášení:

"Demokraté v Senátu se dnes postavili na stranu amerických rodin kvůli zvláštním zájmům, hlasovali pro snížení nákladů na léky na předpis, zdravotní pojištění a každodenní náklady na energii a snížení deficitu, zatímco nejbohatší korporace konečně zaplatí svůj spravedlivý podíl," oznámil prezident Biden po schválení opatření. "Kandidoval jsem na prezidenta a slíbil jsem, že vláda bude znovu pracovat pro pracující rodiny, a to je to, co tento zákon dělá - tečka."

  • Je to poměrně velký úspěch pro Bidena, jelikož za vlády prezidenta Trumpa byla řada společností takřka osvobozena od takto vysokých daní.
  • Zároveň se jedná o další nákladný ''balíček'' ze strany administrativy prezidenta Bidena, jelikož v letošním roce už byl schválen i návrh na podporu polovodičových společností.

Zákon o snížení inflace poněkud ztělesňuje dřívější inkarnace plánu Build Back Better, i když s cenovkou kolem 430 miliard dolarů (místo 3,5 miliardy dolarů a revidovanou verzí 2,2 miliardy dolarů). To také dává Bidenovi významný legislativní úspěch před volbami do Kongresu a další vítězství pro jeho ekonomickou agendu.

Zákon o snížení inflace

Demokraté tvrdí, že zákon o snížení inflace pomůže zkrotit inflaci, protože ztlumí náklady na zdravotní péči a energii. Podle počátečních odhadů by opatření přineslo příjmy celkem 739 miliard dolarů a vynaložilo by se celkem 433 miliard dolarů, čímž by se rozpočtový schodek snížil zhruba o 300 miliard dolarů za deset let. Nestranický Kongresový rozpočtový úřad také zjistil, že balíček by v příštích 10 letech snížil schodek asi o 102 miliard dolarů.

Dopad na zdravotnictví

$LLY-0.2%

Toto opatření omezí náklady příjemců Medicare na léky na předpis na 2 000 dolarů ročně, zatímco dotace na takzvanou Obamacare sníží roční pojistné na zdravotní pojištění 13 milionů Američanů o 800 dolarů. Opatření také poprvé poskytuje Medicare možnost vyjednat některé hromadné slevy s farmaceutickými společnostmi pro léčiva - něco, co mnoho soukromých společností v současné době dělá. Mezitím zůstává v platnosti limit inzulínu ve výši 35 dolarů pro příjemce Medicare, ale zákonodárci GOP byli úspěšní při odstraňování ustanovení ze soukromého trhu, což by mohlo mít dopad na špičkové výrobce inzulínu Eli Lilly $LLY-0.2%, Novo Nordisk $NVO+0.3% a Sanofi $SNY-1.9%.

Daně

$AMZN+0.3% 

Návrh zákona uvalí 15% minimální daň z příjmu právnických osob na velké korporace - z nichž některé vykazují významné zisky, ale platí málo nebo nic na daních z příjmu kvůli kreditům a odpočtům - Jsou to například společnosti Amazon $AMZN+0.3%, Nike $NKE-0.2% a FedEx $FDX+0.6%

  • Uvalila by také novou 1% daň na zpětné odkupy firemních akcií.

Investice do klimatu

$TSLA-2.2% 

Zákon dále obsahuje investice na podporu klimatu - Daňový kredit ve výši 4 000 dolarů na nákup ojetých elektrických vozidel a 7 500 dolarů na nové, zvýší zájem o společnosti jako Tesla $TSLA-2.2% a Ford $F+1.7%, které vyrábí vozidla v USA. Nové kredity by se vztahovaly i na nákladní automobily, dodávky a SUV s cenou nižší než 80 000 dolarů a osobní automobily do 55 000 dolarů (způsobilé by byly pouze rodiny s upravenými hrubými příjmy do 300 000 dolarů). Existují také energetické slevy pro tepelná čerpadla, střešní solární panely, elektrické HVAC a ohřívače vody, protože cílem USA je snížit emise uhlíku o přibližně 40% do roku 2030.

Závěr

Mnoho lidí se obávalo, že tento zákon spíš inflaci podpoří, než že by s ní bojoval. Musíte však brát v potaz, že se jedná o dlouhodobější plán, který je ještě podpořen nově zvýšenou daní na velké společnosti + se tak řadě lidem zpřístupní lékařská péče a EV za lepší cenu, což v této kombinaci může vést ke zvýšené poptávce po zmíněných produktech. V konečném důsledku se vlastně i počítá s tím, že opatření přinesou příjmy v celkové výši 739 miliard dolarů a vynaloží se celkem 433 miliard dolarů.

  1. Co na to říkáte?
  2. Hodnotíte tento nový zákon kladně x záporně?
  3. Může tento krok pomáhat v boji s inflací?

 

Zdroj: The Wall Street Journal/ Seeking Alpha

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Vzhledem k naslednemu nesmyslnemu vyhazovani penez z okna na “boj s klimatickou zmenou” je to takovy typicky demokraticky paskvil. Uz at jsou volby, to Demokraticka strana dostane pekne na frak.

Musí ukázat nějakou aktivitu 😅

Cením každou podporu, která nebude fungovat stylem agresivního tištění peněz jako během pandemie 😆 Zajímá mě jak moc ta daň zasáhne společnosti. Trump jim v tomto vycházel dost vstříc...

Hlavně už netisknout! 😅 Víme jak to dopadá 😅

Četl jsem o tom včera večer. Poměr hlasů byl velice těsný. Je zajímavé, že chtějí zdanit i tím 1% zpětné odkupy akcií🤔 Tak snad to v pátek ještě definitivně potvrdí a pomůže to amíkům.

Celkově to beru spíš jako politický tah, než skutečný záměr na nějakou podporu. Ale těžko říct, nevidím do US politiky.