S&P 500 ^GSPC
5,257.55
+0.17%
Tesla TSLA
$176.05
-2.10%
Meta META
$488.67
-1.05%
Apple AAPL
$171.92
-0.80%
Amazon AMZN
$180.43
+0.33%
Alphabet GOOG
$152.38
+0.29%
Nvidia NVDA
$904.53
+0.22%
Microsoft MSFT
$420.85
-0.14%

Jako z holywoodského filmu: Zmrtvýchvstání sektoru cestovního ruchu

Je tu léto, pandemie koronaviru vlivem proočkovanosti populace ustupuje a lidé touží cestovat. Akcie společností ze sektoru cestovního ruchu tak aktuálně zažívají nebývalý boom. V tomto článku si analyzujeme ty nejzajímavější z nich a řekneme si, jak na nich potenciálně profitovat.
 

Benátky, Bali, Santorini. Nádherné destinace známé jako ráje plné turistů. Během koronavirové pandemie však tato místa spíše než ráj připomínala města duchů. Turistický průmysl byl totiž během pandemie jedním z nejpostiženějších a ze dne na den se většina hlavních turistických destinací úplně vylidnila. Jako oběť tak padly hotely, aerolinky, provozovatelé výletních plaveb, restaurace, kasina a mnoho dalších. S ústupem koronaviru a proočkovaností společnosti však výrazně vzrostla chuť po cestování a dříve téměř mrtvé společnosti nyní mají velké problémy uspokojit poptávku. Jaký je výhled tohoto sektoru na další měsíce a jak z toho potenciálně profitovat?

 

Výletní plavby a pandemie - z pohádky noční můrou

Detailně analyzovat krachy jednotlivých společností a odvětví během koronaviru je asi zbytečné, neboť ty ustavičně plnily titulky prakticky všech médií. Jedno odvětví však stojí za vyzdvihnutí - výletní plavby. V době před rokem 2020 se jednalo o ztělesnění cestovatelského ideálu. Obrovské výletní lodi vybavené prakticky vším na co si vzpomenete vás dovezou do těch nejexotičtějších destinací. To zní skvěle, že? Je zde ale malý háček. Málokdo asi čekal, že se právě tyto luxusní lodě promění v noční můru všech cestovatelů. Místo luxusu se tak cestující ocitli v jakési plovoucí věznici, kde se nekontrolovatelně šířila nákaza covid-19. Akcie provozovatelů plaveb tak šly rychle ke dnu, v některých případech dokonce až na historická minima.

 

Graf č. 1: Akcie společnosti Disney v platformě MT4 na časovém rámci W1 společně s 50 a 100 denním klouzavým průměrem
 

I zde je však světlo na konci tunelu. Po dvou naprosto tragických letech se i výletní plavby probouzejí z mrtvých a to dokládají i zvyšující se tržby - například společnost Royal Caribbean Cruises dosáhla za první polovinu roku 2022 vyšších tržeb než za roky 2020 a 2021 dohromady. A na tržby za nejlepší měsíce roku teprve čekáme. Společnost navíc před pár měsíci uvedla do provozu novou výletní loď, podobně jako Disney Cruise Lines (operována společností Disney, jejíž graf akcií je uveden výše), která uvedla v průběhu června do provozu loď s názvem Wish a plánuje další dvě nové lodi do roku 2025. Takový krok by byl ještě před 2 lety velmi neočekávaný, pravděpodobně každý z nás má stále v paměti výletní lodě, které místo na naložení turistů čekaly na sešrotování. 
 

Graf č. 2: Akcie společnosti Delta Airlines v platformě MT4 na časovém rámci W1 společně s 50 a 100 denním klouzavým průměrem

 

Aerolinky nezvládají nápor


Podobných příběhů bychom našli hned několik i mimo výletní plavby. Dalším příkladem mohou být aerolinky, z nichž některé by pravděpodobně bez státní pomoci nepřežily. Například americké aerolinky obdržely od vlády přes 50 mld. USD na pomoc přežít toto složité období. Více než polovina z dané částky pak putovala na výplaty zaměstnanců. I přesto se však aerolinky potýkají s nedostatkem zaměstnanců a uspokojení poptávky ze strany cestujících je prakticky nemožné.

Aktuálně se totiž na trhu setkáváme s tzv. “revenge travel” fenoménem - tedy stavem, kdy lidé, kteří byli v posledních dvou letech zavřeni doma, chtějí za každou cenu vyrazit na dovolenou. Dochází tak ke zrušení a odkládání desítek tisíc letů. Pokud jste tedy absolvovali svou dovolenou bez problémů, tak máte velké štěstí. 

Znovuoživení společností spojených s turismem tak nyní vypadá jak z hollywoodského filmu, otázkou však zůstává, z jakého. Půjde o film s dobrým koncem, ve kterém se tyto společnosti plně vzkřísí, nebo budeme svědky hororu, ve kterém se nezdarem oživený subjekt pohybuje na hraně života a smrti jako jakási zombie?

I přes velká pozitiva při pohledu na hospodářské výsledky a rezervace na další měsíce (a rok 2023) sílí v globální ekonomice protivítr, který může výrazně zpomalit opětovný boom akcií z turistického průmyslu.

 

Velké vlny na obzoru? A jak na nich potenciálně vydělat?


Pravděpodobně v každém sektoru spojeném s turismem najdeme společnosti, jejichž akcie od svého dna v průběhu roku 2020 posílily o desítky nebo dokonce stovky procent. Turistický průmysl má však stále co dohánět, aby dosáhl čísel z roku 2019 a velká část akcií je i přes růst v posledních dvou letech stále výrazně pod cenami z doby před koronavirem. I přes výše zmíněná pozitiva se však nabízí otázka, zda nejsou investoři příliš optimističtí? Přeje aktuální stav trhu spíše spekulantům, nebo investorům vyhledávajícím hodnotu?

Všechny zmíněné sektory budou mít v následujících měsících zdá se společného nepřítele - případná globální recese. Inflace ve většině vyspělých ekonomik pomalu ale jistě atakuje dvojciferná čísla a globální geopolitická nestabilita vyhání do astronomických výšin ceny pohonných hmot. To se odráží i na cenách letenek a cestování tak v následujících měsících může být při nástupu recese velkým luxusem. Aktuální chuť lidí cestovat je nepochybná, potřeba šetřit však brzy způsobí v ústech hořkost. Na to mohou doplatit právě společnosti v cestovním průmyslu. 

Nezapomínejte na cykličnost

Zde je nutno podotknout, že cestování je tradičně cyklickým odvětvím. V dobách, kdy je třeba utáhnout si opasky, se jedná o jedno z prvních omezení nákladů. Velkou hrozbou je navíc stále koronavirus, který aktuálně omezuje především Čínu. Zpozornět by tak měli všichni investoři do kasin a výletních plaveb, kde jsou Číňané jedněmi z největších spotřebitelů. Všechny zmíněné faktory mohou dále tlačit na akcie společností spojených s turismem, které v mnohých případech od začátku roku poklesly výrazně více než celkový trh (měřen indexem S&P 500). 
 

Graf č. 3: Akcie společnosti AirBnB v platformě MT4 na časovém rámci D1 společně s 50 a 100 denním klouzavým průměrem

 

Kde lze momentálně využít vysoké volatility?

Jedno je tak zdá se velmi pravděpodobné - na obzoru se dělají velké vlny, které způsobí další volatilitu na už tak dost kolísajících akciích. Podobné tsunami, jakou způsobila pandemie koronaviru, se však snad nedočkáme. Z pohledu na grafy akcií jako je Boeing, Booking Holdings, American Airlines, AirBnB nebo Marriott International je patrné, že od začátku koronaviru trpí velmi vysokou volatilitou. 

Výjimkou tak nejsou pohyby ceny akcií o desítky procent během jediného dne, například po oznámení hospodářských výsledků. Volatilita je vítána intradenními a swingovými obchodníky a ve spojení s finanční pákou může přinést zajímavé zisky (ale samozřejmě i ztráty). Vše nasvědčuje tomu, že na daných akciích tak mohou mít v následujících měsících žně zejména spekulanti, kteří využívají možností CFD kontraktů.


Stáhněte si náš ebook o CFD akciích a naučte se potenciálně profitovat na výrazných tržních pohybech akcií firem cestovního ruchu


 

STÁHNOUT





 

CFD jsou komplexními nástroji a nesou vysoké riziko rychlé ztráty veškerého Vašeho kapitálu v důsledku páky. 67,3% retailových investorů přichází o svůj kapitál během obchodování se CFD s tímto providerem. (tento počet byl určen v rámci období od 1. července 2021 do 30. června 2022). Měli byste pečlivě zvážit, jestli rozumíte fungování CFD nástrojů a můžete-li si dovolit podstoupit tak vysoká rizika ztráty Vašeho kapitálu. Obchodování na devizovém trhu s marží obnáší velkou míru rizika a nemusí být vhodné pro všechny investory. Obchodování s vysokou pákou může fungovat jak ve Váš prospěch, tak i proti Vám. Předtím, než se rozhodnete obchodovat na devizovém trhu, pečlivě zvažte své investiční cíle, úroveň zkušeností a ochotu podstoupit rizika. Existuje možnost, že utrpíte ztrátu části nebo celé výchozí investice, a proto není vhodné investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit. V případě jakýchkoliv pochybností vyhledejte radu nezávislého finančního poradce.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @purpletrading má karmu 5 a je členem této komunity od 22/04/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jojo, teď je s cestováním velký boom. Lidi už prostě nebavilo být furt doma a chtějí si to užít