S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Jak dopadly hospodářské výsledky těchto čínských společností: Baidu, Alibaba, Tencent, HUYA, Douyu

V posledních několika týdnech zveřejnilo své nejnovější výsledky hospodaření mnoho čínských společností kótovaných na amerických burzovních systémech. Situace v Číně je momentálně rozhodně napjatá a nikdo reálně netuší s jakou změnou, která tyto společnosti výrazně ovlivní, přijde čínský režim příště. Tak mě napadlo si srovnat posledních pár čtvrtletních výsledků těchto společností a podívat se, jestli jsou mezi výsledky nějaké podobnosti, které by určovaly obecný trend.   

 

 

Baidu $BIDU+1.2% 

Začněme společností Baidu. Již desáté čtvrtletí v řadě překonalo $BIDU+1.2% očekávání analytiků, když dosáhlo zisku na akcii ve výši 2,3 dolarů, což bylo o 0,29 dolaru, tj. 14,4 % nad očekáváním. 

 

Zisk společnosti byl však nižší než v minulém čtvrtletí a o 25,5 % nižší než ve stejném období loňského roku. Navíc zisk na akcii podle GAAP činil mínus 7,48 dolarů, což je opravdu velká ztráta. 

 

To není pro cenu akcie nic dobrého, protože cena následuje zisk, jak s oblibou říká Peter Lynch. Přestože tržby společnosti $BIDU+1.2% byly v souladu s očekáváním a činily přesně 5,00 miliardy amerických dolarů, jedná se o jejich vůbec nejvyšší čtvrtletní tržby, které vzrostly o 4 % oproti minulému čtvrtletí a o 16,7 % oproti loňskému roku! 

 

K tomu přispěl cloud umělé inteligence společnosti $BIDU+1.2%, který oproti loňskému roku vzrostl o 73 %! Cloud v Číně masivně roste, přičemž Baidu a Alibaba $BABA+0.1% jsou dva hlavní hráči v této zemi, takže se rovnou podívejme na Alibabu.

 

Alibaba $BABA+0.1%

Společnost zveřejnila jeden z nejhorších hospodářských výsledků v historii! Alibaba nenaplnila očekávání ohledně zisku, když dosáhla zisku na akcii ve výši pouhých 1,75 dolaru, čímž zaostala za očekáváním analytiků o 0,19 dolaru, tj. o 9,7 %! 

 

To je pokles o 31,9 % oproti minulému čtvrtletí a o 35,6 % oproti loňskému roku, což je opravdu znepokojivé. K tomu všemu Alibaba $BABA+0.1% nenaplnila očekávání v oblasti tržeb, když dosáhla pouze 31,4 miliardy dolarů. To je sice stále o 33,8 % více než ve stejném období loňského roku, ale tržby byly o 2 % nižší než očekávání analytiků. 

 

Z posledních 3 zpráv o výsledcích hospodaření Alibaba dvakrát nesplnila očekávání ohledně zisku a tržeb, což je pro rostoucí společnost velmi znepokojující znamení. Ještě horší je, že Alibaba snížila svůj výhled tržeb pro současný fiskální rok, což obvykle nevypadá dobře, a ještě horší je to v kombinaci s nenaplněním zisku i tržeb.

 

Tencent $TCEHY 

Dále tu máme společnost Tencent. Tencent bohužel stejně jako Alibaba v posledním čtvrtletí nenaplnil očekávání analytiků ohledně zisku i tržeb. Tencent vykázal zisk na akcii ve výši 0,51 dolaru, což je hodnota, kterou vykázal i v loňském roce. 

 

Pokud jde o tržby, Tencent vykázal 22,28 miliardy dolarů, což je 2 % pod očekáváním, i když to stále ukazuje na 17,5% nárůst oproti loňskému roku. Největšímu segmentu Tencentu, tedy hernímu, se daří dobře, když oproti loňsku vzrostl o 28 %, pokud odhlédneme od změn měnových kurzů. 

 

Druhý největší segment společnosti, FinTech a služby pro podniky, také vzrostl o 30 %, což je dobré vidět. Celkově Tencent $TCEHY vykazuje slušný růst tržeb, ale jeho zisky zaostávají.

 

HUYA $HUYA+1.6% 

Další společností je HUYA, která zveřejnila své výsledky 9. listopadu. HUYA vykázala zisk na akcii ve výši 0,12 dolaru, což bylo o 0,06 dolaru nad očekáváním analytiků, v podstatě dvojnásobek toho, co očekávali. 

 

To vypadá dobře, ale musíme si uvědomit, že analytici v měsíci před zveřejněním výsledků masivně snižovali očekávání. Navíc ve stejném čtvrtletí loňského roku dosáhla společnost zisku na akcii ve výši 0,23 dolaru a v posledním čtvrtletí 0,16 dolaru, takže vidíme, že zisky společnosti HUYA mají klesající tendenci. 

 

Pozitivní je, že společnost $HUYA+1.6% vykázala tržby ve výši 465,5 milionu amerických dolarů, což bylo 2 % pod očekáváním analytiků, ale stále to bylo o 10 % více než v loňském roce a o 2 % více než v minulém čtvrtletí, takže je zde patrné trvalé zlepšení. 

 

Jejich platící uživatelé služby HUYA Live zůstávají na stejném počtu jako loni, takže zde nedošlo k žádným změnám, i když celkový počet mobilních uživatelů vzrostl o 15 %.

 

Douyu $DOYU+1.8%

Nyní se podíváme na $DOYU+1.8%, což jsou v podstatě hlavní konkurenti HUYA, i když většinovým vlastníkem obou společností je Tencent. Stejně jako HUYA, i DOYU překonala očekávání analytiků o 0,01 dolaru s EPS mínus 0,03 dolaru, ale opět platí, že očekávání byla snížena až do zisku, takže překonání zisku mnoho neznamená.

 

Jejich EPS za stejné období loňského roku činil 0,06 dolaru, takže je zde velký pokles, i když aktuální EPS je o něco lepší než v předchozím čtvrtletí. Pokud jde o tržby, $DOYU+1.8% nesplnila očekávání stejně jako $HUYA+1.6% o necelé 1 %, což je vlastně vcelku v souladu. 

 

Tržby $DOYU+1.8% však oproti stejnému období loňského roku klesly o více než 5 %, což není dobré. Také počet jejich platících uživatelů se v posledním čtvrtletí meziročně snížil o 10 % na pouhých 7,2 milionu.

 

Trend, novinky a výhled

Celkovým trendem je zde tedy zpomalující se růst tržeb a zpomalující se zisk. Vidíme to ve výsledcích a vidíme to i ve výhledu. Proč k tomu dochází? Důvodů je několik. Za prvé, čínská ekonomika v posledním čtvrtletí zpomaluje, což znepokojuje mnoho investorů. 

 

Celosvětově také roste inflace spolu s náklady na dopravu. Dále jsme se stále nedočkali dopadů pádu společnosti Evergrande v Číně, což je podle mě znepokojující, vzhledem k tomu, že má Evergrande potenciál způsobit globálnímu akciovému trhu obrovskou škodu.  

 

Máme také nové předpisy týkající se bezpečnosti dat, ochrany osobních údajů, her a technologických společností obecně. Viděli jsme, jak Alibaba a Baidu utrpěly zásah do příjmů a zisků. Viděli jsme také, že Alibaba $BABA+0.1% dostala obrovskou pokutu. 

 

Kromě toho všeho generální ředitel společnosti DOYU také právě oznámil, že čínské regulační orgány pozastavily schvalování nových her v Číně, aby se vypořádaly s vnímanou závislostí čínské mládeže na videohrách. To sníží příjmy herního průmyslu, v němž jsou společnosti DOYU, HUYA a Tencent zapojeny.

 

V podstatě to nyní vypadá, že příštích 3 až 6 měsíců bude poněkud chmurných, i když někteří analytici tvrdí, že se tím Čína po počátečním zpomalení připravuje na stabilní růst. Osobně jsem v současné době ale vůči Číně medvědí.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mají to kluci čínští těžké... a dokud bude současná garnitura do soukromých byznysů až příliš rýpat, těžko budou moci skutečně naplno růst.

Doufám že $BABA+0.1% další kvartální výsledky zlepší, abych pořádně nakoupil. Do té doby cítím, že cena bude klesat.

jsem na tom podobně, také bych rád nakoupil, tak ještě uvidíme 😄