S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

2 dividendové akcie, které mě dostanou do předčasného důchodu

Dividendové akcie mohou být užitečným zdrojem příjmu, ale nejlepší dividendové akcie mohou být také vynikajícím způsobem, jak dlouhodobě zvýšit své bohatství.

Ne všechny dividendové akcie jsou však skvělou investicí a mnoho investorů si není jisto, jaké by si měli vybrat. Pro mě ale vždy existovaly 2 naprosto úžasné dividendové akcie, které momentálně zabírají podstatnou část mého portfolia a které bych doporučil každému, kdo si plánuje vytvořit stabilní a dlouhodobý pasivní příjem...

 

 

Walgreens $WBA-1.1% 

Mega farmaceutický řetězec Walgreens $WBA-1.1% vyplácí atraktivní dividendu, která vynáší více než 4 % ročně. Pokud by vaše investice měla 100 000 dolarů, které byste si mohli dovolit investovat do této akcie zdravotnického zařízení, vydělali byste jen na dividendách 4 000 dolarů ročně. A tato částka by se v dlouhodobém horizontu pravděpodobně dále zvyšovala.

 

V červenci společnost oznámila, že bude zvyšovat dividendu již 46. rok v řadě. Jedná se o skromné zvýšení o 2,1 %, ale v průběhu času může toto složení znamenat mnohem větší příjem z dividend. Pokud by Walgreens v příštích 10 letech zvyšovala dividendu alespoň o 2 % ročně, proměnila by 4 000 dolarů ročního dividendového příjmu v necelých 4 900 dolarů. 

 

A prostor pro to je velký, protože za posledních 12 měsíců společnost vygenerovala 4,2 miliardy dolarů volných peněžních prostředků a vyplatila pouze 1,6 miliardy dolarů na dividendách. Zatímco se někteří dlouhodobí investoři mohou obávat potenciálu internetového gigantu Amazon $AMZN-1.3%, který by mohl tomuto populárnímu řetězci lékáren odebrat podíl na trhu, Walgreens $WBA-1.1% již podniká kroky k posílení a diverzifikaci svého podnikání. 

 

V říjnu oznámila, že se stane většinovým vlastníkem provozovatele primární péče VillageMD, a to díky investici ve výši 5,2 miliardy dolarů, která zvýší její podíl v této společnosti z 30 % na 63 %. Walgreens plánuje do roku 2027 otevřít ve svých prodejnách 1 000 klinik primární péče. Díky ještě většímu zapojení do zdravotnictví by se Walgreens $WBA-1.1% měla stát z dlouhodobého hlediska univerzálnější a stabilnější investicí, což z ní činí ještě lepší volbu pro investory orientované na dividendy.

 

PepsiCo $PEP-0.7% 

Další špičkovou dividendovou akcií pro vaše portfolio je společnost PepsiCo, která se zabývá výrobou občerstvení a nápojů. Její dividendový výnos je sice skromnějších 2,6 %, ale stále je lepší než 1,3 % u indexu S&P 500 $SPX. A stejně jako Walgreens, i PepsiCo zvyšuje výplatu dividend již několik desetiletí. Její série trvá již úctyhodných 49 let. Ještě jedno zvýšení v příštím roce a PepsiCo se oficiálně stane dividendovým králem.

 

Její poslední zvýšení představovalo 5% nárůst výplaty. Pokud by společnost pokračovala v navyšování dividendy tímto tempem, její dividenda by se během deseti let zvýšila o 63 %. To znamená, že při dnešní investici 100 000 dolarů by roční příjem z dividend ve výši přibližně 2 600 dolarů vzrostl za 10 let na více než 4 200 dolarů. To v žádném případě není zárukou, že se tak stane, ale je to příklad síly růstu dividend a důvod, proč by důchodci měli dávat přednost těmto typům investic před akciemi, u kterých nedochází k pravidelnému zvyšování sazeb 😄.

 

Společnost PepsiCo $PEP-0.7% je na tom s hotovostí o něco hůře než Walgreens, protože za posledních 12 měsíců vyplatila na dividendách 5,7 miliardy dolarů - což je 86 % z 6,7 miliardy dolarů, které v tomto období vykázala ve volné hotovosti. A přestože to není příliš velká rezerva pro to, aby společnost mohla pokračovat ve velkém zvyšování sazeb, jsem ohledně její budoucnosti optimistický, zejména proto, že se PepsiCo snaží odlišit své aktivity novými, rostlinnými produkty.

 

PepsiCo letos oznámila založení společného podniku s potravinářskou společností Beyond Meat $BYND-2.3% a počátkem roku 2022 plánuje uvést na trh rostlinné nápoje a občerstvení. Rozšíření dosahu na zdravěji smýšlející spotřebitele by mohlo pro společnost znamenat významnou příležitost. Analytici společnosti Research and Markets předpokládají, že trh s rostlinnými potravinami poroste do roku 2027 složenou roční mírou růstu 11,9 % na více než 74 miliard dolarů.

 

PepsiCo $PEP-0.7% má bezpečný a stabilní podnik, který i v době pandemie dosáhl za posledních 12 měsíců 11% čisté ziskové marže. A její budoucnost vypadá ještě lépe, protože ekonomika se zotavuje z koronaviru a díky rostlinným potravinám má další růstový potenciál. Akcie je solidní dividendovou (a růstovou) investicí, na kterou se můžete bez obav spolehnout, že bude vašemu portfoliu generovat opakující se příjem po mnoho let.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Zní to smysluplně, ale radši si to zanalyzuju ještě sám.