S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Kevin O'Leary představil svou strategii a výběr aktiv v období vysoké inflace

Kevin O'Leary je kanadský obchodník, podnikatel, investor a také milovník kryptoměn. Ve včerejším rozhovoru vyzdvihl třídu aktiv, která jsou dle jeho názoru ideální do tohoto náročného prostředí, tedy prostředí vysoké inflace s možným příslibem mírné recese. S jeho výběrem se naprosto dokážu ztotožnit, proto bych ho rád představil i vám. 

 

V červenci se spotřebitelské ceny v USA zvýšily o 8,5% (oproti 9,1% z června), ale stále nemusíme být z nejhoršího venku.

Investiční magnát a hvězda Shark Tank Kevin O'Leary stále věří v držení akcií v prostředí vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb.

"I když sazby rostou, akcie jsou tím pravým místem, protože fixní příjem je mnohem více poškozen," řekl v rozhovoru pro CNBC z počátku tohoto roku.

Samozřejmě, že ne všechny akcie jsou stejné. O'Leary věří v tyto druhy společností v době nekontrolovatelné a vysoké inflace:

Společnosti s cenovou silou

Na současném pozadí O'Leary hledá společnosti, které mají schopnost zvyšovat ceny bez přílišného tlaku ze strany spotřebitelů.

"Tam, kde chcete být v akciích, zvláště když se sazby začnou zvyšovat, je ve společnostech, které mají cenovou sílu," říká O'Leary. "Jinými slovy, jejich zboží a služby jsou pro lidi nezbytností, takže jsou ochotni přijmout malé zvýšení ceny, někdy větší, jak se sazby zvyšují."

Kde by podniky s cenovou silou nacházel?

"Právě teď vypadají dobře akcie zdravotní péče a spotřebitelské cyklické akcie" říká O'Leary.

O'Leary dodává, že investoři by měli věnovat pozornost společnostem, které vyrábějí věci, které lidé stále potřebují v době inflace. Tím myslí převážně základní potraviny, domácí potřeby a paliva.

Zaměření na energie

O'Leary vyzdvihuje energetický sektor jako obzvláště obezřetné místo pro zaparkování některých peněz v obdobích vysoké inflace. Palivo pro napájení vašeho auta, vytápění vašeho domova nebo vaření jídla je dražší. Výsledkem je, že energetické akcie již několik měsíců přinášejí nadměrné výnosy.

  • I přes nedávný pokles cen ropy vzrostly akcie velkých ropných společností ExxonMobil $XOM+1.1% a ConocoPhillips $COP+0.7% za poslední rok zhruba o 62 % a 75 %.
  • Technologickým akciím, na druhé straně, se v dnešní době nedaří tak dobře. Technologický Nasdaq k dnešnímu dni klesl o necelých 18%. O'Leary dodává, že technologické akcie s vysokým P/E zažívají mimořádný prodejní tlak, protože postoj Fedu k volným penězům se mění.

"Jak úrokové sazby rostou, P/E klesají, ceny akcií se tak korigují."

Nejlepší tipy O'Learyho

Pro dlouhodobé investory je držení ETF, který sleduje S&P 500, oblíbenou strategií. O'Leary však nevěří ve vlastnictví široce založeného indexu v dnešním prostředí.

  • Jeho obavy se opět točí kolem inflace a Fedu.

"Pouhé vlastnictví indexu by mohlo být velmi riskantní, protože nižší kvalita rozvah, jako jsou letecké společnosti právě teď, nemusí fungovat tak dobře, jak sazby rostou, protože to znamená, že jejich dluhová služba jde také nahoru," říká.

Místo toho O'Leary navrhuje vlastnit podmnožinu indexu S&P 500, jako je jeho vlajkový fond ALPS O'Shares U.S. Quality Dividend ETF ( $OUSA).

O'Leary říká, že vlastnit ETF je dobrá strategie boje proti inflaci protože je plná společností, které poskytují produkty a služby, které lidé potřebují.

"Hledá nejkvalitnější rozvahy, společnosti, které generují hotovost, společnosti s vysokou návratností aktiv, které provádějí distribuci," říká.

Pět největších holdingů ETF $OUSA jsou Johnson & Johnson $JNJ+1.4%, Procter & Gamble $PG+1.3%, Microsoft $MSFT+0.1%, Home Depot $HD+1.6% a Apple $AAPL+2.1%.

Tyto společnosti existují již dlouhou dobu. Přežily a prosperovaly v obdobích vysoké inflace a poskytují také konzistentně rostoucí dividendy v průběhu času.

Závěr

S O'Learym se dokážu ztotožnit ve dvou věcech. Tou první je, že vysoká inflace přetrvává i nadále a není radno to podceňovat. Druhou věcí je vyhledávání třídy aktiv, které prostě budou potřeba za každé situace. Tím myslím potraviny a paliva/energie. Zde je v podstatě cenové navyšování kritizováno, ale lidem nic jiného nezbývá, než jít a nakoupit palivo a jídlo za zvýšené ceny, což prospívá těmto společnostem. Osobně bych se ale nebál ani ETF, které nějakým způsobem kopírují nebo odráží výkonnost S&P 500, v tomto případě si myslím, že mluvil trochu zaujatě, aby vyzdvihl kvality a holdingy své milované $OUSA - ALPS O'Shares U.S. Quality Dividend ETF. Tím ale nechci říct, že by $OUSA byl špatnou volbou - výkonnost a stabilitu rozhodně vykazují.

  • Celý rozhovor s Kevinem O'Learym naleznete na webu Yahoo Fiannce.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1398 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tip na energie je pochopitelný 👍

a kde je BTC :DDDD

jinak zmiňované společnosti dle mého mohou nyní fungovat jako hedge. Pravděpodobně by se jim mělo v inflačním prostředí dařit podstatně lépe. Avšak z long term perspektivy jsou poměrně drahé.

Ocenit si akcie už musí každý sám😄 Já přináším pouze jeho pohled na aktuální situaci a sektory, které vyzdvihuje. O kryptoměnách už jsem ho neslyšel mluvit dlouho.... Celkově nikoho teď nevidím mluvit o kryptoměnách 😄

UNH, ELV, HSY v palivách je hodne politiky.

Slušný výběr 👌👌

HSY bych si ne těchto úrovních nepořídil

Pozrel som na to znova, javí sa mi to ešte na nákup, ale nie je to ako u ELV.

Říct v aktuální situaci, že dobrou volbou budou energie je takový... ne úplně odvážný :D to je řekl bych až celkem jasná věc :D

Tak odvážné to asi není, ale pravda to je. Kam se člověk podívá, tam vidí enormní růst u těchto společností. Očividně jim věří i nadále 😀

Jako jasně, já neříkám, že by neměl pravdu. Ale kdyby to řekl zhruba před rokem, tak by to bylo víc wow :D Na druhou stranu zase bych si myslel, že je blázen a mele nesmysly :D :D

jono :d

o energetike sa nemusime asi moc bavit :D to je jassna volba

Krypto nezmínil? Srab jeden 😪😂 Energie bez debat 🚀

Tak asi těžko bude zmiňovat kryptoměny, když všechny klesají 😀

To dává smysl 😅😅 Energie jsou jasná volba (při investici za správnou cenu).

taky se divím. Neustále je zaneprázdněn jeho propagací a pak na něj takhle zapomene :D

Zdravotnictví je taktéž přehlížené a přitom na tom není vůbec zle. Paliva a spotřební zboží jsou jasné v letošním roce. Byl by hřích nesvést se na té vlně růstu energetických akcií 😆

Záleží jak která společnost. Třeba $LLY+0.6% má krásný přírůstek YTD, ale při pohledu na společnosti, které těží převážně z vakcinace je to nic moc výkon. #RIPNOVAVAX

jop, Novavax jde do kopru

sektoru zdravotnictví se v době inflace vedlo též poměrně dobře, za mě proč ne

osobně mám expozici na tento sektor skrz $WBA+2.5%, avšak zatím tam pozici neplánuji nijak navyšovat

neviem ja osobne mam volaky strach alebo odpor, čo sa tyka zdravotnictva

Kvůli čemu? 😅