S&P 500 ^GSPC
5,250.93
+0.05%
Apple AAPL
$170.66
-1.53%
Tesla TSLA
$177.23
-1.45%
Meta META
$489.07
-0.97%
Amazon AMZN
$180.86
+0.57%
Nvidia NVDA
$906.82
+0.48%
Microsoft MSFT
$421.11
-0.08%
Alphabet GOOG
$151.93
+0.01%

Je Intel opravdu mrtvá společnost?

Jedním slovem příšerné. Takové byly výsledky Intelu za druhé čtvrtletí, které výrobce procesorů reportoval zhruba 2 týdny nazpátek. Společnost výrazně podstřelila tržby i zisky, což mezi investory okamžitě vyvolalo obavy spojené s plněním strategie obratu, kterou si společnost stanovila za cíl. Jsou proto nyní akcie Intelu opravdu na několik let odepsány nebo se nacházíme ve zlomovém bodě obratu? 

Intel corp. 

Pokles návratnosti investovaného kapitálu

Výsledky za druhý kvartál jednoznačně vyvolaly obavy a snížily důvěru ve schopnost společnosti nadále plnit svou strategii obratu. Společnost Morningstar poskytující finanční služby o Intelu napsala následující: "Snižujeme naše hodnocení pro Intel $INTC+1.5%, protože si již nejsme jisti, že firma dokáže v příštích několika letech generovat nadměrnou návratnost kapitálu." Návratnost investovaného kapitálu (ROIC) je výpočet používaný k posouzení efektivity společnosti při alokaci kapitálu pod její kontrolou do ziskových investic. ROIC dává představu o tom, jak dobře společnost využívá svůj kapitál k vytváření zisků. Pro kontext, aktuální návratnost investovaného kapitálu Intelu je -1,1%, což je výrazně pod 5ti letým průměrem společnosti na 8,8 %. Osobně cokoli nad 9 % považuji za dobré. 

Dlouhodobá investiční teze je stále neporušena 

Výhled na Intel se však v podstatně nezměnil. Pozitivně hodnotím strategii Intel IDM 2.0 díky které se výroba opět pořádně rozjede (což bude podporovat konkurenceschopnější produkty). Stále považuji akcie INTC za podhodnocené pro dlouhodobé držení, ale uznávám, že několik příštích čtvrtletí bude pro firmu velmi bouřlivých.

https://youtu.be/yTp5kQEi8y0

Zároveň stále věřím, že Intel má nákladové výhody realizované při návrhu a výrobě svých špičkových mikroprocesorů a nehmotných aktiv souvisejících s jeho licencí na architekturu instrukční sady x86 a odbornými znalostmi v oblasti návrhu čipů.

Pozadu za konkurencí  

Konkurent Intelu pro x86, AMD, a jeho slévárenský partner, Taiwan Semiconductor Manufacturing nebo jen TSMC, se spojili, aby překonali Intel v oblasti špičkových procesorů. Intel zase v posledních letech ztratil podíl na trhu, navýšil ceny a čelil prudkému poklesu hrubých marží a návratnosti investovaného kapitálu. Je tu však šance, že Intel dokáže zacelit mezeru s TSMC/AMD a generovat nadměrnou návratnost kapitálu v průběhu příští dekády. Je ale nutné říct, že výrobní méněcennost Intelu oproti TSMC/AMD vydrží další rok nebo dva a možná i déle.

Otázky do diskuze: 

  • Vlastníte nějakého výrobce/návrháře čipů? 
  • Zvládne Intel bezpečně realizovat svou strategii obratu? 
  • Jak dlouho bude přetrvávat dominance TSMC/AMD? 

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tak ako som tu už písal minule, čudoval som sa, že po takých výsledkoch a vyhliadkach padli akcie "len" o 9%. Treba vziať do úvahy fakty. A tie sú jednoznačné. Či už vezmeme do úvahy 5 alebo 10 ročné obdobie, intel bol jedna z najhorších investícii nielen vzhľadom k svojim konkurentom polovodičových spoločností, ale celkovo v technologickom odvetví. Technológiou sú pozadu a konkurencia im berie podiel na trhu. Ja si naopak nemyslím, že akcie sú lacné a ani na týchto úrovniach by som ich nekupoval.

okej, díky za názor. Sektor technologií je typický svými inovacemi, pokud někdo neinovuje, je prostě odepsaný. To přesně se stalo INTC, zaspal a teď to musí dohánět.

Problém je ten, že nie všetko sa dá dohnať. Niektoré vlaky už proste nechytíte. Teraz sa pozrite na ocenenie, PE pre najbližšie 2-3 roky je 15-17. Pre spoločnosť, ktorá nie je rastúca, naopak tržby klesajú. Prvý krát po desiatkach rokoch vykázali stratu! Znížili vyhliadky tržieb o 10 miliárd! Stále majú dosť peňazí, ale sú to veľké červené vlajky pre investorov. 6 miliárd ročne vyplácajú na dividendách a majú 35 miliárd dlh. 

Chcem len povedať, že si nemyslím, že akcie Intelu sú lacné ako tu niektorí píšu a na základe ďalších negatívnych informácií (zníženie dividend atď.) môžu ísť ceny akcií ešte nižšie. Myslím, že reakcia trhu (-9%) po výsledkoch a vyhliadkach pre rok 2022 bol pre nich milosrdný, lebo si nemyslia, že to môže byť až také zlé. Ale po výsledkoch AMD si nemyslím, že to s nimi vyzerá dobre.

Už jsem se tu tím myslím zabýval, ale Intel určitě dead není. Zaváhal, zaspal a trochu teď vrávorá. Ale rozhodně si nemyslím, že by se řítil do propasti. Možná je až neuvěřitelné, jak hrozně mu ty špatný zprávy a sentiment podrazily nohy a snížily cenu. Čímž rozhodně nijak nenaznačuju, že bych si teď myslel, že je docela levnej :D

levnej je, o tom žádná :d

$INTC+1.5% asi mrtvý není, ale aktuálně jsou v odvětví mnohem zajímavější a myslím si, že i lepší volby

třeba $TSM-0.3%? 🤔

klidně 😀

Spíš $AMD+0.9% a $NVDA+0.5% , ale připlatíš si...

jasně, to je pravda. Pro $INTC+1.5% zas hraje nízká valuace

Nevím jestli je Intel mrtvá společnost, ale četl jsem o možné spolupráci a výstavbě továrny v Itálii, což by mohlo společnosti pomoct. Nicméně mám v tomto sektoru jiné favority, takže jsem se k Intelu nikdy pořádně nedostal.

Tím favoritem je $AMD+0.9% nebo někdo jiný? Výstavba nové továrny INTC v Italii se pravděpodobně uskuteční. Je to součást plánu společnosti, který zahrnuje vysoké investice do výrobních a výzkumných zařízení v USA a Evropě, které se mají v příštích letech uskutečnit :))

$TSM-0.3% a to i přes napjatou situaci, která se teď odehrává😬

Mám jak $INTC+1.5% tak $AMD+0.9%, $TSM-0.3% nedržím, je tam moc velké riziko napadení Čínou (jen otázka času)

$TSM-0.3% je na zvážení rizika, někdo to není ochotný podstoupit, což je ale naprosto v pořádku

nebýt toho super čínskýho souseda, tak neřeším a kupuju hned 😀

$INTC+1.5% je tedka fakt levnej, ale ty poslední výsledky mě celkem vyděsily

to více lidí. Ale jak říkám, investiční teze by stále neměla být porušena :)

Nejspíš si raději počkám na nějaké náznaky zlepšení :dd