S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Tipy na zajímavé zemědělské a vodohospodářské tituly

Ač si myslím, že mám celkem rozumně diverzifikované portfolio, tak jsem se v poslední době začal poohlížet po nějaké více konzervativní investici. Docela se mi líbí obecně obchodování s půdou a případně vodou. Zemědělská půda je známým Buffettovým pickem. Voda je nejčastěji spojována s Michaelem Burrym, ačkoli tyto investice jsou soukromé, nikoli veřejné. Jenomže jsem trošku narazil. Není úplně jednoduché najít nějakou zázračnou podceněnou společnost v tomhle sektoru. Nějaké zajímavé jsem ale přeci jen našel.

Půda a voda jsou super, ale ví to všichni a najít něco přehlíženého je trochu problém

Zběžně jsem prošel některé velké vodárenské společnosti, jako je $AWK+1.7%, a některé další společnosti spojené s vodou, které budou v příštím desetiletí těžit z potřebných investic do vodohospodářské infrastruktury, ale je to jen přehlídka vysokých P/E a nic z toho nevyčnívá. Samozřejmě vycházím z toho, že voda bude bude v budoucnu opravdu problém. 

U vody jsem tedy (nejspíš svojí neschopností, nebudu to svádět na něco jiného :D) trošku pohořel.

Ještě mimochodem... co se týče Burryho mi přišlo extrémně zajímavé jeho vyjádření ohledně toho, že dospěl k závěru, že byste měli investovat do společností, které vyrábějí výrobky náročné na vodu v místech, kde je jí dostatek, a pak tyto výrobky vyvážet do míst, kde je jí málo.

Prý nemohl najít výnosnější způsob, jak oklikou využít rozdíl v hodnotě vody mezi místem, kde je jí dostatek, a místem, kde je jí velmi málo. Přesun skutečné vody je prostě příliš drahý.

Totéž platí pro většinu zemědělských akcií, které jsem zkoumal. Samozřejmě se dají najít zajímavé konkrétní společnosti se zemědělstvím spojené, jako třeba $DE+0.9%, radši bych ale možná něco širšího. Zemědělské REITy většinou taky nijak výrazně nevybočují z řady. Něco málo jsem ale přeci jen našel. 

Půda

Tady je možností víc. Klasicky třeba $LAND+0.3% , ten se ale zaměřuje spíš třeba na "luxusnější" plodiny, jako jsou olivy. Na běžné plodiny je spíš lepší společnost Farmland Partners $FPI+1.6% - ta se zdá být jediným veřejně obchodovaným REITem, který alokuje velkou část svého kapitálu do zemědělské půdy pro základní plodiny, jako je kukuřice, pšenice atd.

Co se týče FPI... V roce 2021 dostali nového finančního ředitele, který si vede skvěle. Nedávno oznámili, že obnovili smlouvu s asi 1/3 svých nájemců s 15% nárůstem ceny a další 2/3 přijdou v příštích několika letech.  Také nyní dělají dlouhodobé pronájmy pro solární a větrné elektrárny, což je nic nestojí a poskytují dlouhodobé velmi bezpečné pronájmy (40 let). Mají zde větší potenciál a budou i nadále získávat další hodnotu s minimálními náklady. To mi přijde jako extrémně dobrý a chytrý tah.

Jsou zajímaví, z řady asi trochu vybočují. Ocenění ale už musím nechat na vás.

Zajímavou variantou jsou třeba taky brazilské společnosti jako $AGRO3.SA+3.2% U brazilských společností ale buďte opatrní, všechny jsou levné z nějakého důvodu. Je tam obrovské politické riziko, nicméně ocenění by mohlo stát za to.

https://www.youtube.com/watch?v=GDhX2a81Des

Nepřímou investicí do půdy a zemědělství jsou třeba taky výrobci hnojiv. Že taky žádného neznáte? 😂

Velká část světové výroby hnojiv byla v důsledku energetické krize zastavena nebo přerušena. Většina světové zemědělské půdy je špatné až okrajové kvality a vyžaduje obrovské množství hnojení. Například Brazílie má obrovské množství země s nekvalitní půdou a musí dovážet obrovské množství hnojiv, aby vůbec něco vypěstovala. Poptávka po hnojivech z míst, jako jsou USA, kde se stále vyrábějí, bude velmi silná. Konkrétně třeba taková $IPI+1.3% , která těží potaš (takže uhličitan draselný), což je klíčová součást hnojiv.

Tady se to tváří hodně levně

Investujete nějakým způsobem do půdy nebo vody? Konkrétní společnosti, REITy, ETF? Nebo máte zainvestováno třeba v nějakém článku zemědělského řetězce?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mám nejakú alokaciu v izraelskej firme výrobcu hnojív $ICL-0.4%. Sám používám ich hnojivá na trávnik. Sú cca tretí na svete v ťažbe brominu a takisto patria k špičke v ťažbe ulicitanu draselneho. Majú patentovanú formu hnojiv s postupným uvolňováním do pôdy. Zaoberajú sa aj tzv energy storages. Momentálne čakám na mierny pokles a dokupujem.

Díky za tip!

Investování do něčeho, co používáte a čemu rozumíte je základ 👍

Tyhle sektory jsou možná i dost opomíjené, každý řeší tamhle Teslu, Apple, Google apod. a přehlíží tady takové zajímavé společnosti. $DE+0.9% se mi mimochodem líbí 😁

Ty hnojiva vypadají dost zajímavě. Neřešilo se nedávno, že nějaká ta hlavní surovina na světě dochází?

Tam byl tuším hlavně nějaký problém s přerušením řetězce. Ale ano, zásoby dusičnanů a uhličitanů taky nejsou bezedné. A bez nich se moderní zemědělství téměř neobejde

Nudný sektor, ve kterém se dá ale celkem solidně fungovat

No, do budoucna by to úplně nuda být nemusela. Vody a půdy není nekonečno