S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Nio: 3 důvody, proč z něj nikdy nebude druhá Tesla

Nio vs. Tesla, boj dvou EV titánů o enormní čínský trh, který v poslední době rozdělil investory na dva tábory. Zrovna jsem četl příspěvek od @stark o tom, proč je nejvyšší čas nakoupit akcie $NIO+3.5% dříve, než z firmy bude druhá Tesla $TSLA+12.1%. S touto radou bohužel nesouhlasím a tady jsou 3 důvody proč...

 

 

1. Nio se nedá srovnávat s Teslou před sedmi lety

Býci rádi argumentují tím, že koupit nyní Nio $NIO+3.5% akcie je jako investovat do Tesly $TSLA+12.1% v roce 2013. Možná si vzpomenete, že v té době Tesla prodávala pouze značný počet kusů jednoho modelu a mnoho investorů považovalo firmu za módní výstřelek.

 

Podobně je na tom i společnost Nio, která je stále v rané fázi vývoje a údajně má před sebou obrovský růst. Akcie společnosti Tesla $TSLA+12.1% od roku 2013 do dneška vzrostly 50krát. Je zřejmé, že pokud si akcie Nio povedou podobně, půjde o senzační investici. 

 

Nicméně další zkoumání ukazuje, že obě společnosti si nejsou až tak podobné. Za prvé, vezměme v úvahu velikost obou podniků. V roce 2013 dosáhla společnost Tesla $TSLA+12.1% tržeb ve výši 2 miliard dolarů. 

 

Pro srovnání, společnost Nio $NIO+3.5% přinesla zhruba za posledních 12 měsíců něco okolo 1,4 miliardy dolarů. To není špatné. Ale podívejte se na marže společnosti. Nio prodělala jen na výrobě svých vozů; její hrubá ztráta z výroby vozů, které prodala za poslední rok, činila 46 milionů dolarů. To je bez započtení mezd, režijních nákladů, marketingu a právních výdajů.

 

Tesla, přes veškerou kritiku, které se jí dostává, vždy dosahovala na svých vozech hrubého zisku. V roce 2013 přinesla Tesla z prodeje za 2 miliardy dolarů hrubý zisk téměř 500 milionů dolarů, což představuje úctyhodnou 20% marži. Elon Musk vždy věděl, že Tesla $TSLA+12.1% by měla prodávat své vozy za více peněz, než kolik stojí jejich výroba.

 

2. Nio není lídrem na trhu

Jednou z obrovských výhod společnosti Tesla $TSLA+12.1% v roce 2013 bylo, že byla na trhu s elektromobily první. Hlavní automobilky se ještě elektromobilům vážně nevěnovaly. 

 

Tesla tak mohla získat spoustu pozornosti a bezplatného marketingu. Nio takovou výhodu mít nebude, protože Čína již má zavedený trh s elektromobily. Ostatně podívejte se na nedávné statistiky. 

 

Společností s největším podílem na čínském trhu s elektromobily není nikdo jiný než samotná Tesla $TSLA+12.1%. V první polovině roku 2020 měla Tesla v Číně více než 20% podíl na trhu a za poslední rok tam prodala 50 000 vozidel.

 

Jak je vidět, společnost Nio $NIO+3.5% nemá v Číně výhodu prvního hráče na trhu. A nedostatek hotovosti na začátku letošního roku značně omezil její schopnost rozvíjet své aktivity a udržovat marketingové činnosti. 

 

Navíc, i kdyby se společnost Nio později stala nejvýznamnějším výrobcem elektromobilů v Číně, bude čelit brutální konkurenci jako například $BYDDY. Za současného stavu prodává Tesla, současný lídr v tomto odvětví, méně než jeden ze čtyř elektromobilů zakoupených v Číně. To ukazuje, kolik značek elektromobilů si v zemi již konkuruje.

 

3. Akcionáři společnosti Nio čelí dalšímu riziku v oblasti správy a řízení společnosti

Neobvyklý způsob rozhodování společnosti Tesla je dobře známý. Medvědi rádi negativně hodnotí společnost kvůli jejím neortodoxním rozhodnutím a Muskovým občasným bizarním tweetům. 

 

Nicméně i když Tesla v některých ohledech posouvá hranice, americké regulační orgány ji budou nutit dodržovat americká pravidla. Komise pro cenné papíry (SEC) zasáhla a zavedla určitá omezení Muskových sociálních médií, například po jeho zavádějících tweetech o chystaném odkupu společnosti za 420 dolarů na akcii v roce 2018.

 

Riziko v oblasti správy a řízení však stoupá na zcela novou úroveň při jednání s čínskými společnostmi. Čína dlouhodobě zakazuje zahraničním investorům přímý nákup akcií mnoha svých firem.

 

V důsledku toho musí investoři nakupovat akcie holdingových společností kótovaných v jurisdikcích třetích stran, jako jsou Kajmanské ostrovy. Tyto holdingové společnosti tvrdí, že mají podíly v podkladových aktivech společností.  

 

To je teoreticky skvělé, ale často není jasné, zda tato struktura obstojí u soudu v případě podvodu nebo jiného negativního vývoje. Jak jsme viděli v případě společnosti Luckin Coffee $LKNCY na začátku tohoto roku, američtí investoři se nemohou příliš odvolat, pokud se něco pokazí.

 

Obecněji řečeno, Čína odmítá povolit mezinárodně uznávaným auditorům, aby přezkoumávali dokumenty místních společností. To způsobuje, že musíme pečlivěji zkoumat čísla čínských firem.

 

Tento problém se stává velmi důležitým v některých obdobích, jako například na začátku letošního roku, kdy nebylo jasné, zda bude společnost Nio schopna splácet úroky ze svých dluhopisů, či nikoli. 

 

Na obchodování s čínskými akciemi není nic špatného. Dávejte si však pozor na to, že držení čínských akcií jako dlouhodobé investice představuje větší riziko než vlastnictví akcií v USA nebo na jiných trzích s vyššími regulačními standardy.

 

*btw tohle není investiční doporučení, takže si prosím udělejte před nákupem vlastní analýzu

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Koukám, že NIO začíná být podobně rozporuplná akcie jako Tesla. Osobně si myslím, že NIO má potenciál vyrůst, ale (podobně jako Tesla) to nebude mít jednoduché a její růst tudíž nebude konstantní a lineární. Bude muset překonat řadu všech možných překážek, navíc na rozdíl od Tesly už není první EV maker, čímž přichází o určitý punc novátorství a jedinečnosti.

Velmi se mi "třese ruka" nutkáním koupit pár akcií na současné ceně, koupit si "lístek do tomboly". Současná oscilace kolem kulaté ceny 30,-USD může (ale nemusí!) působit jako přirozená bariéra s možností obratu trendu, který je mimochodem několik týdnů klesající. Znáte někdo přesné příčiny tohoto stavu?

Fúha, nechcem aby to zase vyzeralo zle, ale toto nie je prvý ani posledný článok čo tu čítam s kopou nepresností a nepravdivých informácií. Vyzerá to byť slušný portál, ale takto pôjdu ich články a relevantnosť na nízku úroveň a dôveryhodnosti. Prosím prispievateľov aby sa snažili o väčšiu kontrolu, korektnosť a presnosť. 

K bodu 1: 

- $NIO+3.5%  dosiahol tržby za posledných 12 mesiacov 5,1 miliardy, čo je 2,5 krát viac ako Tesla pred siedmimi rokmi, keď ich chce už autor článku porovnávať. Neviem kde zobral sumu 1,4 miliardy.

- všetko by som dokázal u $NIO+3.5% kritizovať, ale ich hrubé marže, ktoré majú najlepšie spomedzi všetkých ostatných EV hráčov mi príde tiež dosť mimo. 

Bod 2:

- nejdem hodnotiť $TSLA+12.1% a ich čísla (aj keď si myslím, že aj tie sú nesprávne), iba vyvraciam nezmysli o $NIO+3.5% . $NIO+3.5% má momentálne okolo 7 miliárd v hotovosti, neviem či to je málo ako tvrdí autor. O tom, že to obmedzilo ich rozvoj a rast, to sa mi asi sníva. $NIO+3.5% v tomto roku zdvojnásobil výrobnú kapacitu na 240 000, expandoval do Európy (Nórsko), chystá sa to ďalších krajín, do konca roka 2022 chcú výrobnú kapacitu zdvihnúť na 300 000 ks za rok. Do roku 2025 by mal byť postavený NEO Park s výrobnou kapacitou 1 milión!

Bod 3:

- Ak by som sa mal rozhodovať, ktorú spoločnosť kúpim na základe aký majú manažment, tak určite $NIO+3.5% , nikdy nerobili to čo Musk, toľko klamstiev a tvítov čo on už narozprával od autonómnych vozidiel ktoré mali už byť v roku 2020 na cestách. 

 

Aby som to zhrnul, tento článok vyzerá ako veľmi nevydarený short attack, alebo autor chcel len očierniť spoločnosť $NIO+3.5% . Áno je to čínska spoločnosť, kto ju nechce kupovať nemusí, alebo si akcie kúpi na nemeckej/anglickej burze. Môj pohľad je, že $NIO+3.5% , ktorý je tu od roku 2014 urobil taký progres o ktorom sa môže $TSLA+12.1% len snívať. Teraz si predstavte, že by tu bol $NIO+3.5% od roku 2003 ako $TSLA+12.1% . A to v roku 2022 chce $NIO+3.5% uviesť na trh ďalšie 3 modely. Ako prvý bude hneď začiatkom roka model ET7, ktorý bude podľa mňa veľký katalyzátor, pôjde o prvý model sedanu so športovým dizajnom, vyzerá naozaj super :)

 

Ak už chcel autor kritizovať $NIO+3.5%, mohol skritizovať produkciu v 10 mesiaci, ktorý bol veľmi slabý, aj keď môj argument by bol, že $NIO+3.5% mal pol mesiace odstavenú produkciu z dôvodu modernizácie výrobných liniek.  

Ešte poprosím autora aby to nebral osobne, ale takéto nepravdivé články ma vedia postaviť zo stoličky :)

Skvělé čtení!

Díky 🙏

Problém vidím v tom, že je $NIO+3.5% už ted nadhodnocené, podobně jako $TSLA+12.1%...jen ne tolik

druhá Tesla z něj sice nebude, to souhlasím, ale i tak je to skvělá investice 😄