S&P 500 ^GSPC 5,027.84 -0.86%
Meta META $437.72 -11.30%
Microsoft MSFT $394.11 -3.65%
Nvidia NVDA $820.38 +2.96%
Amazon AMZN $172.52 -2.30%
Alphabet GOOG $157.59 -2.18%
Tesla TSLA $163.63 +0.93%
Apple AAPL $169.00 -0.01%

Novavax: Že by ideální způsob jak zahrát Omicron variantu?

Poptávka po vakcínách proti koronaviru je v rozvojovém světě stále silná, ale společnost Novavax $NVAX-4.8% je jednou z těch zajímavějších firem, které by z toho mohly profitovat. Navíc tu nově máme Omicron, tak mě napadlo se podívat, jak dobrou investicí by Novavax akcie dnes reálně byly...

 

Vakcínu této společnosti totiž nedávno schválilo hned několik zemí. Navíc se podařilo zmírnit jeden z největších problémů společnosti a celkově se tak zdá, že vyhlídky akcií $NVAX-4.8% do budoucna se rozhodně zlepšují.

Přesto nemusí být akcie $NVAX-4.8% nutně vhodné pro konzervativní nebo dlouhodobé investory. Je to proto, že zůstávají rizikové v obecnějším slova smyslu. Navíc výhled přesahující krátkodobý horizont je podle mě také stále velmi nejistý 😅.

Pokud jde o společnost Novavax a další výrobce vakcín působící ve vyspělých zemích, jsem přesvědčen, že jejich vyhlídky jsou do budoucna rozhodně nejisté. Například ve Spojených státech se hospitalizace kvůli koronaviru rapidně zmírnily.

Dokonce i v celé Evropě, přestože počet případů stoupá na rekordní hodnoty, je počet hospitalizací relativně nízký. Není jasné, jak dlouho bude pandemie ve všech vyspělých zemích trvat. 

Stejně nejisté pro vyspělé země je, v jakém rozsahu budou děti očkovány a kolik dospělých bude usilovat o posilovací očkování. Ve velkém počtu rozvojových zemí je však situace zcela odlišná. 

Mnoho dospělých v těchto oblastech si vakcínu stále přeje, ale zatím nedostali příležitost ji dostat. V tomto směru přichází na scénu právě $NVAX-4.8%. Konkrétně v polovině listopadu vydaly Filipíny povolení k mimořádnému použití (EUA) pro vakcínu proti koronaviru Novavaxu, čímž následovaly Indonésii. 

Indonésie byla na začátku listopadu první zemí, která léku EUA udělila povolení. Obě tyto země jsou navíc opravdu velké: Filipíny mají více než 110 milionů obyvatel a Indonésie má více než 275 milionů obyvatel. 

Kromě toho generální ředitel indického sérového institutu (SII - Serum Institute of India) Adar Poonawalla nedávno uvedl, že by tento přípravek měl být brzy schválen regulačními orgány i v Indii. Serum Institute of India spolupracuje se společností a vyrábí další verzi vakcíny nazvanou Covovax. Myslím, že není ani potřeba vysvětlovat, jak obrovský indický trh pro Novavax potenciálně je 😄.

$NVAX-4.8% 

V krátkodobém a středním horizontu by s přibývajícími schváleními vakcíny společnosti měly akcie $NVAX-4.8% nadále stoupat. Stále však existuje určité riziko, že by pandemie mohla i přes nově objevený Omicron polevit. To by mohlo způsobit naopak pokles akcií.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Co jsem někde četl, tak investoři se bojí právě mutace Omicron. A to z důvodu, že neví jak moc bude funkční na tuto mutaci, a jak dlouho potrvá vytvořit vakcínu ze stávající právě na omicron (kdo ví zda je testovaná na deltu nebo stále na alfu), protože právě u mRNA vakcín je schopnost adaptovat se na nové mutace snazší. 

Ano trochu mě prekvapil ten pokles, ale stále jim věřím, jen EMA asi bude schvalování prodlužovat právě, aby ji podrobila i testu na omicron. Toť má úvaha

Sdílím!