S&P 500 ^GSPC 5,011.11 -1.19%
Meta META $439.54 -10.93%
Microsoft MSFT $394.07 -3.66%
Alphabet GOOG $156.34 -2.95%
Amazon AMZN $171.58 -2.84%
Nvidia NVDA $818.56 +2.74%
Tesla TSLA $165.74 +2.23%
Apple AAPL $168.88 -0.08%

Pohľad na banku JP Morgan po zverejnení kvartálnych výsledkov a predikcia vývoja ceny

Kristian Šooš
22. 8. 2022
6 min read

Banku JP Morgan $JPM-0.3% nemusím našej komunite asi nejak špeciálne predstavovať. Nedávno došlo k zverejneniu kvartálnych výsledkov, ktoré nesplnili očakávania analytikov. Akcie banky sa prepadli od začiatku roka o približne 20%, čo je ešte viac ako prepad indexu S&P 500.

Aktuálny pohľad na JP Morgan po zverejnení kvartálnych výsledkov a predikcia ceny.

Krátka definícia spoločnosti $JPM-0.3%

JPMorgan Chase & Co. pôsobí ako spoločnosť poskytujúca finančné služby na celom svete. Pôsobí prostredníctvom štyroch segmentov: Consumer & Community Banking, Corporate & Investment Bank, Commercial Banking a Asset & Wealth Management. Segment CCB ponúka spotrebiteľom depozitné, investičné a úverové produkty, platby a služby, taktiež pôžičky, vkladanie a riadenie hotovosti a platobné riešenia pre malé podniky, poskytovanie a servis hypoték. Segment CIB poskytuje produkty a služby investičného bankovníctva vrátane poradenstva o podnikovej stratégii a štruktúre, ako aj služby zvyšovania kapitálu na akciových a dlhových trhoch. Tento segment ponúka aj služby v oblasti cenných papierov vrátane úschovy, účtovníctva a správy fondov a produkty požičiavania cenných papierov pre správcov aktív, poisťovne a verejné a súkromné ​​investičné fondy. Segment CB poskytuje finančné riešenia vrátane pôžičiek, platieb, investičného bankovníctva a správy aktív malým podnikom, veľkým a stredným spoločnostiam, samosprávam a neziskovým klientom. Taktiež bankové služby v oblasti komerčných nehnuteľností pre investorov, developerov a vlastníkov rodinných, kancelárskych, maloobchodných, priemyselných a cenovo dostupných nehnuteľností na bývanie. Segment AWM ponúka inštitucionálnym klientom a retailovým investorom riešenia správy investícií s viacerými aktívami v oblasti akcií, fixných výnosov, alternatív a fondov peňažného trhu a dôchodkové produkty a služby, maklérstvo, úschova, trusty a nehnuteľnosti, pôžičky, hypotéky, vklady a produkty správy investícií.

Finančné výsledky

  • Vykázala čisté výnosy vo výške 30,7 miliardy USD – o niečo viac ako v období pred rokom.
  • Jednotka komerčného bankovníctva vzrástla v druhom štvrťroku o 8 %, po čom nasledoval 5 % nárast v divíziách správy aktív a majetku. Oba segmenty ťažili najmä z nárastu čistého úrokového výnosu, ktorý bol spôsobený vyššími maržami z vkladov a rastom úverov.
  • Na druhej strane korporátna a investičná banka zaznamenala medziročný pokles výnosov o 10 % spôsobený nižšími poplatkami investičného bankovníctva
  • Celkovo sa upravený čistý zisk medziročne znížil o 29 % na 8,2 miliardy USD.
  • Výnosy banky mierne vzrástli na 121,7 miliardy USD v roku 2021.
  • Segmenty firemného a investičného bankovníctva, komerčného bankovníctva a správy aktív vykázali v roku rast, zisky boli do značnej miery kompenzované nižšími výnosmi v spotrebiteľskom a komunitnom bankovníctve a podnikových divíziách.
  • Segment spotrebiteľského a komunitného bankovníctva utrpel najmä v dôsledku nižšieho čistého úrokového výnosu v roku 2021. 
  • Avšak so zvýšením úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom v roku 2022 sa úrokové výnosy počas prvých dvoch štvrťrokov zvýšili.
  • Na druhej strane výnosy investičného bankovníctva za prvý polrok 2022 medziročne klesli o 44 % v dôsledku nižšieho objemu obchodov. 
  • Okrem toho spotrebiteľské a komunitné bankovníctvo tiež zaznamenalo negatívny rast v dôsledku 16% poklesu neúrokových výnosov.
  • Pre rok 2022 sa odhaduje mierny nárast tržieb na 127,5 miliardy USD.
  • Okrem toho upravená marža čistého príjmu JPM pravdepodobne klesne na približne 27 %, čo povedie k upravenému čistému príjmu vo výške 34,4 miliardy USD a ročnému zisku na akciu vo výške 11,45 USD.

Zdroj: Tipranks

Predikcia ceny podľa portálu Tipranks, ktorá je založená na predikciách 18 analytikov z Wall Street hovorí, že aktuálna cena 117 USD je podľa tejto predikcie na úplnom LOW a podľa konsenzu ich predpovedí by mala byť priemerná cena na hodnote 138 USD. 10 z nich dalo tejto spoločnosti status BUY, 7 HOLD a 1 SELL.

Zdroj: Money.CNN

Dosť podobná je aj predikcia ceny z portálu Money.CNN, kde taktiež uviedli ako medián ceny niekde okolo hodnoty 135 USD, čo je oproti aktuálnej cene možný nárast o 14%. Táto predikcia vychádza z predpovedí 23 analytikov.

Zdroj: Yahoo.Finance

Rating JPM je niekde medzi BUY and Hold, čo v podstate potvrdzuje aj vyššie uvedené statusy analytikov. Preto by som asi aj dal na tieto odporučania, že ak ste vlastníkom akcii nepredávať ale ak zvažujete nákup tak by som ešte asi čakal, nakoľko máme stále neistú situáciu a čakanie sa môže vyplatiť, avšak pokiaľ máte vážny záujem o túto spoločnosť, tak si môžete priemerovať pozíciu.

Zdroj: Money.CNN

Čo sa týka najväčších držiteľov akcii sa najviac sústredím na zmeny v portfóliach. 6 z TOP 10 vlastníkov znižovalo pozíciu, čo nie je najlepšia situácia, pretože tieto fondy disponujú veľkým množstvom kvalitných informácii. A pre mňa osobne sú toto dosť dôležité informácie a dávam tomu váhu.

Bankový sektor je určite jeden z najsilnejších a banky majú svoju pozíciu, ktorá sa nedá len tak "naštrbiť" a preto si myslím, že ak držíte túto spoločnosť tak by som sa držal tým statusom HOLD. Avšak mne ten bankový sektor až tak nevonia a preto zatiaľ od neho dávam ruky preč. Nevravím, že sa to v budúcnosti nemôže zmeniť ale zatiaľ to mám takto ale mnou sa určite neriaďte toto nie je investičná rada, len pohľad na banku JP Morgan po zverejnení kvartálnych výsledkov a zhrnutie predikcií analytikov z Wall Street.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.