S&P 500 ^GSPC
4,994.18
-0.34%
Nvidia NVDA
$821.60
-2.97%
Meta META
$487.92
-2.77%
Amazon AMZN
$176.13
-1.72%
Apple AAPL
$164.99
-1.23%
Alphabet GOOG
$156.24
-0.77%
Microsoft MSFT
$401.43
-0.70%
Tesla TSLA
$149.39
-0.36%

Jedna firma rozhoduje o technologické budoucnosti lidstva a vy ji pravděpodobně ani neznáte

Člověk by někdy nevěřil, jak moc jsou na následující firmě některé společnosti závislé. Moorův zákon říká, že množství tranzistorů na čipu se každé dva roky zdvojnásobí, ale výrobní náklady klesnou na polovinu. Tento koncept vytvořil Gordon Moore, spoluzakladatel společnosti Intel, a skutečně se udržel po celá desetiletí. Co když o jeho fungování ale rozhoduje prakticky jen jedna firma na světě?  

 

 

Společnost $ASML-1.6% navrhuje a vyrábí EUV litografické stroje, což jsou extrémně přesné stroje, které umisťují složité návrhy na neuvěřitelně malé čipy. $ASML-1.6% je jediným výrobcem a konstruktérem EUV (Extreme ultraviolet lithography) litografie na světě. 

 

TWINSCAN od $ASML-1.6% 

 

Pokud o těchto tvrzeních pochybujete, podívejte se na výsledky jejich akcií a finanční výsledky. Například Intel $INTC-1.3% býval prvotřídním výrobcem čipů, ale se 7nm čipy měl problémy a jeho akcie byly v reakci na to značně potrestány. 

 

Jednoduchým důvodem nedostatků společnosti Intel je to, že nepoužívala EUV litografické stroje od společnosti $ASML-1.6%. Prostě a jednoduše, bez EUV litografie se Intel již několik let handicapuje a je to velký důvod, proč zaostává. 

 

Jejich 7nm čipy nyní využívají EUV litografii ve 2 nových továrnách, které staví za 20 miliard dolarů v Arizoně. Intel je začne dohánět. $ASML-1.6%  poskytuje technologii, která udržuje Moorův zákon při životě, a Intel $INTC-1.3% ji dosud nevyužíval. 

 

Jejich snížené ocenění akcií s nízkým P/E se začne korigovat s růstem výkonnosti, protože jejich technologie začne dohánět ztrátu po velkých chybách, které způsobilo nepoužívání EUV litografie.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Aktualne je na me ASML prilis drahe, ale pokud by se naskytla prilezitost ji koupit o cca 20-30% levneji tak bych asi nezavahal;)

také zrovna čekám na nějakou příznivější cenu 😄

🤔🤔