S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Jihokorejští fanoušci Tesly nakupují zběsile její akcie, dohromady už patří mezi největší akcionáře firmy

Milan Charvat
24. 8. 2022
4 min read

Americká automobilka Tesla a její šéf Elon Musk dnes mají miliony fanoušků po celém světě a není tak překvapivé, že spoustu těchto lidí rádo investuje do akcií firmy. Fanoušci z Jižní Koreji však posouvají tento fanatismus na novou úroveň.

Tesla je v Jižní Koreji kultem

Jihokorejští fanoušci Tesly se do výrobce elektromobilů pustili natolik, že drobní investoři v této zemi nyní drží přibližně 1,6 % akcií společnosti. Kolektivní podíl jihokorejských investorů $TSLA+1.8%  je tak významnější než podíl některých největších akcionářů společnosti, jako je například T. Rowe Price Group Inc. nebo miliardář a zakladatel firmy Oracle Larry Ellison.

Na pozadí rostoucího rozdílu v bohatství v Jižní Koreji si drobní investoři zvykli nakupovat akcie, které jsou vysoce rizikové a zároveň vysoce výnosné. Tesla, pravděpodobně jedna z nejvolatilnějších akcií na trhu, se stala extrémně oblíbenou. V průběhu pandemie jihokorejští investoři do $TSLA+1.8%  zvýšili svůj celkový podíl více než stonásobně, na více než 15 miliard dolarů.

Jak uvádí zpráva agentury Bloomberg News, někteří jihokorejští drobní akcionáři se rozhodli vsadit na Teslu v podstatě celý svůj život. Patří mezi ně i Park Sunghyun a její manžel, kteří prodali svůj dům v Soulu a přestěhovali se do nájemního bytu se svým sedmiletým dítětem. Rodina vložila své úspory ve výši 230 000 dolarů do akcií $TSLA+1.8%. Je to riskantní sázka, ale byla to jedna z jejich nejlepších možností.

Ve svém prohlášení totiž Park Sunghyun uvedla, že si s manželem po prodeji domu na konci roku 2019 skutečně chtěli pořídit větší dům, ale zůstali na holičkách, protože ceny nemovitostí v Soulu zaznamenaly masivní nárůst. Vzhledem k tomu, že se cena bytů v širší metropolitní oblasti Soulu za posledních pět let zdvojnásobila, ocitli se v úzkých.

"Myslela jsem si, že si budu dobře žít, když budu po vysoké škole pracovat v dobré firmě, ale skutečnost je taková, že jsme nejchudší v naší čtvrti. Život námezdního pracovníka přináší tolik omezení," říká Park.

Navzdory volatilitě i skutečnosti, že akcie Tesly od svého maxima v roce 2021 klesly o více než 25 %, žena spokojeně poznamenala, že za poslední tři roky stále vzrostly o 1 900 % a jsou tak mnohem výhodnější investicí, než koupě velkého domu.

Tesla se stala velmi populární i mezi mladšími Korejci. Son Gilhun, 27letý řidič vysokozdvižného vozíku, poznamenal, že nakonec také propadl panice, protože si uvědomil, že si možná nikdy nebude moci dovolit bydlení. Díky tvrdé práci a disciplíně se řidič vysokozdvižného vozíku rozhodl následovat příkladu svých starších kolegů a nakoupil akcie americké automobilky.

Son vložil polovinu své měsíční výplaty ve výši 2 000 dolarů do akcií a žil skromně. Hodně sázel právě na Teslu, což mu nakonec pomohlo nashromáždit během pandemie akciové portfolio v hodnotě asi 100 000 dolarů. V červnu, když akcie $TSLA+1.8%  klesly pod 700 dolarů, zvýšil svůj podíl ve výrobci elektromobilů a snížil své podíly v korejských společnostech. Dnes Son doufá, že si Teslu koupí pro sebe a později si pořídí dům.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.