S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

NVIDIA: výsledky za 2Q a slabý výhled analytiky nepotěšil, dlouhodobý vývoj však zůstává optimistický

Michal Šnobl
26. 8. 2022
5 min read

Nvidia Corp. ve středu po uzavření trhu poskytla výhled na třetí čtvrtletí, který byl mnohem nižší, než očekávali analytici. Společnost se vyrábějící čipy se potýká s celou řadou výzev, včetně klesající poptávky po jejích herních a profesionálních vizualizačních produktech, makroekonomických tlaků a přerušení dodavatelských řetězců.

NVIDIA Corporation

Akcie Nvidia $NVDA+0.8% na začátku čtvrtečního obchodování klesly až o 2%, poté se ale otočily výše a přidaly 4%.

NVIDA společně s výsledky za 2Q oznámila i slabý výhled 

Nvidia po středečním uzavření trhu oznámila své výsledky za 2. čtvrtletí. Společnost netrefila zisk na akcii a nedosáhla prognózy na 3. čtvrtletí a to kvůli zpomalení prodeje počítačů a her po prudkém růstu, který sektory zaznamenaly v letech 2020 a 2021. Zde jsou ta nejdůležitější čísla ze zprávy ve srovnání s tím, co analytici očekávali.

  • Tržby: 6,7 miliardy USD oproti očekávaným 6,7 miliardám USD
  • Adj. EPS: 0,51 USD oproti očekávaným 0,53 USD
  • Datová centra: 3,8 miliardy USD oproti očekávaným 3,8 miliardám USD
  • Hraní her: 2,0 miliardy dolarů oproti očekávaným 2,0 miliardám dolarů

Nvidia také oznámila projekce tržeb za třetí čtvrtletí, které zaostaly za očekáváním, a uvedla, že ve čtvrtletí přinese 5,9 miliardy dolarů. Wall Street očekávala 6,9 miliardy dolarů.

„Procházíme tranzicí našeho dodavatelského řetězce během náročného makroekonomického prostředí, ale zvládneme to,“ uvedl zakladatel a generální ředitel Nvidie Jensen Huang v prohlášení.

https://youtu.be/Jt5oQcQfySY

Nvidia zveřejnila své předběžné výsledky už 8. srpna, kdy varovala investory, že pro toto čtvrtletí nesplní svá vlastní očekávání, protože prodeje her stále klesají.

Podle údajů společnosti tržby segmentu her klesly meziročně o 33 % a mezičtvrtletně o 44 %. Ostatní herní společnosti včetně Microsoftu, Sony, Nintendo a dalších také oznámily pokles výdajů na herní hardware.

Zatímco se analytici snažili získat představu o tom, jaké bude tempo růstu her, Kress, finanční ředitelka Nvidie zůstala optimistická. „Zatímco hraní čelí významným krátkodobým makroekonomickým výzvám, věříme, že dlouhodobé základy hraní zůstávají silné,“ řekla.

čtvrtletní příjmy z her

Naposledy, když Nvidia utrpěla a na skladech se jí nahromadily zásoby herních produktů, během „kryptozimy“ v roce 2019, tržby meziročně klesaly čtyři po sobě jdoucí čtvrtletí. Pokud se chce Nvidia z tohoto poklesu dostat rychleji a vyhnout se dlouhodobému poklesu, manažeři budou potřebovat více než rychlý přesun zásob – udržení 60% růstu segmentu datových center, jak bylo oznámeno ve středu, by byl dobrý začátek. Nicméně se alespoň zdá, že se manažeři ze své poslední cesty prodejním cyklem polovodičů poučili a tentokrát doufají v rychlejší obrat.

Nvidia na trh brzy uvede nové produkty 

Nvidia v březnu oznámila svou novou čipovou architekturu přezdívanou Hopper, ale produkty s těmito čipy se zatím masově nedostaly na trh. Na základě předchozích oznámení je pravděpodobné, že manažeři Nvidie uvedou podrobnosti o nových herních kartách využívajících čipy Hopper na podzimní akci GTC (globální konference AI pro vývojáře), která je naplánována na 19. až 22. září.

"Dostaneme se přes to během několika příštích měsíců a půjdeme do příštího roku s naší novou architekturou," řekl analytikům na konferenčním hovoru spoluzakladatel a generální ředitel Nvidie Jensen Huang. "Těším se, že vám o tom povím více na GTC příští měsíc."

Jaká je podle analytiků budoucnost Nvidie?  

Otázky se však nyní obracejí do budoucnosti. Klíčová debata na Wall Street se konkrétně týká toho, zda jsou budoucí očekávaní po výrazném usměrní managementem správně nastavena.

Prognóza akcií Nvidia a cenové cíle analytiků 

Sandler Piper má na akcie NVDA nadvážený rating a cílovou cenu akcií 235 USD.

"Máme pocit, že říjnové čtvrtletí by mělo znamenat pro Nvidii dno co se týká příjmů," napsal analytik Piper Sandler v poznámce pro klienty. „Skutečně věříme, že podnikání v oblasti datových center Nvidie by se mělo brzy normalizovat, zatímco růst her by měl začít příští rok. Tyto trendy spolu s AI nás udržují v optimismu ohledně budoucnosti," pokračoval Piper Sandler. 

Analytik společnosti Bernstein Stacy Rasgon, který má nákupní rating a cílovou cenu 210 USD, uvedl, že investoři očekávali, že prognóza pro třetí čtvrtletí bude po varování ze začátku srpna ošklivá.

"Ačkoli výsledky byly trochu dechberoucí (a ne v dobrém slova smyslu), nejsem z vývojem vyloženě nespojení" řekl Rasgon. „Je jasné, že společnost výrazně snižuje dodávky her. Datacenter se drží dobře stejně tak jako Automobilový průmysl. 

Ze 32 analytiků, kteří pokrývají Nvidii, má 25 hodnocení nákupního stupně, 7 má hodnocení držení a nikdo nemá hodnocení prodeje, s průměrnou cílovou cenou 220 USD.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.