S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

GoPro: Skvělý produkt, otřesná společnost? Tato věc by jí ale mohla enormně pomoct!

Dominik Petrnoušek
26. 8. 2022
5 min read

Když se podíváme na fundamenty, je GoPro v současné podobě hodnotovou investicí? Hotovost je 2x vyšší než dlouhodobý dluh. Ano, růst zisků se zpomalil, ale mají subscription model s 2 miliony členů, což tvoří silnou základnu příjmů. P/E je cca 2,9. Akcie taky zažily solidní výplach, téměř 50% pokles od ledna působí v tuto chvíli přeprodaně a podhodnoceně. Dřív byla považována spíše za růstový titul. Téhle škatulce je ale už asi konec. Napadá mě ale jedna možnost, která by mohla GoPru hodně pomoct.

Kamery od GoPra jsou naprostým etalonem v tomto segmentu

Myslím si totiž, že jedna z mála věcí, která by mohla z dlouhodobého hlediska (a tím pádem udělat z GoPra $GPRO  opravdovou hodnotovou akcii) pomoct, je akvizice jinou společností. Z fleku mě napadá klasicky třeba $AMZN+0.3% .

Společnost GoPro, Inc. vyvíjí a prodává kamery, připevnitelné a nositelné příslušenství a předplacené služby a software po celém světě.

Jak je na tom aktuálně?

Abych pravdu řekl, společnost se mi aktuálně nelíbí vlastně skoro vůbec. Ale záměrně píšu společnost. Jejich produkt je za mě naprosto skvělý. Může mě každý přesvědčovat o kvalitě levnějších kopií z Číny a podobně, ale nevzdám se názoru, že pozici jedničky v tomto segmentu má GoPro naprosto zaslouženě. Pojďme ale už přímo na akcii.

Dva klíčové ukazatele proč se mi moc nelíbí -

Insideři prodávají jako o život. Za poslední rok nakoupil pouze jeden insider. Oproti tomu 5 prodalo.

Druhá... a výrazně horší věc - Jejich hotovost zřejmě pochází z emise nových akcií. Ještě horší je, že v minulosti vydávali nové akcie. Takto vypadal jejich stav v průběhu let. Zdroj

79 mil. v roce 2011

74 milionů v roce 2012

99 milionů v roce 2013

124 milionů v roce 2014

146 milionů v roce 2015

139 milionů v roce 2016

138 milionů v roce 2017

139 milionů v roce 2018

145 milionů v roce 2019

149 milionů v roce 2020

163 milionů v roce 2021

Počet akcií v oběhu. Zdroj

Nenašel jsem ve zprávách (ovšem jen hodně zběžným čtením), že by toto ředění vysvětlovali. Historie ředění a sentiment insiderů ale hovoří celkem jasně.

Další obavou je, že podle GAAP je 10 z 11 let ztrátová. Nyní jsou 1 rok ziskoví, ale není mi jasné, zda jde o náhodu nebo otáčející se trend na základě fundamentu.

Na druhou stranu -  GoPro má výrazně vysokou návratnost vlastního kapitálu. Za druhé, i ve srovnání s průměrem odvětví, který činí 22 %, je ROE společnosti poměrně působivé. Takže výrazný 76% růst čistého zisku, který společnost GoPro zaznamenala za posledních pět let, není příliš překvapivý.

Roční graf není úplně hezký pohled.

Co akvizice?

Mají skvělý produkt, který zná skoro každý. Bohužel okruh aktivních uživatelů není ve skutečnosti asi až tak velký a navíc se společnosti nedaří s financemi hospodařit až tak dobře. Ještě ke všemu hrají vlastně sami proti sobě - starší generace jejich kamer bývají tak dobré, že uživatel nemá potřebu několik let upgradovat. Tím pádem vlastně ukrajují už tak malý okruh uživatelů sami sobě. Konkurence v cenové hladině GoPra není až tak silná. Na druhou stranu v budget segmentu je ostatní značky drtí na plné čáře.

https://www.youtube.com/watch?v=0zZMJGklEvU

Co by jim ale mohlo pomoct, by byla akvizice větší společností. Neberte mě moc vážně, jde jen o moji divokou myšlenku. O využití jejich technologie v jiném sektoru myslím moc velký zájem nebude. Kamery a obecně záznamové zařízení rozhodně není technologie s obrovským moatem, kterou by někdo nedokázal nahradit za zlomkovou cenu. Síla GoPra je ve značce a ekosystému. Napadá mě tak, že třeba Amazon by je mohl chtít zařadit do portfolia značek spadajících pod jeho křídla. Situace, kdy je GoPro tak trochu v rozpadu by Jeffovi rozhodně mohla hrát do karet.

Šance je ale pochopitelně dost malá. Navíc ve chvíli, kdy Amazon letos oznámil již několikátou obrovskou akvizici. O té nejnovější se tu dnes již psalo v diskuzi u tohoto článku:

3 dôvody, ktoré robia z Amazonu ešte atraktívnejšiu investíciu

Jaký je váš názor na GoPro? Držíte, zvažujete nákup za lepší cenu, necháváte být?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.