S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Akcie Alibaba: Pravda o delistování z americké burzy

Upřímně si myslím, že akcie $BABA-1.1% už pěkně štvou nejednoho investora. Dávno měly jít nahoru, ale v posledních dnech si to rozmyslely a zase se vydaly směrem dolů. Koho to má bavit? Jednou z příčin, která poražení medvědů opravdu nenahrává, je hrozba delistování akcií firmy z americké burzy. Jenže je tohle skutečná hrozba?

Jack Ma už dávno není tím, kdo rozhoduje o osudu Alibaby.

Jsem jedním z těch, kteří si mysleli, že $160 je skvělá nákupní cena. No nic, nezbývá mi, než nakupovat dokud "dip keeps dipping", že ano?

Každopádně, trochu jsem brouzdal a hledal nějaké to hopium, abych nepropadal zbytečně depresím a pocitu, že mé pravidelné nakupování dipů bude trvat donekonečna. A narazil jsem na super příspěvek k možnosti delistování (nejen) akcií Alibaba z newyorské burzy od uživatele Growth at a Good Price. Dovolím si ho tedy citovat plus doplnit o pár mých komentářů. Snad to i dalším z vás pomůže dodat trochu té naděje, že s tímto čínským gigantem ještě není úplně všechno ztraceno!

Akcie společnosti Alibaba Group (BABA) ve středu prudce klesly kvůli zprávě, že Komunistická strana Číny (dále jen "CCP") hodlá zakázat zahraniční VIE. První zprávy naznačovaly, že Peking plánuje zakázat zahraniční kotace úplně. Pokud by se toto opatření uskutečnilo, vedlo by to k vyřazení společnosti BABA a dalších 247 společností v celkové hodnotě 2,1 bilionu USD z burzy. Spekulace o "vyřazení Alibaby z burzy" se na internetu rozmohly, protože investoři se snažili vyložit, co se děje. K panice přispěla i skutečnost, že čínská vláda ve skutečnosti požádala společnost DiDi $DIDI o stažení z burzy v USA s odvoláním na obavy o ochranu osobních údajů.

Později se však čínské úřady ozvaly s tím, že zvěsti o zákazech zahraničních kotací nejsou pravdivé. Dne 2. prosince deník CX Daily uvedl, že Čínská komise pro regulaci cenných papírů ("CSRC") popřela, že by měla v plánu zakázat zahraniční VIE.

Podle těchto zpráv to vypadá, že Čína zahraniční VIE nezakáže a že BABA nebude vyřazena z burzy. Přinejmenším v krátkodobém horizontu zůstanou akcie na newyorské burze. Možnost vyřazení z obchodování na burze však stojí za prozkoumání. Jak jsme viděli v případě společnosti DiDi, CCP se zajímá o ochranu osobních údajů, a to je v případě společnosti BABA stejný problém jako v případě společnosti DiDi. Každý, kdo má long pozici v BABA, tedy musí přinejmenším zvážit možnost, že jeho akcie budou vyřazeny z burzy.

Co se stane, když je zahraniční akcie vyřazena z burzy?

Pokud držíte zahraniční akcii a ta je vyřazena z obchodování na americké burze, stále ji vlastníte. Kótování akcie na burze nemá nic společného s vlastnickými právy: vaše akcie jsou stále platné. Ztrácíte však možnost obchodovat s touto akcií na amerických burzách a její ticker na NYSE nebo NASDAQ zmizí. V tomto případě můžete s akciemi stále obchodovat mimo burzu. Většina makléřských společností umožňuje mimoburzovní obchodování, i když ne všechny akcie jsou podporovány, což se může odvíjet například od tržní kapitalizace. Makléři se jednoduše mohou svobodně rozhodnout, se kterými mimoburzovními akciemi budou nebo nebudou obchodovat. 

V případě společnosti BABA by se s touto akcií pravděpodobně obchodovat dalo, protože má velkou tržní kapitalizaci a již má mimoburzovní ticker (OTCPK:BABAF). Pokud by byla akcie BABA vyřazena z obchodování a vy byste vytrvali v jejím držení až do hořkého konce, váš makléř by vás převedl na mimoburzovní akcie a umožnil by vám s nimi takto obchodovat.

Výše uvedené je v podstatě to, co se stane investorům, kteří stále drží akcie, když jsou vyřazeny z obchodování. V konkrétním případě společnosti BABA existuje ještě jedna možnost:

Převod akcií BABA na akcie 9988.

9988 je tickerový symbol společnosti Alibaba na hongkongské burze cenných papírů. Každá akcie 9988 má hodnotu 1/8 ADR BABA. To znamená, že můžete požádat svého makléře o konverzi každé akcie BABA, kterou vlastníte, na osm akcií 9988. Pak budete mít běžné akcie obchodované na burze, které se obchodují během hongkongské pracovní doby od pondělí do pátku. Abyste je získali, budete možná muset zavolat svému makléři. S provedením konverze je spojeno trochu práce, ale v zásadě je to možné.

To vše znamená, že stažení akcií Alibaby z burzy neznamená konec obchodování Američanů s akciemi BABA. Pokud budou vyřazeny z obchodování, pak je stále budete moci obchodovat mimo burzu nebo v Hongkongu. Obchodování s akciemi se možná stane méně pohodlným - obchodování v Hongkongu probíhá přes noc amerického času a velmi brzy ráno evropského času - ale stále to bude možné.

Rizika stále přetrvávají

Jak jsme viděli, "riziko" vyřazení akcií Alibaby z burzy není tak velké. Její akcie se možná stanou o něco méně pohodlnými k obchodování, ale budou stále existovat a budou dostupné západním investorům.

Skutečné riziko však vyplývá z toho, co vyřazení z burzy znamená. Společnosti jsou obecně rády kótovány na amerických burzách. Kótování na amerických burzách poskytuje akciím větší viditelnost. Je s tím spojena určitá prestiž. Společnost BABA vstoupila na newyorskou burzu celých pět let předtím, než se 9988 objevila na hongkongské burze, což ukazuje, kde byly priority vedení. Pokud tedy bude společnost BABA vyřazena z burzy, naznačuje to, že je něco špatně. Nejenže by vyřazení z amerického seznamu ztížilo společnosti Alibaba získávání peněz v USA, ale také by signalizovalo, že se spolupráce mezi USA a Čínou zhoršuje.

Čínským akciím nehrozí vyřazení z burzy kvůli nízkým cenám akcií, bankrotu nebo účetním skandálům. Spíše jim to hrozí kvůli politickým neshodám mezi americkou a čínskou vládou. USA obecně chtějí, aby společnosti vykazovaly co nejvíce informací, zatímco Čína chce, aby citlivé údaje utajovaly. Je obtížné tyto dva pohledy sladit a jak americká, tak čínská vláda navrhly jako řešení vyřazení čínských akcií z burzy.

Pokud se Čína a USA mohou lišit v požadavcích na podávání zpráv, co pak zabrání vážnějším a nákladnějším neshodám? USA a Čína se v poslední době rozcházejí v mnoha otázkách a je možné, že se od sebe diplomaticky ještě více vzdálí. Ve skutečnosti k takovému "odklonu" již dochází. V současné době se USA a Čína nacházejí uprostřed eskalace napětí ohledně Tchaj-wanu. Čína tvrdí, že jí Tchaj-wan patří, zatímco USA trvají na tom, že Tchaj-wan musí zůstat nezávislý. Tato otázka se vyhrocuje již několik měsíců, aniž by některá ze stran ustoupila.

Existují i další problémy. Velkým problémem je obchod. V roce 2019 Trumpova administrativa uvalila cla na čínský vývoz v hodnotě 350 miliard dolarů, což vedlo k odvetným clům ze strany Číny. Tento druh boje "tit for tat" probíhá již několik let. Pokud se společnosti jako BABA dostanou do křížku, hrozí jim mnohá rizika, včetně cel, obchodních embarg nebo dokonce úplného zákazu působení v USA. Možné vyřazení čínských akcií z burzy je proto rizikem ani ne tak samo o sobě, jako spíše v tom, jak signalizuje ochlazení vztahů mezi USA a Čínou, které vystavuje obchod napětí.

Stojí BABA za tato rizika?

Akcie BABA nabízí velmi atraktivní kombinaci růstových a hodnotových ukazatelů, díky čemuž vypadá jako klasická GARP hra. Pokud jsou historické finanční údaje určitým vodítkem, pak může mít společnost zářnou budoucnost, která ospravedlňuje investici navzdory všem těmto rizikům.

Podívejme se tedy na finanční výsledky společnosti BABA, počínaje posledním čtvrtletím.

Ve druhém čtvrtletí společnost BABA dosáhla:

31,1 miliardy USD, což představuje nárůst o 29 %.

2,3 miliardy USD provozního zisku, což je nárůst o 10 %.

877 milionů USD čistého zisku podle GAAP, což je pokles o 81 %.

4,4 miliardy USD upraveného čistého zisku, což je pokles o 39 %.

3,4 miliardy USD ve volném peněžním toku, což je pokles o 45 %.

Jak vidíme, šlo o smíšené čtvrtletí. Tržby vzrostly, a to zejména díky konsolidaci dceřiné společnosti, zatímco zisk se výrazně nedostavil. Nižší zisk byl způsoben kombinací vyšších daní a investic do dceřiných společností. V roce 2021 ztratila společnost BABA status klíčového softwarového podniku (KSE), což mělo za následek, že její daňová sazba vyskočila z 12 % na 24 %. To přineslo dodatečné náklady ve výši 472 milionů USD, které snížily zisk.

Zaplatit dvojnásobnou výši daně je velký náklad, ale dostatečný růst tržeb jej může absorbovat. Vezměme si následující graf, kde zisk společnosti před zdaněním roste o 20 % a daně se zdvojnásobí v druhém roce.

 Zisk před zdaněnímSazba daněZisk po zdanění
Rok 1$20012%$176
Rok 2$22024%$167.2
Rok 3$26424%$200
Rok 4$31724%$241
Rok 5$38024%$288.2

 

Jak vidíte, zisk po zdanění se ve druhém roce propadá, ve třetím roce se rychle zotavuje a překonává zisk z prvního roku. Tato matematika samozřejmě vyžaduje výrazný růst zisku před zdaněním, aby vyšla. Pokud by tempo růstu bylo pouze 2 %, zůstal by růst zisků v porovnání s prvním rokem po mnoho let záporný. Podle Seeking Alpha Quant však BABA vykazuje pětiletý růst EBIT o 24,5 %. Pokud to tak zůstane i do budoucna, pak společnost rychle rozchodí efekt vyšších daní.

Nyní se podívejme na dlouhodobé průměry. Podle Seeking Alpha Quant jsou pětileté míry růstu CAGR společnosti BABA následující:

Tržby: 45%

EBIT: 24,5 %

Zisk: 30%

Zisk na akcii: 29 %

Volný peněžní tok: 29 %

To jsou všechno dostatečně silné míry růstu, které podporují tezi, že BABA překoná dopad vyšších daní. Ve skutečnosti, pokud ve výše uvedené tabulce použijete historické tempo růstu zisku společnosti BABA ve výši 30 % namísto 20 %, neuvidíte ani pokles příjmů po zdanění ve druhém roce. Právě v roce, kdy se daňová sazba zdvojnásobí, vzroste zisk po zdanění o 12,2 %!

Navzdory všemu dramatu zde tedy máme akcii s velkým potenciálem. Kvartál co kvartál dosahuje obrovských příjmů, takže si může dovolit i zásah a stále růst.

Akcie má až absurdně nízké násobky ocenění navzdory svému vynikajícímu růstu. Obchoduje se na 13,6násobku upraveného zisku, 2,7násobku tržeb, 2,3násobku účetní hodnoty a 11,3násobku provozního cash flow, což znamená, že je oceněna, jako by měla skončit. Přesto, jak jsme viděli, společnost stále dosahuje vysokého dvouciferného růstu tržeb. Dokud budou tržby růst, je zde potenciál pro vyšší zisky. 

Akcie BABA tak při dnešních cenách vypadají poměrně levně a potenciálně stojí za mnohá rizika, kterým čelí.

Samozřejmě se nejedná o žádné investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @drakostonks má karmu 205 a je členem této skupiny od 22/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

O tuhle firmu opravdu strach nemám, $BABA-1.1% nakupuju na super cenách a těším se na budoucí zhodnocení 👍

V premarketu to zase trochu klesá, tak uvidíme kam až se dostaneme 😅

Také jsem nakupoval, jakmile cena spadla pod 160$. Teď cena vypadá ještě lákavěji, zejména pokud klesne po 110$. Též se nedomnívám, že by delistování reálně hrozilo.

$BABA-1.1% nyní také zvažuji.

Jestli to půjde na $100, jdu ALL IN :D

Partner

Asi bys nebyl jediný :))

Partner

$BABA-1.1% teď vypadá moc lákavě. Navíc si taky nemyslím, že by k delistování mělo dojít.

Skvělé, posílám dál 👌

Super, díky!