S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Amazon uzavřel dohodu s Pelotonem. Může to být šance pro comeback Pelotonu po 93% propadu z ATH?

Pavel Botek
28. 8. 2022
7 min read

Peloton $PTON+6.2% zažil opravdu těžké období, kdy klesala obliba společnosti, prodeje a na závěr i samotná cena akcie, která klesla o hrůzostrašných 93% z ATH. Nově však Peloton uzavřel dohodu s Amazonem $AMZN+0.9%, což by mohlo znamenat určité oživení pro společnost. Přinese však tato spolupráce sladkou odměnu a pozvedne opět akcie $PTON+6.2% výše?

Historii Pelotonu bych shrnul následovně - rychle nahoru, rychle dolů.

Peloton vyrábí vybavení pro domácí posilovny, má cvičební aplikaci a vytváří tréninková videa, která mohou zákazníci živě streamovat prostřednictvím produktů Pelotonu. Pandemie očividně společnosti prospěla, lidé utráceli za cvičební potřeby, jelikož byla většina fitness center omezena a v určitých případech zcela uzavřena. Bohužel to je celý příběh společnosti, tedy vstup na burzu v roce 2019 a rychlá rally během pandemického boomu na maxima okolo 162$ za akcii, což je ke dnešku jen starou vzpomínkou, jelikož je aktuálně cena akcie $PTON+6.2% na 10,6$.

Než se zaměříme na problémy společnosti, tak se podíváme na zmíněnou spolupráci.

Až dosud se Peloton spoléhal na své webové stránky a fyzické showroomy. Nová spolupráce s Amazonem však může přinést větší možnosti a určitou popularitu společnosti. Peloton uzavřel před pár dny partnerství s Amazonem ve snaze rozšířit svou zákaznickou základnu a získat zpět důvěru investorů, protože růst tržeb zpomaluje z pandemických maxim a ceny akcií výrazně klesají.

Abych ale nebyl hned ze začátku negativní, tak musím uznat, že Peloton provádí určité kroky, které jsou dle managementu správnou cestou ke zlepšení. Peloton se pustil do restrukturalizačního plánu ve výši 800 milionů dolarů, když zakladatel společnosti (John Foley v únoru) odstoupil z pozice generálního ředitele, protože se náklady vymkly kontrole a ztráty se jednoduše hromadily. Od té doby $PTON+6.2% testuje model předplatného pro své vybavení jako další způsob, jak zvýšit prodej. Peloton také ukončil veškerou vlastní výrobu, aby zjednodušil svůj dodavatelský řetězec.

Krok Pelotonu prodávat svá kola a oblečení na Amazonu by mohl pomoci společnosti znovu objevit sebe sama, protože bojuje s klesajícími příjmy a poptávkou, ale to ještě neznamená, že je to výhra. Bohužel čísla mluví za vše. Prozatím to s Pelotonem nevypadá moc dobře a možnost zlepšení není jistá ani s touto spoluprací. 

Čtvrtletní výsledky a další zklamání

  • Čistá ztráta Pelotonu se během tříměsíčního období končícího 30. červnem zvýšila na 1,24 miliardy dolarů, neboli 3,68 dolaru na akcii, ze ztráty 313,2 milionu dolarů, neboli 1,05 dolaru na akcii, o rok dříve.
  • Tržby klesly o 28% na 678,7 milionu dolarů z 936,9 milionu dolarů o rok dříve. To bylo méně než 718,2 milionu dolarů, které analytici očekávali.
  • Hrubá marže v oblasti fitness byla dalším bezútěšným bodem, na záporných 98,1% ve srovnání s pozitivními 11,7% o rok dříve. 
  • Peloton oznámil šesté čtvrtletí po sobě jdoucích ztrát. 

Poté, co během pandemických omezení volného pohybu osob prudce vzrostla popularita společnosti, protože spotřebitelé cvičili doma, se Peloton v posledních měsících potýkal s problémy se ziskovostí a zpomalením poptávky, protože se spotřebitelé vraceli do klasických posiloven.

Generální ředitel Barry McCarthy se od nástupu do čela na začátku tohoto roku snažil zvrátit klesající trend a pustil se do velice agresivního plánu snižování nákladů ve výši 800 milionů dolarů, který zahrnuje propouštění, zvyšování cen, zavírání obchodů a převod dodacích prací na třetí strany. Bohužel i tak investoři ztrácí důvěru ve společnost, která po čtvrtletní zprávě zažila další pokles. Skvělé zprávy o spolupráci s AMZN samy o sobě tuto potápějící se loď neobrátí. 

Jednou z mála cest, jak se může společnost vrátit na výsluní, jsou investice do sebe a vlastního podnikání. Společnost musí zkrátka zrychlit, protože je zde opravdu silná a nemilosrdná konkurence, která má jasný náskok. V podstatě bych řekl, že by Peloton musel přijít na trh s něčím, co by zde zanechalo opravdu obří stopu a celý sestupný trend by tím byl prolomen.

Podívejme se na pozitivní stránku

Získání nových předplatitelů bylo dalším krokem k posílení společnosti. Data z Pelotonu naznačují, že poptávka po jeho vybavení bude pokračovat (v aktuálním tržním prostředí o tom pochybuju, ale budiž).

Partnerství se silnou logistickou společností, jako je Amazon, má samozřejmě své výhody. To může Pelotonu pomoci rychleji přesouvat produkty a snížit náklady. Dále tam máme zmíněné propouštění zaměstnanců a výrobu přesunutou na třetí strany, což je rozhodně také krokem směrem ku předu. Jako velkou výhodu mnozí označují možnost skladovat své zásoby ve skladech Amazonu, což potenciálně omezuje logistické potíže.

Analytici to vidí převážně stejně:

"Předplatitelská základna Amazon Prime je pro Peloton mimořádně atraktivní potenciální zákaznickou základnou."

Výhody Prime, jako jsou rychlejší a spolehlivá přeprava a dotované výdaje na reklamu, by navíc pomohly Pelotonu zlepšit zákaznickou zkušenost a rozšířit tak určité ponětí o jejich produktech.

Bohužel to ale stále nemusí být dostačující. Ne každá iniciativa byla historicky úspěšná. V roce 2017, po letech odporu, společnost Nike spustila pilotní projekt, který prodával některé produkty na Amazonu. Program byl však ukončen v roce 2019 (byl neúspěšný).

Jiná věc by nastala, kdyby měl Amazon plnou kontrolu nad firmou, ale to je jiný příběh, který je ve hvězdách a prozatím i nereálný. Navíc může mít prodej na Amazonu určité nevýhody. Ztráta kontroly nad distribucí by mohla ohrozit identitu značky a velkoobchod je obvykle obchod s nižší marží než přímý prodej spotřebiteli. Závěrem někteří analytici také tvrdí, že prodej na Amazonu by mohl potenciálně poškodit prémiovou pověst značky.

Závěr

Jde vidět, že se společnost opravdu aktivně stará a snaží přehodnocovat svou strategii. Já ale požaduji čísla a ty prozatím nemám, takže by tato investice v mém případě neuspěla. Zlepšení může být navíc ještě dál, jelikož jsou fitness centra otevřeny (změna by ale mohla nastat s další covid vlnou) a zároveň si nemyslím, že by v této době chtěl někdo utrácet desetitisíce za sportovní vybavení. Restrukturalizace rozhodně ještě nějakou dobu potrvá a s ohledem na aktuální dobu si nemyslím, že zlepšení uvidíme v blízké budoucnosti. Můj konečný verdikt tedy zní - nekupovat. Samozřejmě se jedná o můj názor, který by neměl nikdo slepě následovat.

  • Co říkáte na společnost vy?
  • Zažijí comeback x další pád?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.