S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Charlie Munger varuje investory: Tahle bublina je naprosto šílená, kryptoměny bych zakázal

Charlie Munger ze společnosti Berkshire Hathaway $BRK.B, kterou založil s Warrenem Buffettem, v pátek na konferenci prohlásil, že trhy jsou místy velmi nadhodnocené a že současné prostředí je "ještě šílenější" než dotcom boom na konci 90. let, který následně vedl ke krachu zejména technologických a internetových firem. Munger se opřel také do kryptoměn, které kritizuje dlouhodobě.

Charlie Munger je tradičně v ráži

Kryptoměny by neměly existovat

"Považuji tuto éru za ještě šílenější než dotcom éru," řekl 97letý Munger na konferenci Sohn v Sydney, uvedl australský list The Financial Review.

Munger také řekl, že si přeje, aby kryptoměny neexistovaly, a pochválil Čínu za to, že přijala opatření k zákazu jejich používání, uvedl AFR.

"Přál bych si, aby nikdy nebyly vynalezeny," řekl. "A opět obdivuji Číňany, myslím si, že učinili správné rozhodnutí, kterým bylo jednoduše je zakázat. U nás, v anglicky mluvící civilizaci, se rozhodli špatně, já prostě nesnesu účast na těchto šílených boomech, ať tak či onak."

Index S&P 500 se od svého pandemického minima z března loňského roku více než zdvojnásobil, zatímco $BTC/USD  vzrostl o více než 1000 %. Podle údajů Bank of America Corp. a EPFR Global investoři do akciových fondů v roce 2021 nalili téměř 900 miliard dolarů - což překonává celkovou sumu za posledních 19 let.

Ocenění amerického akciového trhu je nyní vyšší než před propadem vyvolaným pandemickou krizí a investoři začali být nervózní. Prudce rostoucí inflace nutí centrální banky zpřísňovat měnovou politiku a hrozí, že se sníží , který pozvedl celou řadu aktiv.

Vztahy s Čínou i energetika

Investiční veterán se rovněž vyjádřil ke globálním vztahům s Čínou a vyzval Austrálii, aby sehrála roli při překonávání rozdílů mezi touto asijskou zemí a USA.

"Myslím, že Austrálie se svou hlubokou angažovaností v Číně může být v konstruktivní pozici, Austrálie může povzbudit USA a Čínu, aby byly rozumnější," řekl.

Munger rovněž uvedl, že je optimistou v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

"Líbí se mi, že rychle snižujeme spalování uhlí a spalování benzínu a nafty," řekl. "Myslím, že je to chytrá věc, kterou by měl svět dělat, a bylo by to chytré, i kdyby žádné globální oteplování neexistovalo."

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @thebull má karmu 1944 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tak to by na mě Munger nebyl zrovna pyšný, kdyby viděl zhruba 20% mého portfolia 😂

Mungera velmi respektuju, ale myslim, ze by se nemel vyjadrovat k vecem, kterym nerozumi, navic kdyz to nekolikrat sam priznal. Vubec netusim proc mu kryptomeny lezi tak v zaludku, ale ten jeho postoj k nim zacina byt vic a vic trapnejsi;)

Ma pravdu ten kouzelný dědeček 🙌

Taky hromadí hotovost a čekají až to rupne a nakoupí se slevou 🤣

Partner

Jo no, dědkové jsou úplně nejvíc ready 👌😅 Všichni si myslí jak už na to nemají a ejhle...

ok boomer