S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Unikátna stratégia automobilky NIO na vybudovanie obrieho zástupu fanúšikov a akcionárov

Kristian Šooš
31. 8. 2022
5 min read

Čínske spoločnosti sa určite dokážu líšiť od tých európskych alebo amerických, nakoľko Ázia disponuje špecifickou mentalitou, čo dokazujú aj aktivity spoločnosti $NIO+0.2%. Nio stavia časť svojej stratégie na vybudovaní neľútostnej loajalite k značke, čo môže byť determinantom ich dlhodobého budúceho úspechu.

Ako si jeden čínsky výrobca elektromobilov získava srdcia majiteľov EV.

Zástupcovia NIO nedávno oznámili, pre ktoré miesto NIO DAY 2022 sa rozhodli a je to Hefei vo východnej provincii Anhui v Číne, ale až potom, čo verní zákazníci z celej krajiny súťažili o nomináciu svojich miest. Navrhli sa propagačné plagáty, prilákali miestne úrady, vyrobili sa videoklipy a dokonca sa rozposlali bezplatné darčeky. Bol vytvorený užší zoznam 10 a potom 3 miest, pričom Hefei nakoniec zvíťazil nad južným mestom Guangzhou a centrálnym mestom Xi'an.

https://www.youtube.com/watch?v=WakRYsb7i5M&ab_channel=CnEVPost

NIO DAY

  • Podujatie s názvom Nio Day predstavila automobilka pôvodne v roku 2017 v Pekingu, kde uviedla na trh svoj prvý elektrický model - športovo úžitkové vozidlo ES8.
  • Odvtedy sa táto udalosť nadmieru ujala a je to miestom, kde NIO odhaľuje nové modely a spája mnoho svojich zákazníkov na jednom mieste a hovorí o budúcich obchodných plánoch. 
  • NIO si dáva záležať na dojme pre svojich zákazníkov, aj napríklad vo forme zábavy. V minulosti účinkovali napríklad Imagine Dragons, Bruno Mars a populárny DJ Alan Walker.

https://www.youtube.com/watch?v=dCZzA8KkWNg&ab_channel=NIOSource

Unikátna stratégia

  • Cieľom spoločnosti je vytvorenie pocitu lojality medzi ich zákazníkmi, ktorí potom ako formu "odplaty" šíria úžasné povedomie o značke medzi ich rodinou, priateľmi alebo okolím. 
  • Generálny riaditeľ William Li v  rozhovore v júni 2021 vysvetlil,  že stratégia sa nazýva „režim vlnenia“, pričom sa odvoláva na stále sa zväčšujúce kruhy spôsobené hodením jediného kameňa do rybníka.
  • Li skutočne verí tomuto systému a pripisuje zákazníkom zásluhy za to, že sa pričinili o záchranu spoločnosti, keď sa pohybovali vo fáze death valley. Počas prvých štyroch rokov svojej existencie Nio zaznamenalo straty vo výške 5 miliárd USD a v druhom štvrťroku 2019 strácalo takmer 5 miliónov USD denne. 
  • Predaj 8 000 áut v štvrtom štvrťroku 2019 sa ukázal ako kľúčový na to, aby spoločnosť prekonala túto fázu.
  • Nio si na tieto časy pamätá, čo potvrdzuje aj vyjadrenie Li-ho:

„Preto vždy hovorím, že nás zachránili naši zákazníci,“ povedal Li v júni minulého roka. " Keby sme predali o 500 alebo 1 000 vozidiel menej, mohlo by to spôsobiť úplný kolaps."

  • Spoločnosť to chcela zákazníkom vrátiť a vybudovať si nadmieru kvalitné a loajálne vzťahy a preto spravili pár unikátnych gést, vďaka ktorým sa budú na 100% líšiť od konkurencie. 

O aké gestá sa jedná?

  • Na svoj prvý Nio Day v roku 2017 Nio zaplatilo letenky na podujatie a luxusné hotely pre každého, kto si objednal EV v priebehu 12 mesiacov pred začatím výroby. 
  • Súkromné NIO domy - súkromné kluby pre majiteľov EV NIO.
  • Na Deň Nio, ktorý sa bude konať koncom tohto roku, ponúka Nio bezplatné vrecia ryže pre každého, kto navštívi stanicu na výmenu batérií Nio a rozdá bezplatné vstupenky do hlavných turistických atrakcií Anhui vrátane Žltej hory, ktorá je na zozname UNESCO. 

Spoločnosti, ktoré si získajú srdcia a mysle svojich zákazníkov alebo potenciálnych zákazníkov môžu vytvoriť kvalitný podklad pre dlhodobé budúce zisky. Dodávky vozidiel s novou energiou v Číne (definované ako čisto elektrické autá a plug-in hybridy) sa v júli viac ako zdvojnásobili na približne 486 000 kusov, čo predstavuje viac ako štvrtinu celkového predaja nových áut, podľa údajov China Passenger Car.

O tom, že táto stratégia môže byť do budúcna vysoko efektívna nepochybuje ani automobilka Greely, ktorá sa určite inšpirovala od NIO a začala presadzovať "spoločnú tvorbu s užívateľmi" pre rôzne fázy svojho podnikania, vrátane produktového dizajnu, marketingu a komunitných aktivít.

Otázkou určite je, či táto stratégia nie je moc nákladná pre tieto spoločnosti a tieto aktivity tvoria pomerne veľkú časť výdavkov. Čínske automobilky stále zápasia s aktivitami, aby sa im podarilo zadržať pandémiu Covid-19. To spôsobilo oneskorenie výroby a narušenie dodávateľského reťazca, čo ďalej tlačí na ziskovosť.

https://www.youtube.com/watch?v=0j9-kycz8xA&ab_channel=NFSMOTORSPORT

NIO 2022 bude určite príjemnou a veľmi atraktívnou udalosťou tejto spoločnosti a zvýši im to zase renomé a pomôže ďalej budovať silné prepojenie značky a klientely, na čom stavajú úspešnú stratégiu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.