S&P 500 ^GSPC
5,011.76
+0.01%
Meta META
$494.62
-1.43%
Tesla TSLA
$148.13
-1.20%
Apple AAPL
$165.34
-1.02%
Nvidia NVDA
$838.24
-1.00%
Amazon AMZN
$178.02
-0.67%
Alphabet GOOG
$156.50
-0.61%
Microsoft MSFT
$403.07
-0.30%

20 milionů elektromobilů ročně. Přehnaný sen miliardáře Elona Muska či rychle se blížící realita Tesly?

Jan Švach
30. 8. 2022
5 min read

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk se vydal na velmi agresivní cestu expanze, o jaké se žádnému jinému automobilovému manažerovi v historii ani nesnilo, ale která je plná výmolů a překážek, jež by mohly cestu zastavit nebo odklonit. Jedním z jeho cílů je dosáhnout neuvěřitelné výroby 20 milionů elektromobilů v roce 2030. Jak reálný je ale tento jeho sen? Na to se podíváme v dnešním příspěvku.

20 milionů prodaných vozidel v roce 2030

Muskův odvážný cíl prodat v roce 2030 20 milionů elektromobilů je ústředním bodem příslibu růstu společnosti pro akcionáře a jeho závazku podpořit zavádění udržitelné energie. Pokud by se ho podařilo dosáhnout, Tesla $TSLA-1.2% by se stala dvakrát větší než kterákoli automobilka v historii a zaujímala by zhruba 20 % světového trhu s automobily.

Takový exponenciální růst, třináctinásobný nárůst oproti odhadovanému počtu 1,5 milionu vozidel, které chce prodat v letošním roce, však bude stát bezprecedentní náklady ve výši stovek miliard dolarů, jak vyplývá z analýzy zveřejněných finančních údajů společnosti Tesla a prognóz globální poptávky po elektromobilech, výrobě baterií pro elektromobily a minerálních baterií.

"Přirovnal bych to k projektu Manhattan za druhé světové války," řekl expert na výrobu Michael Tracy ze společnosti The Agile Group s odkazem na rozsáhlé úsilí Spojených států o vytvoření atomové bomby během druhé světové války. 

Muskova vize představuje pro devatenáctiletou automobilku se sídlem v Texasu ohromující výzvu, z nichž v neposlední řadě je třeba zajistit dostatek baterií a kritických surovin, jako je lithium a nikl, pro zásobování 20 milionů vozidel.

Tesla je definitivně disruptorem celého odvětví, ale tato další fáze růstu, pokud by se jí podařilo dosáhnout, by šla nad rámec disrupce a zásadně by přetvořila globální automobilový průmysl i těžbu a obchod s materiály pro výrobu baterií.

Poslední giga továrna v Berlíně, která vyšla na více než 4 miliardy dolarů

Na této cestě by Tesla $TSLA-1.2% totiž musela postavit sedm nebo osm dalších "giga továren", v průměru jednu každých 12 měsíců a odebrat podíl všem konkurentům a stát se společností o velikosti Volkswagen AG a Toyota Motor Corp dohromady. K zásobování všech svých továren na automobily by také potřebovala přibližně 30krát větší kapacitu baterií.

Cesta Tesly k výrobě 20 milionů kusů elektromobilů v roce 2030

Je projekt vůbec reálný? 

Tesla $TSLA-1.2% by mohla v příštích osmi letech vynaložit odhadem 400 miliard dolarů nebo více na výstavbu nových závodů na montáž vozidel a baterií po celém světě a dalších 200 miliard dolarů nebo více na výrobu nebo nákup baterií, včetně nákladů na suroviny.

Výroba 20 milionů vozidel ročně by vyžadovala, aby Tesla rozšířila jak své vlastní kapacity na výrobu baterií, tak i kapacity svých partnerů v oblasti baterií a výrobců surovin, kteří jim je dodávají.

"Dlouhodobě počítáme s výrobou řádově 3 000 gigawatthodin nebo 3 terawatthodin ročně," řekl Musk investorům v červenci. "Myslím, že máme dobrou šanci toho dosáhnout skutečně před rokem 2030, ale jsem si velmi jistý, že bychom toho mohli dosáhnout do roku 2030."

Současná výrobní kapacita baterií společnosti Tesla $TSLA-1.2% však činí pouze 100 gigawatthodin 😅.

Společnost Benchmark Mineral Intelligence, která sleduje celosvětový průmysl baterií pro elektromobily, očekává, že společnost Tesla bude potřebovat 2,0 milionu tun lithia, 1,3 milionu tun niklu, 0,2 milionu tun kobaltu a 3,5 milionu tun grafitu, aby v roce 2030 zajistila výrobu 3,0 terawatthodin baterií.

To je čtyřikrát více lithia a niklu, dvakrát více kobaltu a sedmkrát více grafitu, než se očekává, že spotřebuje celý průmysl elektromobilů v roce 2022 😬. To jsou opravdu velké hodnoty, které podle mě Tesla nemůže v žádném případě zvládnout.

Nic proti Elonovi, ale v poslední době mi přijde, že jakýkoliv předpoklad/slib, který řekne vlastně nikdy nesplní a proto si myslím, že na 20 milionů vyrobených vozidel v roce 2030 můžeme pravděpodobně zapomenout.

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.