S&P 500 ^GSPC 5,063.2 -0.14%
Tesla TSLA $161.20 +11.42%
Nvidia NVDA $796.54 -3.36%
Amazon AMZN $176.50 -1.69%
Meta META $489.67 -1.30%
Apple AAPL $168.48 +0.94%
Microsoft MSFT $408.57 +0.25%
Alphabet GOOG $160.16 +0.15%

Investiční základy: Hodnotová vs růstová akcie

Dominik Petrnoušek
30. 8. 2022
7 min read

V minulé části jsme se zabývali dividendou. Zmínil jsem, že dividenda bývá důležitým faktorem hodnotových investorů. Jenomže kdo je vlastně hodnotový investor? No přeci opak investora zaměřujícího se na růstové akcie... že jsem v tom teď udělal bordel? Nevadí, v tomto díle si vše opět vysvětlíme.

Růstová akcie? Co to vůbec je?

Pro zkušeného investora opět možná bude toto téma úsměvné. Věřte ale, že i v takovýchto základech může pro začátečníka vzniknout spousta šumu, omylů a nedorozumění. Považuji tedy za velice důležité oba pojmy vysvětlit a podívat se na rozdíly mezi oběma druhy akcií. Přeci jen se na těchto dvou termínech může poté zakládat celá investiční strategie.

Hodnotová akcie

Jako úplně první bych tady opěr rád objasnil anglické výrazy, které považuji za důležitou znalost, jelikož se v běžné mluvě investorů často vyskytují. Hodnotovou akcie tedy označujeme za tzv. Value stock. Teď už rovnou k definici.

Hodnotové akcie jsou obvykle větší, zaběhnuté společnosti, které se obchodují pod cenou. Tedy pod nějakou "hranicí", která je udávána nejrůznějšími ukazateli a čísly. Extrémně zjednodušeně (budeme tedy zahrnovat jen jedno kriterium, v normálním případě bych jich byly klidně desítky). Například účetní hodnota akcií společnosti může být 100$ za akcii, a to na základě počtu akcií v oběhu děleno kapitalizací společnosti. Pokud se tedy v současné době obchoduje za 85 USD za akcii, pak by ji mnoho analytiků považovalo za super perfektní hodnotový kup. 

Ale jak se o stane? To nikdo nevidí, že je akcie levnější, než je její hodnota? Často se akcie můžou do takové situace třeba jen kvůli negativním zprávám (které často ani nemusí být pravdivé).  Důležité pro mnoho hodnotových investorů je ale pořád vnitřní valuace společnosti. Na špatné zprávy totiž brzy můžou všichni zapomenout a cena se vrátí na "spravedlivou" hodnotu a oni vydělají, protože nakoupili v době, kdy se všichni báli. není to samozřejmě zaručený postup (jako nikdy nic v investicích). Pouze popis principu. Samozřejmě může taková špatná zpráva (nebo cokoliv dalšího) společnosti uškodit natolik, že už se na vaši vstupní cenu nikdy zpátky nedostane.

Hodnotové akcie se obvykle obchodují s diskontem (slevou) buď vůči poměru ceny k zisku (P/E), účetní hodnotě, nebo k poměru cash flow (CF/FCF). Zkratky v závorkách jsou v odkazech vysvětleny. Brzy se ale v nějakém díle na tyto důležité ukazatele podíváme trochu podrobněji! 

Typickým příkladem hodnotové akcie jsou třeba $PG+0.4% , $JPM+0.2% , $BRK-B-0.8% 

Pro ty, kteří by se chtěli podívat, jak se dělá ohodnocení akcie mám toto video. Na toto téma se ale samozřejmě podíváme také v některém z dalších dílů Investičních základů! :)

https://www.youtube.com/watch?v=21STUhQ-iP0

Růstová akcie

Opět - anglicky růstovou akcii označujeme za Growth stock.

Tady je to jednodušší na vysvětlení. Jak název napovídá - prostě spekulujete na růst ceny akcie. Princip je taková, že růstový titul kupujete s předpokladem, že překoná průměr daného sektoru. Ideálně tedy samozřejmě i průměr trhu.

Status růstové akcie si společnost drží do chvíle, než začne být považována opět za "spravedlivě" oceněnou. Tedy že naplní svůj potenciál. Růstové společnosti jsou považovány za společnosti, které mají velkou šanci na značnou expanzi v příštích několika letech (nebo obecně v nějakém kratším časovém úseku), a to buď proto, že mají produkt nějž se očekává, že se bude dobře prodávat, nebo proto, že se zdá, že jsou řízeny lépe než mnozí jejich konkurenti.

Zástupcem růstové akcie může být třeba $TSLA+11.4%, $PLTR-0.7% nebo nespočet menších, neznámých a small-cap společností, které slibují bezkonkurečně nejlepší produkt, službu, technologii, nápad atd.

Pochopitelně růstové akcie s sebou také nesou riziko, že to prostě nevyjde, očekávání budou moc velká a cena nepůjde nahoru, nebo neporoste takovým tempem, které investoři očekávali.

Co je lepší?

Každý tábor má má své oddané zastánce. Myslím ale, že veliká část investorů je rozkročena na obou stranách této řeky. A dává to smysl. A mimo jiné tomu také napomáhá to, že mnoho titulů spadá podle definice do obou kategorií.

Často se také z akcie během jejího života stane právě druhý typ - zpravidla tedy směrem růstová -> hodnotová.

Jedno podrobnější video vysvětlující hlavní rozdíly.

https://www.youtube.com/watch?v=6sUvcWpPvFE

Výnos jednoho nebo druhého stylu vždy záleží pouze a jenom na investorovi, jeho zkušenostech, psychické odolnosti, zkušenosti, tolerance rizika, štěstí a asi milionu dalších kritérií. Některé zdroje ale poukazují na toto - Hodnotové akcie dlouhodobě překonávají růstovou metodu. Při pohledu na novější údaje však platí, že v prvních deseti letech tohoto tisíciletí sice hodnota dosahovala lepších výsledků, ale v posledních deseti letech si lépe vedly růstovky. Jenže kdo to může odhadnout že - prostě se musí investor rozhodnout na základě informací, zkušeností, svého "čuchu" atd. atd. Nezapomínejme také, že tato čísla mohou být ovlivněna dividendou, která je zpravidla doménou hodnotových akcií.

Závěr?

Nerad bych tu řekl, že je lepší A/B. Každé má něco do sebe a jak jsem zde již několikrát zmínil - vše se odvíjí a závisí zejména na umu investora.

A teď dotaz na zkušenější investory - preferujete hodnotový, nebo růstový styl? Pokud kombinujete oba (což předpokládám), který z nich má ve vašem portfoliu větší zastoupení? Podělte se v komentáři!

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.