S&P 500 ^GSPC 5,073.76 +1.26%
Nvidia NVDA $824.12 +3.64%
Meta META $496.62 +3.09%
Tesla TSLA $145.33 +2.31%
Microsoft MSFT $407.53 +1.64%
Alphabet GOOG $159.96 +1.27%
Amazon AMZN $179.36 +1.20%
Apple AAPL $166.78 +0.57%

Má smysl investovat do Occidental Petroleum? Možná ano, těchto 5 důvodů může přimět Buffetta ke koupi celé společnosti

Pavel Botek
31. 8. 2022
7 min read

Occidental Petroleum $OXY+0.5% byla donedávna neznámou společností pro řadu investorů. Ovšem zlom přišel v době, kdy do ní začal investovat legendární investor Warren Buffett, který se nedávno rozhodl požádat o koupi až 50% celé společnosti. Za normálních okolností bych vám v tuto chvíli řekl, že investice do $OXY+0.5% už nedává při této ceně smysl. Rozdíl je ale v tom, že možná ani teď stále ještě není pozdě na investici, jelikož se spekuluje o tom, zda Buffett nemá zálusk na celou společnost, což by akcie vystřelilo ještě výš. Dnes se podíváme na 5 hlavních důvodů, proč by k této koupi mohlo pravděpodobně dojít.

Koupí Buffett celou $OXY+0.5%?

V poslední době to řeší řada investorů, respektive to, zda Buffett nakonec koupí $OXY+0.5% celou a vynese tím akcie na nová letošní maxima. Abych pravdu řekl, ta šance vážně existuje. Prostředky na to jeho Berkshire rozhodně má a navíc vám dnes ukážu hned 5 důvodů, které tomu mohou napomoct.

Buffettovy rysy jsou docela dobře známé s profilem, který udržoval v očích veřejnosti v posledním půlstoletí. S využitím toho, co je známo, se dnes zaměříme na jeho základní metriky a požadavky pro společnost, kterou by mohl koupit. Splňuje OXY kompletní balíček požadavků?

Proč by mohl koupit $OXY+0.5% celou?

1. $OXY+0.5% generuje spoustu hotovosti

Warren miluje podniky, které generují spoustu hotovosti. $OXY+0.5% odpovídá této metrice a generuje více hotovosti v Q2 (5 329 miliard USD) než celá Berkshire Hathaway Energy (BHE generovala 5 147 miliard USD) - jedná se o plně vlastněnou dceřinou společnost Berkshire.

  • Buffett také vlastní značný kus Chevronu (CVX). CVX má s OXY několik věcí společných. Oba vykazují obrovské množství hotovosti a jsou číslem 1 a 2 při pohledu na vlastníky půdy v permské pánvi. 
  • Buffet potřebuje cash flow pro BHE. Jejich segment obnovitelných zdrojů buduje více solárních, větrných, vodních, geotermálních a energetických minerálních farem. BHE utratila 3 382 miliard dolarů za capex v Q2 (2022). Capex = kapitálové náklady.
  • Do podnikání v oblasti obnovitelných zdrojů energie vstupují navíc i tyto ropné a plynárenské společnosti a k financování těchto projektů využívají své zisky generované ropou.

2. Permská pánev je místo, které je potřeba brát v úvahu

  • Existuje mnoho producentů ropy a zemního plynu. Ale žádný se stopou v permské pánvi, kterou má OXY a CVX (do obou Buffett investoval). OXY vlastní nebo si pronajala asi 3,0 mm akrů v Permské pánvi.

V permu je opravdu hodně ropy

Odhady se liší, ale odhaduje se, že permský oceán by mohl obsahovat až 46,3 miliardy barelů ropy, většinou v plodných nádržích Wolfcamp a Bone Spring. To se někdy označuje jako "skládaná hra", což znamená, že existuje několik horizontů nádrží, naskládaných vertikálně, které dávají ropným společnostem více vrtných cílů. Ve hře jsou i odhady okolo 75 miliard barelů (přesné číslo těžko říct, rozhodně je zde ale ještě možnost desítek let těžby).

  • Navíc OXY překrývá nejhlubší, nejtlustší části Wolfcampu.
  • Při současné době těžby, asi 4 mm BOEPD, by to mohlo znamenat, že v Permu zbývá 30-40 let průzkumu a vývoje. BOEPD = Barely ropného ekvivalentu denně.

3. Management splňuje veškerá kritéria

Buffett je známý tím, že vybírá manažery a drží se s nimi i v těžkých časech. Když Warren dal Vicki Hollubové (generální ředitelka $OXY+0.5%) deset miliard dolarů, aby dokončila dohodu s Anadarko, ve skutečnosti ji "najal" jako manažera svých peněz. Pochopme něco, Buffett půjčil Vicki Hollub 10 miliard dolarů, ne Occidental Petroleum, bez ohledu na název subjektu na úvěrových dokumentech. Mimo jiné si myslím, že mohl obdivovat její odvážný přístup.

Vicki Hollub byla naprosto tou správnou osobou pro integraci těchto dvou společností. Nikdo nezná permskou pánev tak jako ona. Pracovala v Permian po většinu své více než 30leté kariéry, v různých rolích od vrtného inženýra až po oblastní viceprezident pro OXY. Když mluví, tato hluboká znalost oblasti prostupuje konverzací.

  • Navíc nám Buffett určité sympatie potvrdil, jelikož při první zmínce o investici do OXY řekl, že naprosto souhlasí s kroky managementu a konal by v jejich případě úplně stejně.

Buffett se poprvé vrhl na akcie Occidental $OXY+0.5% poté, co se seznámil s přepisem hovoru o výsledcích společnosti za čtvrté čtvrtletí, který se konal 25. února.

"Přečetl jsem si každé slovo a řekl jsem si: 'Přesně tohle bych dělal,'" řekl miliardář televizi CNBC. "Začali jsme nakupovat v pondělí a nakoupili jsme vše, co jsme mohli."

4. OXY se zaměřuje na oblasti, kde Buffetova BHE ještě nemá zapuštěné kořeny

BHE

  • OXY vlastní 51% společnosti Western Midstream Partners (WES), což, jak vidíte níže, vyplňuje významnou mezeru ve stopě BHE.

WES kontroluje klíčovou exportní infrastrukturu na trhy, které BHE v současné době neobsluhuje.

5. Komplexnost a diverzifikace společnosti

Když pominu to, že OXY generuje mnoho hotovosti, má skvělé propozice pro další růst a drží podíly v důležitých oblastech, tak musím připomenout ještě úspěšné snižování zadluženosti a diverzifikované portfolio příjmů.

Psal jsem o tom už sice vícekrát, ale i nyní to stojí za zmínku. Společnost Occidental není zafixovaná pouze na ropu, jelikož má i svůj chemický segment a věnuje se aktivně technologii zachycování uhlíku, která by do budoucna mohla přinést mnoho úspěchů.

Postupné snižování zadluženosti jde velice dobře znát.

  • S tím se také nesou další pozitiva. Například - Co se bude dělat s hotovostí, jakmile dluh dosáhne požadované míry? Odpověď je prostá - Investice do sebe a vrácení důvěry akcionářům v podobě dividend a zpětných odkupů.

Závěr

Osobně v $OXY+0.5% držím podíl už nějakou dobu, takže naštěstí otázku ohledně koupě dalšího podílu Buffetta až tak neřeším (samozřejmě bych to klidně uvítal). Nicméně je tento článek zaměřený na to, že řada investorů přemýšlí o investici do OXY s tím, že ve vzduchu visí otazník nad rozšířením podílu Buffetta. Dle průzkumu, který jsem dělal na sociálních sítích se ukázalo, že naši investoři s největší pravděpodobností očekávají, že podíl minimálně navýší (až 70% hlasovalo pro tuto variantu) a nějakých 20-25% si myslí, že koupí OXY celou, zbytek pak uvažoval nad tím, že už nebude rozšiřovat pozici. Reakci na další zprávu ohledně možné koupě snad ani nemusím popisovat... Ještě nedávno se Occidental držela neustále v rozhraní 50-60$ za akcii. Oznámení Buffetta o koupi až 50% OXY vedlo k tomu, že akcie vyskočily o víc jak 10% a od té doby se drží nad 70$. Co by teprve udělala zpráva, že Occidental nakonec koupí celou? Moc dobře to víte. Konečné rozhodnutí ohledně investice však nechávám na vás. Dnes jsem vám chtěl pouze trochu objasnit kvality OXY a důvody, které mohou velikána vést k dalšímu nákupu.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.