S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Proč je Tchaj-wan pro USA tak duležitý?

Michal Šnobl
2. 9. 2022
6 min read

Výrobě výkonných čipů dlouhodobě dominuje Tchaj-wan, konktrétně pak jedna společnost, která dodává drtivou většinu nejvyspělejších světových polovodičů. Jakékoli narušení dodavatelského řetězce této kritické komodity by mělo obrovské negativní dopady na globální ekonomiky, včetně té USA.

Důležitost Taiwanu pro USA  

Síla Tchaj-wanu v oblasti polovodičů a závislost USA na Tchaj-wanu pro čipy se staly synonymem pro čtyři písmena: TSMC $TSM-0.5%— the Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. TSMC je polovodičová společnost, která pomohla Tchaj-wanu vyrobit v roce 2020 ohromujících 63 procent celosvětové nabídky polovodičů. Podle nedávné zprávy dodala TSMC v roce 2019 92 procent nejpokročilejších čipů. Zbytek připadá na na Samsung.

TSMC je opravdovým lídrem na trhu sléváren polovodičů, který je známý výrobou čipů pro iPhony, ale vyrábí polovodiče i pro Intel. Apple byl zodpovědný za zhruba 25 procent celkových příjmů TSMC ve výši zhruba 57 miliard dolarů v roce 2021. Celkově má ​​pět sléváren s nejvyššími tržbami podíl na trhu zhruba 90 procent.

https://youtu.be/tMXIPOiSkbI

TSMC vyrábí své produkty v obřích továrnách na západním pobřeží Tchaj-wanu – na březích, kde by se Čína vylodila, pokud by ostrov napadla. Někteří oborníci tvrdí, že vlastní závislost Číny na Tchaj-wanu kvůli těmto čipům by ji odradila od útoku. Riziko ale nelze vyloučit a následky by se rozléhaly po celém světě.

Důležité upozornění: TSMC má továrny v Číně a USA. Nejpokročilejší továrny má však z bezpečnostních důvodů na Tchaj-wanu.

Od začátku pandemie měl nedostatek čipů zásadní dopad na automobilový průmysl, informační technologie a spotřební elektroniku, částečně kvůli narušení výrobních procesů a dodavatelských řetězců při zvýšené poptávce. Pokračující válka na Ukrajině a globální inflace také přispívají k poměrně slabým čtvrtletním výsledkům výrobců čipů, jako jsou AMD $AMD+0.5%, Qualcomm $QCOM+0.1% a Intel $INTC+0.9%. Poslední jmenovaný vytvořil nový negativní rekord: S čistou ztrátou 454 milionů dolarů se Intel ve druhém čtvrtletí roku 2022 poprvé od konce roku 2017 propadl do červených čísel.

Tento vývoj byl výsledkem „náhlého a rychlého poklesu ekonomické aktivity“, podle oficiálního prohlášení generálního ředitele Pata Gelsingera, ale také odrážel vlastní „problémy s exekucí“.

Naopak právě společnosti jako TSMC, Samsung Electronics nebo UMC těžily ze zvýšené poptávky a současného nedostatku nabídky ve dvou pandemických letech a dokázaly zvýšit své prodeje mimo jiné díky příznivému vývoji cen a vysokému využití kapacit.

Tchaj-wan kraluje celosvětové výrobě čipů

Globalfoundries $GFS+0.7% z USA je jediným výrobcem, který nesídlí v regionu východní Asie, v první osmičce; v prvním čtvrtletí roku 2022 se její podíl na trhu pohyboval kolem šesti procent.

Historie a milníky TSMC

Nelze vyprávět příběh TSMC, aniž bychom se nezmínilo o jeho zakladatele: Dr. Morrise Changa, známého jako „otec polovodičů“. Chang se narodil v Číně a dokončil doktorát z elektrotechniky na MIT a Stanfordu v USA. Strávil 25 let ve společnosti Texas Instruments $TXN+0.8% prací s pokročilým návrhem polovodičů a výrobními procesy. TSMC založil v roce 1987, když mu bylo 56 let. Začalo to jako spolupráce mezi vládou Tchaj-wanu, technologickým gigantem Philips a také soukromými investory se zájmem o polovodičové technologie.

https://youtu.be/zROlg7wE5Tw

Vzhledem k tomu, že poptávka po jejich polovodičové technologii neustále rostla, TSMC nakonec v roce 1993 založila vlastní závod na výrobu 8palcových plátků, brzy poté se akcie společnosti začaly obchodovat na tchajwanské burze. V následujících letech společnost TSMC pokračovala v investicích do inovací a rozšiřovala své technologické portfolio. Souběžně se TSMC podařilo zvýšit svou výrobní kapacitu, aby udržela krok s vysokou poptávkou po jejich křemíkových destičkách. Tento úspěch nakonec vedl k tomu, že se v roce 1997 stala první tchajwanskou společností kotovanou na newyorské burze.

Společnost nadále předbíhá své konkurenty na trhu ve smyslu množství klientů, které obsluhuje a ziscích, které generuje. V současnosti TSMC zaměstnává přes 52 000 zaměstnanců a obsluhuje více než 500 zákazníků s více než 11 000 různými produkty, o kterých je známo, že navrhují a vyrábějí.

Pelosi na Taiwanu 

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová sice Tchaj-wan opustila, ale její návštěva znovu vrhla pozornost na klíčovou roli ostrova v globálním dodavatelském řetězci čipů a zejména na největšího světového výrobce čipů, TSMC.

V rámci kontroverzní návštěvy, která rozzlobila Peking, došlo na setkání Pelosiho s předsedou TSMC Markem Liu, na znamení toho, jak kriticky důležité jsou polovodiče pro národní bezpečnost USA a nedílnou roli, kterou společnost hraje při výrobě nejpokročilejších čipů.

Pelosiho návštěva Tchaj-wanu a setkání s TSMC ukazují, že USA to nezvládnou samy a bude vyžadovat spolupráci s asijskými společnostmi, které dominují ve výrobě nejmodernějších čipů.

Podpora domácích výrobců čipů

Riziko závislosti USA na čipech vyráběných na Taiwanu bylo velmi dobře na paměti, když Kongres schválil rozsáhlý návrh zákona, který má snížit závislost USA na zahraničních čipech. Legislativa si klade za cíl vybudovat více továren na polovodiče s pomocí dotací ve výši 52 miliard dolarů.

Vůdce většiny Senátu Chuck Schumer ve svém projevu označil zákon o čipech a vědě za „jednu z nejdůležitějších věcí, které jsme pro Ameriku za poslední roky, ne-li desetiletí“ udělali.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.