S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Investice do automatizace? Jasná volba. Zde je můj výběr 4 zajímavých variant

Dominik Petrnoušek
3. 9. 2022
7 min read

To, že automatizace si šíří napříč každým odvětvím bleskovým tempem je nám každému jasné. Že se zde skrývá velká investiční příležitost víme taky. Jenomže těch variant je tolik, že už může být trochu problém se v tom vůbec vyznat. Pokusím se tady vyložit několik variant, na které jsem v poslední době narazil a přišly mi zajímavé.

Automatizace je denním chlebem každého průmyslového odvětví

Automatizace, robotizace... říkejte se tomu jak chcete. Důležité je, že jejím cílem je zlevnění, zrychlení, zefektivnění a zvýšení bezpečnosti a dostupnosti snad ve všech oborech lidské činnosti. Ať už jde o stroje, které přebírají těžkou, nebezpečnou nebo repetitivní práci od lidí, autonomní vozidla, která mohou pracovat 24 hodin denně, nebo jen třeba o přístroje, které nám zjednoduší denní fungování. Automatizace je všude.

Jenomže těch možností je obrovské množství. Těžko se v tom vyznat. A ještě těžší je vědět, kde se nachází největší příležitost. S jistotou to neví nikdo. A já nejsem výjimkou. Mohu ale nabídnout několik variant, které se mi líbí, nebo které považuji za šedé myši ve stínu supertrendů, o kterých se naopak mluví všude.

Jen upozorním, že tu nebudu vůbec řešit případné ocenění a vhodnost společností samotných. To nechme na jindy. Jde mi především o zajímavé produkty a technologie. Jak je na tom jejich mateřská společnost neberu v potaz 😇

Honeywell

$HON-0.7% a zejména její odnož Performance Materials and Technologies nabízí automatizační řízení, přístroje a software a související služby. Podle dostupných informací se automatizace od Honeywellu využívá ve více a více továrnách a průmyslových provozech napříč světem a odvětvím.

https://www.youtube.com/watch?v=MMIIdpzljLk

Honeywell je ale rozkročen tak široce, jak jen si dovedete představit. Zasahují snad do každého odvětví lidské činnosti. Vyrábí katalyzátory a adsorbenty, materiály pro výrobu konečných výrobků, jako jsou neprůstřelné pancíře, nylon, počítačové čipy a farmaceutické obaly. Její segment letectví a kosmonautiky nabízí pomocné pohonné jednotky, motory, integrovanou avioniku, systémy pro kontrolu životního prostředí a elektrické energie, řízení motorů, bezpečnost letu, komunikaci, navigační hardware, datové a softwarové aplikace, radarové a sledovací systémy, osvětlení letadel. Systémy a díly pro letadla.

Segment Honeywell Building Technologies společnosti nabízí softwarové aplikace pro řízení a optimalizaci budov; senzory, spínače, řídicí systémy a přístroje pro správu energií; kontrolu přístupu; kamerový dohled; požární produkty; instalaci, údržbu a modernizaci systémů. Také se pere s 3M na poli bezpečnostních prvků, oděvů a prostředků.

Rockwell

$ROK-0.3% je jedním z největších konkurentů právě Honeywellu. Na rozdíl od Henywellu ale není tak široce rozkročená a zaměřuje se právě na automatizaci. A to zejména tu průmyslovou. Společnost působí ve třech segmentech: Inteligentní zařízení, Software a řízení a Služby životního cyklu. Její řešení zahrnují hardwarové a softwarové produkty a služby. Segment Intelligent Devices nabízí pohony, pohybové, bezpečnostní a snímací zařízení, průmyslové komponenty a produkty konfigurované na zakázku. Segment Software & Control nabízí řídicí a vizualizační software a hardware, informační software a řešení síťové a bezpečnostní infrastruktury. Mezi jejich klienty spadá mnoho oborů včetně automobilového průmyslu, polovodičů, skladování a logistiky a také obecná průmyslová odvětví zahrnující tisk a vydavatelství, námořní průmysl, sklářský průmysl, průmysl vláken a textilu, letiště a letecký průmysl. Dále odvětví jako jsou potraviny a nápoje, přírodní vědy, domácnost a osobní péče. Dále také odpady a vodohospodářství.

Tento výčet je nekonečný a očividně jsou jejich produkty opravdu vhodné na úplně cokoliv. Považuji je tedy za potenciálně solidní volbu.

https://www.youtube.com/watch?v=NICs35hT6Bw

Automobilový průmysl

Zde bych rád vyzdvihl automobilový průmysl obecně. Kroky, kterými se v posledních letech pohybujeme kupředu jsou naprosto NEUVĚŘITELNÉ. Za celé minulé století se na automobilu nezměnilo téměř nic zásadního. Došlo samozřejmě k zefektivnění a vyladění stávajících principů. Revoluce, která ale obrátila svět vzhůru nohama přišla (a přichází) až posledních několika letech. Mluvím zejména o autonomním řízení. Samozřejmě nejhlasitějším jménem zde bude vždy $TSLA+12.1% . Není to ale jen ona. Skoro všechny agresivní mladé automobilky šlapou na plyn této revoluce svojí touhou po autonomním řízení a autopilotech.

A svojí snahou a touhou už začali strhávat i zaběhnuté značky jako třeba $F+0.1% . I technologičtí giganti, kterých se to až tak netýká začali cítit šanci, třeba takový $AMZN-1.6% a jejich snaha o automatické dovážkové služby, sklady atd.

V automobilovém průmyslu je ovšem citelná automatizace i v samotném výrobním procesu. Asi každý z nás viděl záběry třeba ze Škodovky, kde jsou všichni zaměstnanci spíš operátoři strojů a robotů, než že by něco dělali. O skoro automatické lince v Tesle ani nemluvím.

https://www.youtube.com/watch?v=7-4yOx1CnXE

Amazon

Když už jsem ho v předchozím odstavci nakousl - Amazon považuji za naprosto brutálního průkopníka (nebo alespoň popularizátora) automatizace. Posuďte sami.

https://www.youtube.com/watch?v=IMPbKVb8y8s

Automatizace Amazonu ale nezůstává jen u jejich samotných skladů. Poskytuje ji totiž v jiné podobě i svým partnerům a prodejcům. Může také znamenat automatizaci konkrétních úkolů s cílem zlepšit efektivitu, prodejní výkonnost nebo jednoduše ušetřit čas. Automatizace umožňuje prodejcům soustředit se na vyšší strategie pro rozvoj podnikání namísto plýtvání časem na nudné úkoly.

Ve skutečnosti již 68 % prodejců na Amazonu automatizuje významnou část svého podnikání. Víceméně za nějaký poplatek udělá Amazon vše za vás. Tedy veškerou "fyzickou" část.

Závěr?

Automatizace tu je, byla a bude. A bude bych podtrhl. Člověk si přirozeně chce zlehčovat život. A na to je automatizace přímo dělaná. Navíc pro dosažení zisku je zefektivnění procesu také nutné.

Příležitostí je mnoho a bude jich ještě přibývat s postupující technologií a zvyšujícím se výpočetním výkonem. Problém ale možná vidím v rozevírajících se sociálních nůžkách, jelikož nekvalifikované pozice budou brzy nahrazeny právě stroji a roboty a uplatnění nekvalifikované pracovní síly se bude shánět hůř a hůř. To je již ovšem na jinou debatu.

Jaký je váš tip na zajímavou příležitost v automatizaci? Podělte se v komentáři!

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.