S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Proč bych si ani přes pokles o 60 % z historických maxim akcie Nvidia nekoupil

Michal Šnobl
7. 9. 2022
4 min read

Akcie společnosti Nvidia se v minulém týdnu propadly o téměř 15 % a dosáhly tak nového lokálního dna poté, co podnik zveřejnil, že americká vláda nařídila omezení dodávek vybraného portfolia vysoce maržových čipů do Číny. Oznámení přichází poté, co Nvidia již varovala před zpomalující poptávkou po jejích herních produktech.

Problémů přibývá 

Dle mého názoru jsou akcie společnosti Nvidia $NVDA-3.3% dlouhodobě nadhodnoceny, což dokládá i průměrné P/E ratio za poslední 5 let, které je téměř 58 . A přestože akcie NVDA poklesly přibližně o 60 % oproti svým historickým maximům z konce minulého roku, dovolím si tvrdit, že stále existuje určitá nadměrná přirážka k ocenění, kterou je třeba korigovat, aby se investoři mohli těšit z atraktivního poměru rizika a odměny.

V posledním čtvrtletí Nvidia poskytla výhled, který byl mnohem nižší, než očekávali analytici. Společnost vyrábějící čipy se v posledních měsících potýká s řadou výzev, včetně klesající poptávky po jejích herních a profesionálních vizualizačních produktech, makroekonomických tlaků na náklady a přerušení dodavatelských řetězců.

Pětiletý cenový graf akcie NVDA

Americká vláda omezuje prodej čipů do Číny 

Americká vláda minulý týden udělala díru ve výši 400 milionů dolarů v rozpočtu Nvidia. Polovodičová společnost ve středu oznámila, že ji federální představitelé minulý pátek informovali, že zavedli nové exportní kontroly, které společnosti Nvidia brání prodávat její nejnovější čipy datových center v Číně nebo Rusku bez licence.

Zatímco v Rusku Nvidia své produkty zákazníkům neprodává, Čína a Hongkong ve čtvrtletí končícím 31. červencem vygenerovaly na tržbách 1,6 miliardy dolarů. Zákaz vlády prodávat své nejnovější čipy by ji mohl dle odhadů stát 400 milionů dolarů a to jen za toto čtvrtletí. Dlouhodobý dopad těchto omezení není prozatím znám.

Nvidia se proto bude muset snažit prodávat v Číně své méně pokročilé čipy, kdy není jasné, do jaké míry bude společnost schopna přesvědčit své čínské zákazníky, aby přijali její méně pokročilé čipy jako náhradu.

https://youtu.be/_53oYOIcOUs

Stále velmi vysoké ocenění

Přestože akcie společnosti Nvidia poklesly o téměř 60 % ze svých historických maxim, jejich ocenění je stále velmi drahé. Investoři by měli vzít v úvahu, že násobek k zisku pro rok 2023 u společnosti Nvidia je nyní téměř 38x, což znamená více něž dvojnásobnou prémii oproti sektoru. To, že jsou akcie drahé indikuje také ukazatel ceny k tržbám (P/B) ve výší 11,45, což znamená až 300 % premii oproti sektoru. Vzhledem ke zpomalujícímu se hospodářskému cyklu v oblasti polovodičů a klesající důvěře investorů v růstové akcie v USA jsou tyto násobky poměrně vysoké. 

Platit příliš mnoho za investici může být velmi nebezpečné. Analytici odhadují, že průměrný roční růst tržeb v letech 2023-2027 bude 11,19 %. To je výrazné zpomalení oproti předchozímu období, kdy tržby rostly v průměru o téměř 26. O něco rychlejším tempem, než tržby by dle analytiků měla růst ziskovost společnosti a to konktrétně v průměru o 12,82 %. V příštích roce by ale oproti tomuto měla klesat.

Závěr

Nvidia je bezpochyby skvělá společnost, která se specializuje na herní produkty a produkty pro datová centra. Ačkoli jsem ohledně dlouhodobých vyhlídek společnosti býčí, domnívám se, že akcie NVDA mají před sebou ještě další pokles, něž se jejich cena dostatečně zatraktivní.

Osobně bych akcie NVDA nekupoval při ocenění nad 30 P/E, což jsou stále velmi vysoké násobky. V souladu s tím bych potřeboval vidět další pokles o několik desítek procent, než se riziko/výnos stane oprávněně atraktivním a aby dostatečně odráželo regulační riziko a zpomalující se obchodní cyklus.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.