S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Přichází "krach a deprese". Robert Kiyosaki varoval investory a odhalil ultimátní plán obrany

Řekněme si to na rovinu: existuje spousta důvodů, proč se domnívat, že by se trh mohl každou chvílí zhroutit. Dejte je všechny dohromady v situaci, jakou máme dnes, a zdá se, že nebezpečí se rozhodně násobí. Podobný názor má i legendární investor a finanční poradce Robert Kiyosaki, který nedávno poskytl osobní pohled na to, jak si myslí, že se bude situace vyvíjet a jak se proti nadcházející depresi bránit. 


Zajímají vás základní investiční principy Roberta Kiyosakiho? Přečtěte si tento příspěvek: Robert Kiyosaki a jeho 6 pravidel investování

A nyní už k tomu hlavnímu.

Spotřebitelské ceny v USA v listopadu vzrostly o 6,8 %, což představuje nejrychlejší tempo za posledních 39 let. A zatímco akciový trh se obavám z inflace i nadále do značné míry vyhýbá, mnozí známí investoři mají plné ruce práce, aby se připravili. A jedním z nich je kdo jiný než autor knihy Bohatý táta, chudý táta Robert Kiyosaki.

"Přichází krach a deprese," napsal Kiyosaki na Twitteru na začátku tohoto týdne. "Čas zbohatnout po krachu falešné inflace. Mějte se na pozoru. Dávejte si pozor."

https://twitter.com/theRealKiyosaki/status/1469071958511800320

Pro jistotu bych měl pravděpodobně dodat, že Kiyosaki v posledních měsících učinil podobné výzvy, které se mu zrovna nevyvedly 😅. V září uvedl, že v říjnu dojde k "největšímu krachu ve světové historii", o čemž se objevil i zde na Bulios velmi dobrý příspěvek:

Robert Kiyosaki: V říjnu udeří "Největší krach v historii světa", tohle jsou 3 způsoby, jak se chránit

Kiyosaki však ze svého medvědího postoje vůči trhu neustupuje. Ve skutečnosti zdvojnásobuje objem svých oblíbených aktiv bojujících proti inflaci. "Kupuji více zlata, stříbra, bitcoinu, etherea, pronajímaných nemovitostí a ropy," napsal minulý měsíc na Twitteru.

https://twitter.com/theRealKiyosaki/status/1463324856276062210 

Pro ty, kteří sdílejí Kiyosakiho obavy, se na tato zajištění proti inflaci krátce podívejme. Do jedné z nich by se totiž rozhodně mohlo vyplatit investovat část vašich peněz navíc.

Zlato a stříbro

Zlato pomáhá investorům uchovat jejich bohatství již po staletí. Nelze ho vytisknout ze vzduchu jako fiat peníze a jeho hodnota není do značné míry ovlivněna ekonomickými událostmi ve světě.

Stříbro může být také uchovatelem hodnoty a pojistkou proti inflaci. Navíc je stříbro průmyslový kov. Hojně se používá při výrobě solárních panelů a je také důležitou součástí elektrických řídicích jednotek mnoha vozidel.

Fyzické zlato a stříbro si můžete koupit v místním obchodě se zlatem. Nebo se můžete podívat a zainvestovat do těžařů s velkou kapitalizací, jako jsou Barrick Gold $GOLD-1.7%, Newmont $NEM-0.1% a Wheaton Precious Metals $WPM+1.6%.

Bitcoin a Ethereum

Někteří považují bitcoin za nové zlato. A líbí se i Kiyosakimu. Když Bitcoin $BTC/USD v říjnu prudce překonal hranici 60 000 dolarů, Kiyosaki na Twitteru $TWTR napsal, že budoucnost této kryptoměny je "velmi jasná", ale před další investicí čeká na pokles.

No, Bitcoin se od té doby propal a v současnosti se obchoduje za zhruba 47 660 dolarů. Takže je nákup ze strany Kiyosakiho opravdu pravděpodobný 😁. Kiyosaki ale rovněž nakupuje Ethereum $ETH/USD

Ačkoli Ethereum není tak velké ani tak populární jako Bitcoin, jeho využití v peer-to-peer půjčkách, NFTs, hrách a stablecoinech znamená, že by ho investoři do kryptoměn rozhodně neměli ignorovat.

https://twitter.com/therealkiyosaki/status/1429953861855309842 

Nemovitosti

Vlastnictví nemovitostí je historicky jedním z nejefektivnějších způsobů, jak se zajistit proti inflaci a zároveň získat pasivní příjem. A v dnešní době k tomu nepotřebujete být pronajímatelem.

Existuje spousta veřejně obchodovaných realitních investičních fondů, které investorům poskytují štědré peněžní výplaty. Tyto společnosti vlastní nemovitosti přinášející výnosy, vybírají nájemné od nájemníků a poté předávají peníze akcionářům ve formě pravidelných dividend.

Například společnost Realty Income $O+0.7% získává a spravuje komerční nemovitosti již více než pět desetiletí. Získává příjmy z pronájmu na základě dlouhodobých čistých nájemních smluv a vyplácí investorům měsíční dividendy.

Energie

Jedním z nejjistějších příznaků prudce rostoucí inflace je rallye na komoditách, které jsme byli svědky na začátku letošního roku. Ceny komodit jsou totiž běžně považovány za předstihový ukazatel inflace.

Proto by nemělo překvapit, že ropa, nejobchodovanější komodita na světě, je také na Kiyosakiho seznamu. Cena ropy sice za poslední měsíc klesla, ale od začátku roku stále vzrostla o více než 40 %.

Jak se dalo očekávat, z vysokých cen ropy těží její producenti. V letošním roce se investoři zatím těší z mimořádných výnosů na akciích společností jako Chevron (40 %) $CVX-1.0%, Exxon Mobil (51 %) $XOM-1.9% a ConocoPhillips (84 %) $COP-1.0%.

Nevím jak vy, ale mě Kiyosaki rozhodně přesvědčil. Momentální situace na trhu se mi vůbec nelíbí, což je i hlavní důvod, proč jsem začal diverzifikovat portfolio po vzoru Kiyosakiho a všem ostatním investorům bych poradil udělat to samé.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ten měl skončit u té své první knihy a pak odejít do důchodu 😅

Partner

Kiyosaki a jeho slavné predikce 😂

Ty jeho způsoby obrany jsou rozhodně fajn, pokud by k něčemu takovému vážně došlo 😄

👍🤣👍🤣👍🤣

Vím, že ho tady spousta lidí obdivuje, ale mě v poslední době doopravdy přesvědčil, že je tak trochu blázen...Jen se podívejte, co na Twitteru přidává za blbosti 😅: https://twitter.com/theRealKiyosaki/status/1468040359615746048

Kiyosaki to zmiňuje už nějak moc často mi přijde 😅

Moc užitečné, můžete psát častěji :-)