S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Rychlý pohled: The Home Depot Inc. - Maloobchodní gigant pro kutily.

Martin Bartkovský
7. 9. 2022
8 min read

Zdravím vás u dalšího rychlého pohledu. Posledně jsme měli technologickou společnost, která je na burze krátce $SNOW-2.0% . Tak dneska si dáme pro změnu něco tradičního. A tím tradičním myslím společnost The Home Depot Inc $HD+0.7% . Jedná se o nadnárodní maloobchodní společnost provozující obchody pro kutily. Prodávají například nářadí, stavební materiál, spotřebiče atd. To je jenom ve zkratce o tom, co společnost dělá, samozřejmě bychom mohli tuto společnost analyzovat do nekonečna a hrabat se ve výročních zprávách tak jako i u jiných společností. My si zde ale uděláme takový rychlý přehled čísel, a podíváme se na to, zda společnost vůbec stojí za to abychom se hrabali v jejich výročních výkazech do hloubky.

P/E- Zde si pro zpřesnění a taky z důvodu jistého bezpečnostního polštáře neberu cenu/zisk za poslední rok, ale cenu/průměrný zisk za posledních pět let. To tedy znamená tržní kapitalizace společnosti je 298 mld. USD a průměrný čistý zisk za posledních pět let je kolem 12 mld. USD, což nám dává poměr P/E zhruba nějakých 24. Z tohoto podhledu se společnost může zdát trochu nadhodnocená. U společností tohoto typu mám radši nižší PE, ale jediný ukazatel o ničem nevypovídá. Jdeme se podívat dál.

Tržní kapitalizace- Jak jsem psal už v předchozím bodě, tržní kapitalizace společnosti je aktuálně zhruba 298 mld. USD.

Graf vývoje ceny akcií společnosti

Marže- Společnost za posledních pět let dosahovala těchto ročních čistých marží- 8%, 10%, 10%, 10%, 11%. Tyto roční marže jsou zaokrouhlené na cele čísla. Přičemž mi průměrná čistá marže za posledních pět let vyšla po zaokrouhlení na cele čísla 10%. Podle mého názoru se jedná o slušnou marži, navíc ještě když vidíme, že je tato marže konstantní a nekolísá každý rok. Za mě tedy z hlediska čisté marže si společnost vede dobře. Hrubou marži neřeším, protože v hrubém hospodářském výsledku nejsou promítnuty všechny náklady.

Růst tržeb a zisků- Tržby společnosti rostly za poslední rok průměrně o zhruba 10% ročně a čistý zisk průměrně o zhruba 18% ročně. Na to, že se jedná o společnost zabývající se maloobchodem, tak jsou tyto výsledky slušné. Protože pokud si vezme, že zákazníkem této společnosti může být kdokoliv, hlavně tedy z řad běžných občanů, tak se obávám toho, že společnost bude nyní čelit buď stagnaci a nebo poklesu výsledků a nebo minimálně se tento růst zpomalí. Proč si to myslím? Ve spojených státech sice není tak obrovská inflace, ale i tam je na vyšších úrovních, což u některých části obyvatel znamená uskromnit se a šetřit. Tím pádem věci ze segmentu hobby, kutilství atd. může vést právě k poklesu tržeb, protože lidé se zaměří více na důležitější výdaje a na tyto věci už bude méně peněz a nebo nebudou peníze vůbec.

Snižování počtu akcií v oběhu- Společnost pravidelně provádí zpětné odkupy svých akcií, čímž přináší akcionářům hodnotu a k tomu jim vyplácí i dividendu. Společnost za posledních pět let odkoupila průměrně zhruba 2% svých akcií ročně zpět.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Tento bod společnost s přehledem splňuje a je tímto krytá před neschopností uhradit své krátkodobé závazky, nebo respektive společnost nemusí v případě nouze aktuálně pro úhradu krátkodobých závazků rozprodávat dlouhodobý majetek.

Růst provozního a volného cashflow- Provozní cashflow rostlo za posledních pět let průměrně o zhruba 8% ročně a volné cashflow o také zhruba 8% ročně. Kapitálové výdaje jsou víceméně konstantní. Což znamená, že společnost dokáže za vynaložení stejných kapitálových výdajů vygenerovat více volné hotovosti. Toto vždy vnímám jako pozitivum.

Cena/FCF- Průměrné volné cashflow- za posledních pět let činilo 12,4 mld. USD. Když tímto údajem podělíme tržní kapitalizaci společnosti, tak dostaneme poměr P/FCF 24. Jak zde můžeme vidět tento poměr je totožný i z poměrem P/E, což znamená, že společnost je ceněna v obou oblastech stejně. Což značí stabilitu společnosti. Setkávám se se společnostmi, které mají když to přeženu P/E 16 a P/FCF 80 a nebo naopak.

Návratnost investovaného kapitálu- zde se podíváme, jak efektivně společnost dokáže nakládat s penězi. Zde je poměrně obrovská návratnost investovaného kapitálu zhruba 35% ročně. Ale pozor, společnost tuto návratnost generuje převážně přes svůj dluh. Jmění akcionářů je zde mizivé, což by mohl být v případě bankrotu společnosti problém. Ale podle těchto čísel nevypadá, že by se společnost blížila k bankrotu.

Splácení závazků z volného cashflow- Aktuální dlouhodobé závazky společnosti činí zhruba 49 mld. USD. V případě, že by firma vynakládala na splácení těchto závazku 12,4 mld. USD ročně, tak by je mohla splatit do 4 let. Z tohoto pohledu se firma jeví jako schopná a vypadá to, že má své závazky pod kontrolou.

Ocenění:

Průměrný desetiletý růst volného cashflow je zhruba 22% ročně. Průměrný pětiletý růst volného cashflow je zhruba 8% ročně. Osobně si myslím, že nyní ještě dojde ke zpomalení růstu, z důvodu vysoké inflace, takže budeme kalkulovat s trochu nižšími růsty. U všech tří scénářů požaduji návratnost 12,5% ročně.

Nejlepší scénář je růst průměrně o 6% ročně a P/FCF 20

Normální scénář je růst průměrně o 4% ročně a P/FCF 15

Nejhorší scénář je růst průměrně o 2% ročně a P/FCF 10

Zde by byl nějaký můj hrubý nástřel ceny kolem 117 USD ( je to po odečtení 20% bezpečnostního polštáře). Pokud tedy věříte těmto scénářům, tak je tato společnost hratelná někde při této ceně aktuálně. Pokud samozřejmě vidíte budoucnost společnosti lépe, může být hratelná i za vyšší cenu. Já zde zkrátka vycházím z minulých čísel a jedná se pouze o hrubý nástřel.

Závěr:

Jak toto celé shrnout tedy? Jedno je jasné, máme před sebou kvalitní společnost s dobrými výsledky. Jeden háček co zde je, že společnost má nulové vlastní jmění nebo záporné. Jedná se o částku, kterou by dostali akcionáři v případě, že by firma zbankrotovala. Dalším problémem je zde cena. Vzhledem k povaze podnikání a oboru ve kterém společnost působí se nedá nějak extra rychle růst, ještě vzhledem k vysoké inflaci, kterou jsem tak trochu zakalkuloval do ceny. Společnost může růst v podstatě už jen z otvíráním nových prodejen a zvyšováním návštěvnosti již otevřených prodejen, což podle mě jak jsem psal výše půjde v dnešní době možná hůř. Zkrátka se zde podle mě nejedná o společnost vhodnou do portfolia v dobách vysoké inflace. Osobně si počkám až se inflace začne dostávat pod kontrolu. Do hlubší analýzy bych se pouštěl někde při ceně 150- 200 USD.

Doufám, že se vám tento rychlý pohled líbil a přinesl vám něco užitečného. Klidně mi to dejte vědět do komentáře. A pokud se vám celkově moje rychlé pohledy na společnosti líbí, nebo se vám zdají přínosné neváhejte mi dát follow, dodá mi to více motivace k tvoření a v budoucnu možná vymyslím i něco jiného k tomu ještě. Pokud byste chtěli takovýto rychlý pohled udělat na nějakou společnost, napište mi jí do komentářů, budu rád za jakýkoliv tip.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.