S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Inflace konečne zpomaluje. Vyhráno však zdaleka nemáme.

Purple Trading
12. 9. 2022
3 min read

Inflace v sprnu konečně zpomalila a přetrhla tak sérii 13 měsíců růstu inflačních statistik. Které položky zlevňovaly nejvíce? Které naopak zdražovaly? A jaký je výhled na zbytek roku?

Český statistický úřad dnes zveřejnil srpnová data k inflaci, která pozitivně překvapila. Konečně jsme se totiž po 13 měsících dočkali snížení jejího tempa. Meziroční inflace v srpnu dosáhla “jen” na 17,2 %, což bylo ve srovnání s tempem z července o 0,3 % méně. Trh i samotná centrální banka očekávali výrazně horší hodnoty. Ve zdražování pokračují energie a potraviny (zejména pak mouka, mléko, cukr a oleje), zlevnily naopak pohonné hmoty. Průměrná cena benzinu během srpna poklesla až ke 40 Kč za litr, u nafty pak až ke 42,50 Kč za litr. To bylo výrazné zlepšení zejména ve srovnání s první půlkou července, kdy průměrné ceny pohonných hmot atakovaly 49 Kč za litr. Kromě pohonných hmot meziměsíčně zlevnily i ceny zeleniny, a to o 3,5 % (nejvýrazněji pak brambory, které zlevnily o více než 14 %). 

Zde však zlevňování bohužel končí. Ceny elektřiny meziměsíčně vzrosly o 0,7 % a plynu o 1 %. Ceny tuhých paliv pak dokonce o 3,7 %. Meziročně pak elektřina zdražila o 34,6 % a zemní plyn dokonce o 61,4 %. Do dat kolem cen plynu a elektřiny se však zatím plně nepromítlo odstavení plynovodu Nord Stream 1. Jeho provoz byl pozastaven na konci srpna a ceny plynu i elektřiny byly od té doby jako na houpačce. Stále jsou však výrazně nad průměrem z průběhu roku. Co se týká pohonných hmot, tak benzin dále zlevňuje, nafta však koncem srpna poměrně výrazně zdražila a kvůli jejímu substituování za drahý plyn je tak její vývoj nejistý. Data za září by tak mohla být opět horší, nicméně dříve obávaná hranice meziroční inflace 20 % by tento podzim nakonec nemusela padnout. Po zbytek roku by se tak inflace mohla držet právě kolem hranice 17 % a za celý rok pak kolem 15 %. Zvýšila se naopak šance, že ČNB ponechá na záříjovém setkání úrokové sazby na aktuální hodnotě.

Upozornění: Jakékoli názory, zprávy, výzkumy, analýzy, ceny nebo jiné informace obsažené v tomto materiálu jsou poskytovány jako obecná marketingová komunikace pouze pro informativní účely a nepředstavují investiční poradenství. Nic v tomto sdělení neobsahuje investiční doporučení nebo pobídku za účelem nákupu a prodeje jakéhokoliv finančního nástroje. Všechny poskytnuté informace jsou shromažďovány z renomovaných zdrojů a jakékoliv informace obsahující údaj o minulé výkonnosti nejsou zárukou ani spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. Nepřebíráme žádnou odpovědnost za jakékoliv ztráty vyplývající z jakékoliv investice provedené na základě informací uvedených v tomto sdělení. Tato komunikace nesmí být reprodukována ani dále šířena bez našeho předchozího písemného souhlasu.



Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.