S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Úspěšný americký miliardář prozradil, kam investovat v době vysoké inflace

Michal Šnobl
16. 9. 2022
4 min read

Přestože se objevily první náznaky zpomalovaní inflace, ta nadále zůstává velmi vysoká. Fed letos už několikrát přikročil ke zvýšení úrokových sazeb, aby zpomalil tento znepokojivý trend a další zvýšení se očekávaná na zasedaní 21. září. Kam konkrétně investovat v této těžké době nedávno prozradil americký miliardář Kevin O'Leary.

Kevin O'Leary

Společnosti s cenovou silou

Kevin O'Leary v současné situaci hledá společnosti, které jsou schopny zvýšit ceny bez přílišného tlaku ze strany spotřebitelů.

„Tam, kde chcete být v akciích, zvláště když se sazby začnou zvyšovat, jsou společnosti, které mají cenovou sílu,“ říká O'Leary. "Jinými slovy, jejich zboží a služby jsou pro lidi nezbytností, takže jsou ochotni přijmout malé zvýšení ceny, někdy i větší, jak ceny rostou."

Ale kde kde takové podniky s cenovou silou hledat? Podle O'Leary právě teď vypadá zdravotnictví opravdu dobře a také spotřebitelské společnosti vypadají velmi dobře. Dodává, že investoři by měli věnovat pozornost společnostem, které vyrábějí věci, které lidé v době inflace stále potřebují a neobejdou se bez nich, zejména potraviny, potřeby pro domácnost a autodílech.

Zaměřte se na energii

O'Leary vyzdvihuje energetický sektor jako obzvláště obezřetné místo pro zaparkování peněz v obdobích vysoké inflace. Palivo pro pohon vašeho auta, vytápění vašeho domova nebo vaření jídla je dražší. Výsledkem je, že energetické akcie již několik měsíců dosahují nadměrných výnosů. I přes nedávný pokles cen ropy vzrostly akcie společností Big Oil ExxonMobil $XOM+1.1% a ConocoPhillips $COP+0.3% za poslední rok zhruba o 78 %, resp. 101 %.

Technologickým akciím se naopak v dnešní době tak dobře nedaří. Technologický Nasdaq klesl meziročně o 23 %. O'Leary dodává, že technologické akcie s vysokým P/E zažívají zvýšený prodejní tlak, protože se mění postoj Fedu k volným penězům. "Jak úrokové sazby rostou, P/E klesají, ceny akcií se opravují směrem níže."

O'Learyho nejlepší výběr

Pro dlouhodobé investory bylo držení ETF, které sleduje index S&P 500 $^GSPC+0.1%, oblíbenou strategií. Ale O'Leary nevěří ve vlastnictví široce založeného benchmarkového indexu v dnešním prostředí. Jeho obavy se opět točí kolem inflace a Fedu. Pouhé vlastnictví indexu by mohlo být velmi riskantní, protože méně kvalitní společnosti, jako jsou právě teď aerolinky mohou být v prostředí vyšších úrokových sazeb více zatíženy obsluhováním dluhů.

Místo toho si O'Leary v podstatě dělá reklamu a navrhuje vlastnit namísto S&P 500 jeho vlajkový fond ALPS O'Shares US Quality Dividend ETF. O'Leary říká, že vlastnictví ETF je dobrou strategie v boji proti inflaci, protože je plné společností, které poskytují produkty a služby, které lidé potřebují.

„ETF shromažďuje společnosti nejvyšší kvality, které generují hotovost, společnosti s vysokou návratností aktiv, které provádějí distribuci kapitálu v podobě dividend,“ říká.

Pět největších akcií ETF jsou Johnson & Johnson $JNJ+0.1%, Procter & Gamble $PG-0.3%, Microsoft $MSFT-0.2%, Home Depot $HD-0.6% a Apple $AAPL-1.1%. Tyto společnosti existují již dlouhou dobu. Přežily a prosperovaly během období vysoké inflace. Poskytují také trvale rostoucí dividendy v průběhu času.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.