S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Rychlý pohled: Lowe's Companies, Inc- Vypadá to, že Home Depot má konkurenci.

Martin Bartkovský
14. 9. 2022
8 min read

Zdravím všechny investory a vítám vás u dalšího rychlého pohledu. Vzhledem k tomu, že posledně byla společnost Home Depot $HD-1.8% , tak dneska si dáme jejího rivala. Jedná se o druhou největší společnost v oboru maloobchodu pro kutili a to je společnost Lowe's Companies, Inc $LOW-1.4% . V tomto oboru je už jenom jedna větší společnost a tou je Home Depot $HD-1.8% . Tyto společnosti nejsou největší jenom v Americe ve svém oboru ale i na světě. Tak se tedy pustíme do toho.

P/E- Průměr P/E mi vychází kolem hodnoty 24. Vzhledem k tomu, že beru průměr zisků za posledních pět let a dělím tím tržní kapitalizaci, tak je to sice více, než mám rád, ale nemůžeme dělat závěry na základě jednoho ukazatele. Jsme teprve na začátku. Jinak můžete si všimnout, že ten poměr je stejný jako u $HD-1.8% .

Tržní kapitalizace- Aktuální tržní kapitalizace společnosti je necelých 120 mld. USD, což je o více než polovinu méně než má $HD-1.8% . Vadí mi to nějak? Rozhodně ne. Koneckonců tržní kapitalizace je jenom počet akcií krát cena, to je vše. Tento ukazatel je spíše jenom takový orientační.

Marže- Společnost za posledních pět let dosahovala těchto čistých marží: 5%, 3%, 6%, 7%, 9%. Průměrná čistí marže potom tedy je 6%. Zde můžeme vidět, že má $HD-1.8%  s průměrnou čistou marží 10% náskok. Na druhou stranu ale u $LOW-1.4%  marže poslední tři roky rostou, takže se může stát, že se LOW v budoucnu svou průměrnou čistou marží vyrovná $HD-1.8% . U $HD-1.8%  je čistá marže konstantní vždy kolem 10%. Z tohoto hlediska může být $LOW-1.4%  zajímavé sledovat.

Růst tržeb a zisků- průměrný roční růst tržeb za posledních pět let byl zhruba 8% u čistého zisku to potom bylo zhruba 29% ročně. Zde můžeme vidět, že tržby rostou pomaleji než u $HD-1.8%  a zisky zase rychleji než u $HD-1.8% . To je způsobeno právě zvyšujícími se čistými maržemi LOW. Zkrátka se někde společnosti daří šetřit peníze a dobře s nimi nakládat. Takže za mě určitě plus. Zkrátka každým rokem zvládli jednoduše řečeno ze stejných tržeb vygenerovat více čistého zisku.

Snižování počtu akcií v oběhu- Společnosti se za posledních pět let dařilo snižovat počet akcií v oběhu průměrně o zhruba 4% ročně. Takže kromě dividend přidávali akcionářům hodnotu ještě tímto způsobem. $HD-1.8%  Není ve zpětných odkupech akcií tak aktivní. Za stejné období odkoupil průměrně jenom 2% ročně. Zde u $LOW-1.4%  se tedy jedná o rychlejší přidávání hodnoty akcionářům.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Zde se dá říct, že společnost také tento bod splňuje. V případě, že by měla problémy, může své krátkodobé závazky pokrýt krátkodobými aktivy. Tím pádem zde takto na první pohled nevidím problém s náhlou neschopností splácet.

Růst provozního a volného cashflow- Provozní cashflow za posledních pět let rostlo průměrně o skoro 20% ročně, volné cashflow potom rostlo průměrně o zhruba 22% ročně. Zde si $LOW-1.4%  zase vede lépe než $HD-1.8% , který za posledních pět let zaznamenal průměrný roční růst provozního i volného cashflow o zhruba 8%.

Cena/FCF- Průměrné volné cashflow za posledních pět let bylo zhruba 5,9 mld. USD. Při současné tržní kapitalizaci nám to tedy dává poměr P/FCF kolem 20. Zase oproti $HD-1.8%  je tento poměr o něco lepší a je i v mezích ve kterých hledám společnosti. Sice jen taktak ale je. Tudíž jak se z pohledu čistého zisku jevili obě firmy oceněné stejně, tak zde z pohledu volného cashflow se jeví jako lépe oceněná $LOW-1.4% .

Návratnost investovaného kapitálu- Společnosti se za posledních pět let dařilo dosahovat průměrná roční návratnosti investovaného kapitálu ve výši skoro 24%. Zde si vede lépe společnost $HD-1.8% , jejíž průměrná roční návratnost investovaného kapitálu je kolem 35%. Neznamená to ale, že 24% je málo. To vůbec ne $LOW-1.4%  je na tom dobře i tak.

Splácení závazků z volného cashflow- Celkové závazky společnosti nyní činí 51,15 mld. USD. Pokud by společnost vynakládala průměrně 5,9 mld. USD volného cashflow, tak by tyto závazky byla schopna splatit do devíti let. Zde je vidět, že firma má velké dlouhodobé závazky. Její konkurent $HD-1.8%  by byl své závazky schopen splatit do 4 let.

Ocenění

Zde se snažím odhadnout nějakou základní hodnotu akcie, při které by stála za hlubší analýzu nebo možná i případně za nákup. Volné cashflow společnosti rostlo za posledních deset let průměrně o zhruba 36% ročně, za posledních pět let potom o 22% ročně. Vzhledem k tomu, že jsme nyní v období vysoké inflace a zvyšování úrokových sazeb atd. prostě a zkrátka v ne moc dobrém období pro tyto společnosti, tak odhady růstu volného cashflow budou nižší. Myslím si , že $LOW-1.4% na tom bude co se týče růstu volného cashflow lépe než $HD-1.8% , daří se jim zvyšovat své čisté marže, zatímco u $HD-1.8% vidíme stagnaci. Ve všech třech scénářích budu požadovat návratnost 12,5%.

- První- nejlepší- růst průměrně o 15% ročně a P/FCF 20

- Druhý- průměrný- růst o 10% ročně a P/FCF 15

- Třetí- nejhorší- růst o 5% ročně a P/FCF 10

Tak a teď to bude zajímavé cena podle tohoto scénáře mi vyšla kolem 158 USD za akcii. Co to znamená? Pokud věříte těmto scénářům, tak může být pro vás tato akcie za 158 USD zajímavá. Osobně bych se přikláněl k variantě začít společnost analyzovat do hloubky, ať máte hotovou komplexní analýzu na tuto společnost v případě propadu ceny akcie.

Závěr

Je to snad neuvěřitelné, ale podle mě poprvé jsem tady v rychlém pohledu narazil na akcii, která podle prvních pohledů není tak daleko cenově. Pojďme si to tedy shrnout. Máme zde společnost, která má sice menší marže než její konkurent, poměr dluhu k volnému cashflow je sice také horší než u jejího většího konkurenta, ale zase na druhou stranu marže společnosti rostou, stejně tak ji roste rychleji i čistý zisk a cashflow a navíc je i podle prvního pohledu i lépe oceněna. Nemůžu si pomoct, ale z mého pohledu je tu více kladů jak záporů. Samozřejmě nic nedoporučuju a rozhodně nedoporučuju, abyste hned šli koupit akcie $LOW-1.4% , ale myslím si, že je reálnější, že tato společnost bude rychleji podhodnocena než $HD-1.8% . Za mě tedy určitě vhodná společnost k hlubší a komplexnější analýze.

Děkuji tímto @victor_nettoyeur  za tip na rychlý pohled.

Pokud jsou pro vás moje Rychlé pohledy přínosné, tak mi dejte follow ať vám nic neunikne.

Budu se na vás těšit u dalšího rychlého pohledu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.