S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Tyto 3 dividendové akcie vám přinesou nadprůměrný pasivní příjem

Pavel Botek
15. 9. 2022
7 min read

Dividendové investování nebo možnost tvorby pasivního příjmu jsou odjakživa jednou z věcí, které investoři vyhledávají a snaží se ho nějakým způsobem budovat. Dnes se podíváme na 3 kvalitní, výkonné a stabilní akcie, které vyplácejí atraktivní dividendu, jenž posílí váš pasivní příjem a zároveň vám přinesou do portfolia trochu té stability, jelikož se jedná o opravdové stálice v náročném tržním prostředí.

$PM+2.8% je jednou z mých oblíbených dividendových akcií, o které bude dnes řeč.

Můj dnešní výběr se zaměřuje na 3 společnosti, které poskytují slibné výkony i v náročném tržním prostředí a navíc mají slušný výplatní poměr v kombinaci s dlouhodobější sérií výplaty dividend. Domnívám se, že pokud jste zaměření na dividendové akcie či budování pasivního příjmu, tak jsou tyto volby rozhodně něčím zajímavým právě pro vás.

Jdeme na to! Můj dividendový výběr 3 akcií 👇

1. Philip Morris $PM+2.8% 

Dividenda činní 5.32%.

Philip Morris  pravděpodobně není považován za nejinovativnější společnost ani za společnost, která udělala mnoho pozitivního pro lidské zdraví. Za starých časů to byla pravda, ale toto staré vnímání by se mělo změnit. Od roku 2008 tato společnost vynaložila více než 8 miliard dolarů na výzkum produktů se sníženým rizikem a udělala více než většina organizací pro přechod lidí z nebezpečných tradičních cigaret na méně rizikové. Investice do ekonomiky, vytváření vysoce kvalitních pracovních míst ve výzkumu a zlepšování lidského zdraví - to je aktuálně hlavní úkol společnosti.

Co je na tom dobrého pro investory? Nejen že tato společnost začíná dělat hodně dobrého, ale vydělávají i spoustu peněz -  téměř každý rok. V posledním čtvrtletí vykázala upravený růst čistých tržeb o 6,2 %. Vypadá to, že období pomalého růstu posledního desetiletí je nyní ve zpětném zrcátku a že staré dobré časy dvouciferného růstu jsou už možná zpět.

K dividendám - Tempo růstu bylo v posledních letech zpomalené, ale mělo to svůj důvod, kterým jsou obří investice do IQOS. IQOS je elektronické zařízení, které nahřívá pevnou tabákovou náplň, podobnou cigaretě. Z dlouhodobého hlediska se investoři od roku 2008 těší ročnímu průměrnému tempu růstu dividendy v plné výši 8%. Rozkvět byl v roce 2011, kdy byl zvýšen o 20,3%. Před pěti lety byla čtvrtletní dividenda na úrovni 1,04 USD, zatímco v současné době je na 1,25$. To je celkový nárůst o 20 %, tedy v průměru o 3,7 % ročně. 

To nejdůležitější z dat ohledně dividendy 👆  

2. 3M Company $MMM+0.9% 

3M je americký nadnárodní konglomerát s celosvětovou působností a dividendou ve výši necelých 5%.

Přestože je aktuálně 3M v centru pozornosti kvůli soudním sporům s vadnými špunty do uší, které dceřiná společnost 3M prodala americké armádě, tak by ani tak neměla být přehlížena. Cena akcií $MMM+0.9% se postupně začíná hezky formovat tak, že vypadá velice atraktivně. Mnoho investorů může říct, že se společnost samozřejmě nepotopí, je velká a poměrně důležitá, což jsou silné alibi, ale nemění to nic na tom, že protáhlé soudní spory mohou společnost nějakou dobu brzdit a omezovat, což buď bude znamenat určitou stagnaci (z pohledu růstu) nebo další propad - dle vývoje celé kauzy.

Krátkodobý výhled pro společnost 3M je stále náročný, protože se růst dostává pod tlak zpomalující globální ekonomiky, včetně poklesu poptávky po spotřební elektronice a pokračujících výzev na trzích, jako jsou automobily, z nedostatku komponent. Společnost je také stále pod tlakem nákladů dodavatelského řetězce (materiál a logistika), které se budou v příštím roce pomalu řešit. Pozitivní je, že si myslím, že management je stále kreativnější a dynamičtější ohledně způsobů, jak zachovat a vytvářet hodnotu pro akcionáře, a vidím zde velký potenciál. Jak ale zmiňuju, tak cena může ještě s celým soudním procesem kolísat, ale jakmile tomu bude konec, tak očekávám ''znovuzrození'' společnosti a opětovné posílení. Můj předpoklad je, že ze soudního sporu po nějaké době vyplují s určitou pokutou - budou muset zaplatit odškodnění, ale z existenčního hlediska zde nevnímám hrozbu.

Co se týká dividend, tak se jednoznačně jedná o další kvalitní akcii, která má opravdu dlouhou sérii navyšování a vyplácení dividend.

To nejdůležitější z dat ohledně dividend 👆

3. Johnson & Johnson $JNJ+1.5% 

Na závěr dividendový král $JNJ+1.5% s dividendovým výnosem ve výši 2,8%.

$JNJ+1.5% bych ve zkratce popsal jako jednu z nejlepších voleb do aktuálního tržního prostředí. Jak můžete vidíte, tak ztráty YTD činní pouhá 4%, což je takřka nic ve srovnání s jinými akciovými tituly. Společnost Johnson & Johnson je domovem některých z nejlepších značek v oblasti zdravotní péče o spotřebitele, robustního farmaceutického portfolia a rozsáhlé nabídky zdravotnických technologií. J&J je robustní generátor volného peněžního toku se zdravou rozvahou a jasným výhledem růstu.

J&J vybudovala jeden z nejkomplexnějších zdravotnických podniků. Tři hlavní provozní segmenty firmy jsou následující: Consumer Health (které plánuje oddělit), Pharmaceutical a MedTech. Farmaceutický lídr také vyvíjel vakcínu proti covid, která je úřady schválená, ale to uvádím jen jako zajímavost, jelikož nepočítám s obřími zisky z dalších vakcinací.

Nejlepší důvod, proč investovat do $JNJ+1.5% je jednoznačně pohled na finance. J&J ukončila fiskální druhé čtvrtletí s 32,6 miliardami dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a současných obchodovatelných cenných papírech oproti 4,3 miliardám dolarů v krátkodobém dluhu a 28,3 miliardy dolarů v dlouhodobém dluhu v účetnictví.

  • V případě $JNJ+1.5% bych řekl, že nabízí nejlepší podmínky pro dlouhodobou udržitelnost a navyšování dividendy.

To nejdůležitější z dat ohledně dividend 👆

Závěr

Myslím si, že se jedná o velice kvalitní výběr společností, které nabízí zajímavou dividendu, samozřejmě mi může někdo namítat, že je to na úkor silnějšího růstu, ale v této době si myslím, že je podstatnější finanční síla, hotovost, udržitelnost a stabilita, což všechny tři splňují - teda až na 3M, tam jsou aktuálně rizika kvůli soudním procesům, ale to už jsem zmiňoval. Za normálních okolností by v tomto seznamu určitě hrála roli i nějaká REIT akcie či telekomunikační akcie, které mnohdy nabízí ještě zajímavější dividendy, ale v těchto případech se mi aktuálně nelíbí žádná z těchto společností, jelikož se nacházíme v náročném tržním prostředí.

  • Upřednostňujete v letošním roce dividendové akcie?
  • Vnímáte v dividendových akciích aktuálně větší smysl a přínos?
  • Které dividendové akcie jsou nyní atraktivní pro vás?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.