S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

3 geniální akcie, které vám bez velké námahy zajistí tučný pasivní příjem

Dominik Petrnoušek
16. 9. 2022
5 min read

Výběr správné akcie je věčným tématem. O to víc, když jde o relativně dlouhodobou investici, která má ideálně zajistit pasivní příjem v podobě dividend v budoucnu. Pokusím se dnes podívat na tři tituly, které jsou svým byznysem, jménem a kvalitou častou volbou právě dlouhodobých investorů.

Růst a tučná dividenda jsou optimálním výsledkem vaší správné volby.

Samozřejmě se hodí na začátek zmínit, že pasivní příjem v podobě dividend lze budovat různě. Logicky vychází rovnice vyšší dividenda = vyšší příjem. Není to ale nutně pravda. Jak zde často zmiňujeme - vysoký dividend yield nutně není dobrý. Podstatná je také udržitelnost dividendy, fundamenty a stabilita společnosti a pochopitelně také potenciál k růstu ceny akcie. Pokud společnost vyplácí dividendu, ale příští rok už ji nemá z čeho zaplatit nebo se propadne o 95 %, tak jsme rozhodně stabilní pasivní příjem nezískali. Teď už ale k akciím.

Home Depot $HD-0.6% 

Společnost Home Depot je největším světovým maloobchodním prodejcem domácích potřeb. Na konci posledního čtvrtletí společnost provozovala celkem 2 316 maloobchodních prodejen ve všech 50 státech USA. To je neuvěřitelné číslo. Home Depot dokonce oznámila lepší než očekávané výsledky za druhé čtvrtletí roku 2022.

Ve zprávě maloobchodní gigant vykázal zisk na akcii ve výši 5,05 USD při tržbách 43,8 miliardy USD. Oproti tomu konsensuální odhady pro druhé čtvrtletí počítaly se ziskem pouze 4,95 USD na akcii při tržbách 43,4 miliardy USD. Společnost nadále odhaduje zisk ve fiskálním roce 2023 ve výši přibližně 16,31 USD na akcii při tržbách 155,69 miliardy USD.

HD zaznamenala 142. čtvrtletí v řadě, kdy společnost vyplácí peněžní dividendu. Ve stejném oznámení společnost informovala o programu zpětného odkupu akcií v hodnotě 15 miliard USD. To myslím slyší každá investor rád.

Home Depot se navíc nyní prodává v solidním poklesu

https://www.youtube.com/watch?v=GRL-21CNn6E

JPMorgan Chase & Co. $JPM+0.4% 

Následující společnost JPMorgan Chase & Co je známá banka a holdingová společnost poskytující finanční služby. Její velikost (a tím pádem stabilita) je skoro až neuvěřitelná. Pro představu o rozsahu: k 31. březnu 2022 měla společnost aktiva v hodnotě přes 4 biliony USD a vlastní kapitál ve výši 285,9 miliardy USD. Kromě toho JPMorgan Chase poskytuje investiční bankovnictví a finanční služby pro širokou škálu zákazníků.

Poslední výsledky vypadaly takto: Toto čtvrtletí dosáhli v JPM 30,7 miliardy USD. Úvěrové náklady činily 1,1 miliardy USD, což zahrnuje čistou tvorbu rezerv ve výši 428 milionů USD a čisté odpisy ve výši 657 milionů USD. Rovněž měli 1,6 bilionu dolarů zdrojů likvidity. A co víc, ve druhém čtvrtletí JPM rozdělila dividendu ve výši 3 miliard dolarů, tj. 1 dolar na akcii. Ve čtvrtletí také odkoupila akcie v hodnotě 224 milionů dolarů. Roční dividendový výnos JPM v současnosti činí 3,37 %.

Banky a finanční služby jsou a budou pochopitelně naprosto validním a perspektivním odvětvím. Zde nelze očekávat žádné zásadní otřesy. JPM sumíruje statistiky ze svého oboru - V oblasti spotřebitelského a komunitního bankovnictví vzrostly kombinované výdaje na debetní a kreditní karty o 15 %, přičemž výdaje na cestování a stravování zůstaly vysoké. Úvěry z platebních karet vzrostly o 16 % při pokračujícím silném nárůstu počtu nově založených účtů.

JPM je taky dost daleko od vysokých hodnot z počátku roku.

Johnson & Johnson $JNJ+0.1% 

Johnson & Johnson je extrémně diverzifikovaná zdravotnická společnost, která investorům nabízí širokou paletu možností. Společnost má dlouhou historii dividend a 54 let po sobě zvyšovala jejich výplatu.

JNJ je jednoznačně jednou z nejčastěji zmiňovaných společností ve spojitosti s dividendou a stabilitou. Je to dáno její historií, silou a obrovskou diverzifikací napříč všemi zákoutími sektoru. Často je také tím, kdo žene vpřed vývoj ve farmaceutických vodách.

Také se často účastní velkých vědeckých konferencí, na kterých často zveřejňuje nové soubory dat a plány do budoucna pro některé části svého výrobního programu. Letošní setkání AASLD Liver Meeting 2022 ve Washingtonu D.C., které se koná od 4. do 8. listopadu, by mohlo být pro společnost velkým katalyzátorem, protože by mohla být v pozici, kdy zveřejní některé nové zajímavé výsledky kandidátů léků na játra, kteří vypadají dost slibně.

To je samozřejmě pozitivní, ale je to z pohledu tohoto giganta naprosto marginální kapka v moři. Společnost masivně těží ze svých zaběhlých produktů.

Další analýza také zde:

https://www.youtube.com/watch?v=iqSKkTiORNw

Máte některou ze zmíněných akcií v portfoliu nebo hledáčku? Zvažujete některou, nebo třeba čekáte na lepší ceny?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.