S&P 500 ^GSPC
4,987.67
-0.47%
Nvidia NVDA
$804.63
-4.97%
Meta META
$485.43
-3.26%
Amazon AMZN
$175.08
-2.31%
Apple AAPL
$165.08
-1.17%
Alphabet GOOG
$155.84
-1.03%
Microsoft MSFT
$400.31
-0.98%
Tesla TSLA
$149.27
-0.44%

Důkazy ukazují, že propad Bitcoinu stále není u konce. Dosáhne 10 000$?

Dominik Petrnoušek
17. 9. 2022
6 min read

Krypto svět zažívá poslední půlrok poněkud útlum. Ale tak už to bývá. Když cena bitcoinu klesá a všichni ho začnou zatracovat. Až dojde k obratu, tak budou všichni zase krále kryptoměn milovat. Každopádně aktuální období temna přináší i extrémně negativní scénáře, které stojí na dost rozumných argument a musíme je tak vzít v potaz. Proč si odborníci myslí, že přichází krach kryptoměn a brzy uvidíme bitcoin za 10k$?

Odborníci se obávají, že nás čeká další krypto krach

Ačkoli $BTCUSD+1.5%  a další kryptoměny v posledních dnech vykazují růstový trend, trh s kryptoměnami ještě není mimo nebezpečnou zónu. Dvě největší kryptoměny - bitcoin a ethereum - se stále nacházejí téměř 50 % pod svými listopadovými historickými maximy. Mimochodem ethereum tento týden zažilo svůj nejdůležitější den, který tu důkladně popsal i můj kolega:

Deň D, najväčší krypto upgrade v histórii. Čo ak the Merge zlyhá?

Jenomže bitcoin v posledních týdnech několikrát klesl pod 20 000 dolarů, což je cenový bod, který zůstává naprosto klíčový. Odborníci diskutují o tom, zda se dočká dalšího poklesu podobného roku 2013 a 2017, kdy se propadl o 85 % pod svá maxima. Ethereum $ETHUSD+0.4% , druhá největší digitální měna, zaznamenalo v posledních dnech větší zisky než bitcoin. Většinou ale v širším pohledu krále kryptoměn kopíruje.

https://twitter.com/YahooFinance/status/1570072018996928514

To by byla historie. Nás ale většinou zajímá to, co bude. Třeba Edward Moyia - analytik ze společnosti OANDA - tvrdí, že krypto trh zažije dost možná ještě jeden krach a bitcoin si dost možná opět sáhne na 10 000$. Jestli se tak stane, nebo jestli bitcoin už dosáhl svého dna se prý dozvíme v následujících 2 týdnech.

Asi by se dalo tvrdit, že přichází nová "kryptozima". Opravdu teď digitálním měnám nehraje do karet hned několik věcí a událostí. 

Kolaps trhu obecně, propouštění v krypto firmách a geopolitické problémy. To vše podle některých expertů znamená, že cena kryptoměn zůstane nízká ještě dlouho. Na druhou stranu - vadí to něčemu? 🤔

Horší je, že se kromě Moyi shodují na poklesu i další odborníci. Poukazují na to, jak vypadaly minulé medvědí trhy s kryptoměnami - které zažily 85 % korekcí z historických maxim - a na čerstvé obavy, že makroekonomické prostředí by se mohlo do budoucna zhoršit. Což je dost možné.

Pochopitelně se tak apokalyptických zpráv o crashi bitcoinu aktuálně objevuje čím dál víc:

https://www.youtube.com/watch?v=L_Ad1te76P8

Navíc jak jsem psal - kryptoměnové společnosti propouštějí zaměstnance, zmrazují výběry a snaží se zmírnit ztráty, což vyvolává otázky ohledně zdraví tohoto odvětví. Samozřejmě obrovskou ránou na solar pro krypto byl pád Terry a Celsius networku.

Zkušení investoři pravděpodobně již zažívají několikátou periodu bull/bear marketu. A také vědí, že v každém bearmarketu se objevuje víc a víc negativních zpráv, obav a predikcí, které se v bullmarketu naopak změní na fantasmagorické pozitivní vyhlídky.

Na bullmarket si ještě počkáme a pro nováčky tak může být trochu psychicky náročné "přetrpět" právě toto temné období naplněné pesimismem a negativními myšlenkami. Neodpustím si tedy několik klasických tipů, které vám pomou překlenou temné časy.

1. Investujte jen to, co můžete ztratit

Pro investování do kryptoměn byste měli mít vysokou toleranci k riziku a měli byste investovat pouze částku, kterou jste ochotni ztratit. V dnešní době to platí dvojnásob. Dost možná budeme peníze potřebovat na důležitější a neodkladnější věci. Není tedy moudré být 100% v kryptu, které může znovu poklesnout - a jak víme, tak prodávat v propadu je nesmysl. No a pak bod, který je ovšem hodně specifický pro každého investora - velikost krypto části v portfoliu. Já osobně se držím do 10 % portfolia.

2. Diverzifikace

To vlastně souvisí s poslední částí předchozí rady - diverzifikujte. Krypto je hodně rizikové a je tedy rozumné být exponován i v bezpečnějších věcech.

3. Priority

A aby to hezky navazovalo, tak s předchozími bude spojen i třetí bod. Před investováním do kryptoměn se ujistěte, že máte pořád ve financích. Doufám ale, že každý čtenář Buliosu má perfektní finanční gramotnost a nemusím mu vysvětlovat, že "bez peněž do hospody nelez". Solidní rozpočet a bezpečnostní polštář se vám mohou zejména v této době hodit. Minimálně to pomůže zmírnit případný stres, kterého můžete zainvestovaní do kryptoměn právě teď mít víc než dost. Osobně bych tedy doporučil neřešit a nestresovat, což se mě osobně daří. Vím ale, že se to lépe říká, než dělá :)

4. HODL

Prostě si ten další bullrun pročekáme. Už jsem byl v této situaci 3x a zatím vždycky jsem se dočkal 😎

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.