S&P 500 ^GSPC
5,011.15
-0.22%
Tesla TSLA
$149.71
-3.69%
Meta META
$505.00
+2.19%
Microsoft MSFT
$406.16
-1.38%
Amazon AMZN
$179.11
-1.20%
Alphabet GOOG
$158.06
+0.75%
Apple AAPL
$166.87
-0.67%
Nvidia NVDA
$845.34
+0.59%

3 domiselne zaloge, ki vam bodo brez velikega truda prinesle debeli pasivni dohodek

Mladen Rudonja
17. 9. 2022
5 min read

Izbira prave zaloge je večna tema. Še toliko bolj, če gre za relativno dolgoročno naložbo, ki naj bi v prihodnosti zagotavljala pasivni dohodek v obliki dividend. Danes si bom poskušal ogledati tri delnice, ki so zaradi svoje dejavnosti, imena in kakovosti pogosto izbira dolgoročnih vlagateljev.

Optimalni rezultat vaše pravilne odločitve sta rast in debela dividenda.

Seveda je treba že na začetku omeniti, da je pasivni dohodek v obliki dividend mogoče ustvariti na različne načine. Logična enačba je višja dividenda = višji dohodek. Vendar to ni nujno res. Kot pogosto omenjamo tukaj - visok dividendni donos ni nujno dober. Pomembni so tudi vzdržnost dividend, temelji in stabilnost podjetja ter seveda možnost rasti cene delnice. Če podjetje izplačuje dividende, vendar jih naslednje leto nima iz česa izplačati ali pa se zmanjšajo za 95 %, zagotovo nismo zaslužili stabilnega pasivnega dohodka. Zdaj pa o zalogah.

Home Depot $HD+0.0%

Home Depot je največji svetovni trgovec na drobno, ki se ukvarja z izboljšavami na domu. Ob koncu zadnjega četrtletja je družba upravljala skupaj 2 316 maloprodajnih trgovin v vseh 50 zveznih državah ZDA. To je neverjetna številka. Družba Home Depot je v drugem četrtletju leta 2022 celo poročala o rezultatih, ki so bili boljši od pričakovanih.

V poročilu je maloprodajni velikan objavil 5,05 dolarja dobička na delnico ob prihodkih v višini 43,8 milijarde dolarjev . Nasprotno pa so konsenzualne ocene za drugo četrtletje predvidevale dobiček v višini le 4,95 USD na delnico ob prihodkih v višini 43,4 milijarde USD. Družba še naprej ocenjuje, da bo dobiček za fiskalno leto 2023 znašal približno 16,31 USD na delnico ob prihodkih v višini 155,69 milijarde USD.

HD je bilo 142. zaporedno četrtletje, v katerem je družba izplačala denarno dividendo. V isti objavi je podjetje napovedalo program odkupa delnic v vrednosti 15 milijard dolarjev. Mislim, da to rad sliši vsak vlagatelj.

Poleg tega Home Depot zdaj prodaja s precejšnjim popustom

https://www.youtube.com/watch?v=GRL-21CNn6E

JPMorgan Chase & Co. $JPM+0.5%

Naslednje podjetje, JPMorgan Chase & Co, je znana banka in holding za finančne storitve. Njegova velikost (in s tem stabilnost) je skoraj neverjetna. Za predstavo o obsegu: 31. marca 2022 je imelo podjetje sredstva v vrednosti več kot 4 bilijone dolarjev in lastniški kapital v vrednosti 285,9 milijarde dolarjev. Poleg tega JPMorgan Chase ponuja investicijsko bančništvo in finančne storitve širokemu krogu strank.

Zadnji rezultati so bili naslednji: V tem četrtletju je imela banka JPM 30,7 milijarde dolarjev kreditnih stroškov. 1,1 milijarde dolarjev so znašali kreditni stroški, ki vključujejo neto rezervacije v višini 428 milijonov dolarjev in neto odpise v višini 657 milijonov dolarjev. Imeli so tudi 1,6 bilijona dolarjev likvidnostnih sredstev. Poleg tega je banka JPM v drugem četrtletju izplačala dividende v višini 3 milijard dolarjev oziroma 1 dolar na delnico. V četrtletju je odkupila tudi delnice v vrednosti 224 milijonov dolarjev. Letni dividendni donos družbe JPM trenutno znaša 3,37 %.

Banke in finančne storitve so in bodo seveda še naprej zelo pomembna in obetavna panoga. Tu ni pričakovati večjih pretresov. Družba JPM povzema statistične podatke iz svoje panoge - v bančništvu za potrošnike in skupnosti se je skupna poraba debetnih in kreditnih kartic povečala za 15 %, medtem ko so potni stroški in izdatki za obroke ostali visoki. Poraba kreditnih kartic se je povečala za 16 %, pri čemer se je še naprej močno povečevala rast števila novih računov.

Tudi JPM je precej nižje od visokih vrednosti, ki jih je dosegel v začetku leta.

Johnson & Johnson $JNJ-0.2%

Johnson & Johnson je izredno raznoliko zdravstveno podjetje, ki vlagateljem ponuja široko paleto možnosti. Družba ima dolgo zgodovino izplačevanja dividend in je izplačilo povečala že 54 let zapored.

Družba JNJ je očitno eno od najpogosteje omenjenih podjetij v povezavi z dividendami in stabilnostjo. To je posledica njegove zgodovine, moči in velike raznovrstnosti na vseh področjih sektorja. Pogosto je tudi gonilna sila razvoja v farmacevtskih vodah.

Pogosto se udeležuje tudi večjih znanstvenih konferenc, na katerih pogosto objavlja nove podatkovne nize in prihodnje načrte za dele svojega cevovoda. Letošnje srečanje AASLD Liver Meeting 2022 v Washingtonu, ki bo potekalo od 4. do 8. novembra, bi lahko bilo velik katalizator za podjetje, saj bi lahko razkrilo nekaj zanimivih novih rezultatov za zdravila za jetra, ki so videti precej obetavni.

To je seveda pozitiven podatek, vendar je z vidika tega velikana povsem zanemarljiva kapljica v morje. Podjetje ima veliko koristi od svojih uveljavljenih izdelkov.

Nadaljnja analiza tudi tukaj:

https://www.youtube.com/watch?v=iqSKkTiORNw

Ali imate katero od omenjenih delnic v svojem portfelju ali na radarju? Ali razmišljate o katerem koli ali morda čakate na ugodnejše cene?

Če uživate v mojih člankih in objavah, vas prosimo, da mečete follow. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih z interneta in nekaterih drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.