S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Un analist tehnic experimentat dezvăluie un indicator care sugerează că piețele ar trebui să înceapă să crească din nou

Nicolae Francescu
22. 9. 2022
6 min read

Analiza tehnică nu este probabil pentru toată lumea, ceea ce înțeleg. Cu toate acestea, este o metodă care ne poate ajuta să analizăm nu numai acțiunile, ci și întreaga piață. Un analist experimentat a făcut o analiză tehnică doar a S&P 500 $^GSPC și-0.9%a ajuns la o concluzie interesantă. În funcție de ce ar trebui să se încheie piața bear și să înceapă din nou creșterile?

Acest analist experimentat este Josh Arnold de la Seeking Alpha, care a analizat Vanguard S&P 500 ETF, cu simbolul VOO. Acesta este menit să reproducă indicele S&P 500 menționat mai sus, care este considerat reperul pentru întreaga piață. Indicele a scăzut deja cu 20% de la începutul anului, astfel că valorile actuale încep să semene cu cele minime din iulie. Investitorii ar saluta cu siguranță o încetare a scăderilor. Analistul a oferit câteva motive pentru care da și pentru care nu.

ETF VOO, sursa: Seeking Alpha

Indicații importante

Tendința predominantă este descendentă. În graficul de mai jos, putem vedea linia de trend, care arată că piața a atins perfect rezistența de trend de la maximul istoric stabilit în ianuarie. Până la depășirea acestei linii, ne aflăm încă pe o piață bear.

Sursa.

Următorul lucru este suportul de la aproximativ 358 de dolari și punctul de jos care a fost stabilit în iunie. Suportul a fost depășit de mai multe ori de la începutul acestei săptămâni. Minimul din iulie este de 334 de dolari, dar piața ar trebui să mai scadă cu aproximativ 6% pentru a ajunge acolo.

După cum scrie analistul, durerea maximă după vânzarea de la începutul săptămânii a fost mult mai mare pe indici decât prețul actual. În mod normal, acest lucru înseamnă că asistăm la un fel de revenire la creștere, la o revenire. Dar au urmat alte vânzări. Ce înseamnă de fapt durerea maximă? Pentru investitorii sau comercianții mai experimentați, iată o explicație. Prețul de exercitare a durerii maxime este pur și simplu prețul la care expiră cel mai mare număr de opțiuni. Dacă durerea maximă este mai mare decât prețul actual al pieței, ar trebui să crească. În cazul în care durerea maximă este mai mică decât prețul actual al pieței, ar trebui să existe o scădere.

Acum să ne uităm la o serie de 5 diagrame.

Sursa.

În primul grafic, vedem corelația ETF VOO cu randamentul titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani. Creșterea randamentelor obligațiunilor este privită negativ de către piețe, în timp ce scăderea randamentelor este bine primită de către piețe. Sau, mai degrabă, acesta a fost cazul din punct de vedere istoric. Așadar, primul grafic ne spune că ratele și acțiunile sunt puternic corelate negativ. Cu alte cuvinte, atunci când randamentele cresc, acțiunile (mai mult sau mai puțin) scad. Atâta timp cât această relație se menține, direcția ratelor este critică pentru acțiuni. După cum știm acum, Fed a majorat dobânzile cu 0,75%, astfel încât acum rata generală a dobânzii în SUA este de 3,25%.

În al doilea grafic, vedem raportul dintre vânzările și achizițiile de acțiuni. Acest lucru se numește CPCE. Din obișnuință, cu cât acest raport crește mai mult, înseamnă că se cumpără mai multe opțiuni de vânzare decât opțiuni de cumpărare, ceea ce reprezintă un indicator al unui sentiment de scădere. Astfel, atunci când valoarea maximă este atinsă și acest indicator începe să scadă constant, putem presupune că piața bear s-a încheiat (partea de jos). La minimul din iunie, CPCE a fost de 0,81. Acum ne aflăm în jurul nivelului 0,72.

Ultimele trei grafice sunt indicatori de raport care ajută, de asemenea, investitorii să determine sentimentul, prin compararea tipurilor de acțiuni cheie între ele. În ordine, există acțiuni Nasdaq față de S&P 500, acțiuni de consum discreționar față de acțiuni de consum de bază și acțiuni de creștere față de acțiuni de valoare. Toate aceste grafice arată relația dintre zonele mai agresive ale pieței și cele mai defensive. Discontinuitatea față de elementele fundamentale crește bine (al doilea grafic), dar nu și celelalte. Atunci când vedeți că aceste grafice încep să crească, mai ales dacă acțiunile continuă să scadă, veți ști că fundul este aproape sau a avut loc deja. Nu vedem acest lucru acum, ceea ce acreditează ideea că vom asista la o nouă testare a minimului din iunie sau undeva în apropierea acestuia.

Ce trebuie reținut.

Analistul crede că vom atinge minimele din iunie, sau cel puțin ne vom apropia de ele. Asta ar însemna un alt declin de 6% până la 8%. De asemenea, el crede că acest lucru se va întâmpla foarte curând și apoi piața bear se va încheia, deci nu va fi de lungă durată.

Sursa: cnbc.com

Deoarece aici au fost luate în considerare doar aspectele de analiză tehnică, cred că această predicție este încă pozitivă. Personal, nu aș fi surprins să văd scăderi de peste 10%. Înăsprirea politicii monetare, menționată mai sus, nu numai de către Fed, ci și de către alte câteva bănci centrale, ar fi, de asemenea, un argument în favoarea acesteia. Mai mult, după cum putem vedea în graficul de mai sus de la CNBC, randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani a testat 3,6% la momentul redactării acestui articol. Dacă ne uităm la graficul din ultimii 5 ani, ne-ar fi greu să găsim o valoare mai mare. Vă reamintim că, la minimul din iunie, randamentul a fost de 3,48%. Și, după cum știm, creșterea randamentelor obligațiunilor nu este (în mare parte) pe placul acțiunilor.

Cum o vedeți? Se apropie oare sfârșitul pieței bear sau ne vom mai poticni câteva luni? 🤔

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.