S&P 500 ^GSPC
5,063.41
+0.03%
Tesla TSLA
$157.06
-2.74%
Apple AAPL
$169.68
-1.74%
Nvidia NVDA
$870.70
+1.24%
Microsoft MSFT
$416.24
+0.63%
Meta META
$503.10
+0.57%
Amazon AMZN
$183.98
+0.19%
Alphabet GOOG
$156.46
+0.08%

Опитен технически анализатор разкрива индикатор, който подсказва, че пазарите трябва да започнат отново да растат

Игор Иванов
22. 9. 2022
1 min read

Техническият анализ вероятно не е за всеки, което разбирам. Това обаче е метод, който може да ни помогне да анализираме не само акциите, но и целия пазар. Един опитен анализатор направи технически анализ само на S&P 500 $^GSPC и+0.0%стигна до интересна констатация. Според какво тогава трябва да приключи мечият пазар и да започнат отново ръстовете?

Този опитен анализатор е Джош Арнолд от Seeking Alpha, който се занимава с ETF Vanguard S&P 500, тикер VOO. Това има за цел да възпроизведе гореспоменатия индекс S&P 500, който се счита за бенчмарк за целия пазар. Индексът вече е спаднал с 20% от началото на годината, така че текущите показания бавно започват да приличат на ниските стойности от юли. Инвеститорите със сигурност биха приветствали прекратяване на спадовете. Анализаторът посочи някои причини за "да" и "не".

ETF VOO, източник: Seeking Alpha

Важни указания

Преобладаващата тенденция е низходяща. На графиката по-долу можем да видим линията на тренда, която показва, че пазарът напълно е достигнал съпротивата на тренда от историческия връх, поставен през януари. Докато тази линия не бъде пробита, все още сме в мечи пазар.

Източник.

Следващата подкрепа е приблизително 358 долара и дъното, което беше установено през юни. Подкрепата беше пробита няколко пъти от началото на тази седмица. Най-ниската стойност от юли е 334 долара, но пазарът ще трябва да падне с още около 6%, за да достигне тази стойност.

Както пише анализаторът, максималната болка след разпродажбата по-рано през седмицата е била много по-висока при индексите, отколкото текущата цена. Обикновено това означава, че сме свидетели на някакъв вид завръщане към растеж, на рали. Но последваха още продажби. Какво всъщност означава максимална болка? За по-опитните инвеститори или търговци ето едно обяснение. Цената на максималната болка е просто цената, на която изтича най-голям брой опции. Ако максималната болка е по-висока от текущата пазарна цена, тя трябва да се повиши. Ако максималната болка е по-ниска от текущата пазарна цена, трябва да има спад.

Сега нека разгледаме поредица от 5 графики.

Източник.

На първата графика е показана корелацията на ETF VOO с доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ. Нарастващата доходност на облигациите се оценява негативно от пазарите, докато намаляващата доходност се приветства от пазарите. Или по-скоро това е било така в миналото. Първата графика показва, че лихвените проценти и акциите са силно негативно свързани. С други думи, когато доходността се повишава, акциите (повече или по-малко) падат. Докато тази връзка се запази, посоката на лихвените проценти е от решаващо значение за акциите. И както вече знаем, Фед повиши лихвите с 0,75%, така че сега общият лихвен процент в САЩ е 3,25%.

На втората графика се вижда съотношението между продажбите и покупките на акции. Това се обозначава като CPCE. По навик, колкото повече се повишава това съотношение, това означава, че се купуват повече путове в сравнение с повиквания, което е индикатор за мечи настроения. Така че, когато се достигне максималната стойност и този индикатор започне да пада постоянно, можем да приемем, че мечият пазар е приключил (дъно). При най-ниското ниво през юни индексът CPCE беше 0,81. В момента се колебаем около нивото 0,72.

Последните три графики са показатели за съотношение, които също помагат на инвеститорите да определят настроенията, като съпоставят ключови видове акции една с друга. Последователно се подреждат акциите на Nasdaq спрямо S&P 500, акциите на потребителските стоки спрямо тези на основните стоки и акциите на растежа спрямо акциите на стойността. Всички тези графики показват връзката между по-агресивните области на пазара спрямо техните по-дефанзивни партньори. Дисконтинуитетите спрямо фундаменталните показатели се повишават добре (2-ра графика), но останалите не се повишават. Когато видите, че тези графики започват да се покачват, особено ако акциите продължават да падат, ще разберете, че дъното е близо или вече е настъпило. Сега не виждаме това, което потвърждава идеята, че ще видим повторен тест на дъното от юни или някъде близо до него.

Изводът.

Анализаторът смята, че ще достигнем дъната от юни или поне ще се доближим до тях. Това би означавало още един спад от 6% до 8%. Той също така смята, че това ще се случи много скоро и след това мечият пазар ще приключи, така че няма да е дълготраен.

Източник: cnbc.com

Тъй като тук са взети предвид само аспектите на техническия анализ, смятам, че тази прогноза все още е положителна. Лично аз не бих се изненадал да видя спад от над 10%. Гореспоменатото затягане на паричната политика не само от страна на Фед, но и от редица други централни банки, също говори в полза на това. Освен това, както се вижда от горната графика на CNBC, доходността на 10-годишните щатски държавни облигации към момента на писане на статията е 3,6%. Ако погледнем графиката за последните 5 години, трудно бихме намерили по-висока стойност. Напомняме, че при дъното през юни доходността беше 3,48%. А както знаем, повишаването на доходността на облигациите не се харесва (най-вече) на акциите.

Как го виждате вие? Наближава ли краят на мечия пазар, или ще се лутаме още няколко месеца в безпътица? 🤔

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.