S&P 500 ^GSPC
5,253.57
+0.10%
Tesla TSLA
$176.78
-1.70%
Meta META
$488.19
-1.15%
Apple AAPL
$171.64
-0.96%
Alphabet GOOG
$152.36
+0.28%
Amazon AMZN
$180.28
+0.25%
Microsoft MSFT
$420.63
-0.19%
Nvidia NVDA
$902.83
+0.04%

A tapasztalt technikai elemző felfed egy olyan mutatót, amely azt sugallja, hogy a piacoknak újra emelkedésnek kell…

György Sárosi
22. 9. 2022
6 min read

A technikai elemzés valószínűleg nem mindenkinek való, amit meg is értek. Ez azonban egy olyan módszer, amely nemcsak a részvények, hanem az egész piac elemzésében is segíthet. Egy tapasztalt elemző csak az S&P 500 $^GSPC+0.1%technikai elemzését végezte el, és+0.1%érdekes megállapításra jutott. Mi szerint kellene tehát a medvepiacnak véget érnie, és a rally-knak újra kezdődniük?

Ez a tapasztalt elemző Josh Arnold a Seeking Alpha munkatársa, aki a Vanguard S&P 500 ETF-et (VOO) vette górcső alá. Ez a fent említett S&P 500 indexet hivatott leképezni, amely az egész piac viszonyítási alapjának tekinthető. Az index már 20%-kal csökkent az év elejéhez képest, így a jelenlegi értékek lassan kezdenek hasonlítani a júliusi mélypontokra. A befektetők minden bizonnyal üdvözölnék a csökkenés végét. Az elemző indokolta, hogy miért igen és miért nem.

ETF VOO, forrás: Seeking Alpha

Fontos mutatók

Az uralkodó trend lefelé mutat. Az alábbi grafikonon láthatjuk a trendvonalat, amely azt mutatja, hogy a piac tökéletesen elérte a januárban elért történelmi csúcsról induló trendellenállást. Amíg ez a vonal nem törik át, addig még mindig medvepiacon vagyunk.

Forrás.

A következő támasz nagyjából 358 dollárnál és a júniusban meghatározott aljánál van. A hét eleje óta többször is áttörték a támaszt. A júliusi mélypont 334 dollár, de a piacnak még körülbelül 6%-ot kellene esnie, hogy elérje ezt a szintet.

Mint az elemző írja, a hét eleji eladás utáni max fájdalom sokkal magasabb volt az indexeknél, mint a mostani árfolyam. Ez általában azt jelenti, hogy valamiféle növekedéshez való visszatérést, ralit látunk. De további eladások következtek. Mit jelent valójában a maximális fájdalom? A tapasztaltabb befektetők vagy kereskedők számára itt egy magyarázat. A max pain strike ár egyszerűen az az ár, amelyen a legtöbb opció lejár. Ha a maximális fájdalom magasabb, mint a jelenlegi piaci ár, akkor emelkednie kell. Ha a maximális fájdalom alacsonyabb, mint a jelenlegi piaci ár, akkor csökkenésnek kell bekövetkeznie.

Most nézzünk meg egy 5 diagramból álló sorozatot.

Forrás.

Az első ábrán a VOO ETF és a 10 éves amerikai kincstárjegy hozamának korrelációját láthatjuk. A növekvő kötvényhozamokat a piacok negatívan, a csökkenő hozamokat pedig örömmel fogadják. Vagy inkább ez volt a helyzet a történelem során. Az első ábra tehát azt mutatja, hogy a kamatlábak és a részvények erősen negatívan korrelálnak egymással. Más szóval, amikor a hozamok emelkednek, a részvények (többé-kevésbé) esnek. Amíg ez a kapcsolat fennáll, az árfolyamok iránya kritikus a részvények szempontjából. És mint most már tudjuk, a Fed 0,75%-kal emelte a kamatlábakat, így most az Egyesült Államok általános kamatlába 3,25%-on áll.

A második ábrán a részvényeladások és -vásárlások arányát láthatjuk. Ezt CPCE-ként jelöljük. Szokásból, minél inkább emelkedik ez az arány, ez azt jelenti, hogy több putot vesznek a hívásokkal szemben, ami a csökkenő hangulatot jelzi. Tehát amikor a maximális értéket elérjük, és ez a mutató folyamatosan csökkenni kezd, feltételezhetjük, hogy a medvepiacnak vége (alul). A júniusi mélyponton a CPCE 0,81 volt. Jelenleg a 0,72-es szint körül mozgunk.

Az utolsó három grafikon olyan aránymutatók, amelyek szintén segítenek a befektetőknek a hangulat meghatározásában azáltal, hogy a legfontosabb részvénytípusokat egymás ellenében ábrázolják. Sorrendben a Nasdaq részvények az S&P 500-hoz képest, a fogyasztói diszkrecionális részvények a fogyasztói alaptermékekhez képest, és a növekedési részvények az értékpapírokhoz képest. Mindezek a grafikonok a piac agresszívebb területei és a defenzívebb társaik közötti kapcsolatot mutatják. A fundamentumokhoz viszonyított diszkontinuitások szépen emelkednek (2. ábra), de a többiek nem. Amikor azt látja, hogy ezek a grafikonok emelkedni kezdenek, különösen, ha a részvények folyamatosan esnek, tudni fogja, hogy a mélypont közel van, vagy már bekövetkezett. Ezt most nem látjuk, ami alátámasztja azt az elképzelést, hogy a júniusi mélypont újratesztelését fogjuk látni, vagy valahol annak közelében.

A tanulság.

Az elemző szerint a júniusi mélypontokat fogjuk érinteni, vagy legalábbis azok közelébe kerülünk. Ez újabb 6-8%-os csökkenést jelentene. Ő is úgy gondolja, hogy ez nagyon hamar bekövetkezik, és akkor a medvepiac véget ér, tehát nem lesz hosszú életű.

Forrás: cnbc.com

Mivel itt csak a technikai elemzési szempontokat vettük figyelembe, úgy gondolom, hogy ez a jóslat még mindig pozitív. Személy szerint nem lennék meglepve, ha a csökkenés könnyen meghaladná a 10%-ot. A monetáris politika fent említett szigorítása nemcsak a Fed, hanem számos más központi bank részéről is mellettük szól. Ráadásul, ahogy a CNBC fenti ábráján is láthatjuk, a 10 éves amerikai államkötvény hozama a cikk írásakor 3,6%-os volt. Ha megnézzük az elmúlt 5 év grafikonját, nehezen találnánk ennél magasabb értéket. Emlékeztetőül, a júniusi mélyponton a hozam 3,48% volt. És mint tudjuk, az emelkedő kötvényhozamokat a részvények (többnyire) nem szeretik.

Hogyan látja ezt? Véget ér a medvepiac, vagy még néhány hónapig a mélyponton botorkálunk? 🤔

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.